Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Ondskan


16-årige Erik lever i ondskans och våldets grepp både i hemmet och på skolgården. När han relegeras från skolan på grund av sitt våldsamma beteende, får han komma till internatskolan Stjärnsberg. Det är Eriks sista chans att studera vidare och bryta med sitt tidigare liv. Men på Stjärnsberg hamnar han ur askan i elden. Där är ondskan satt i system, förklädd till vad som kallas ”kamratuppfostran”. Ett systematiskt och av skolan sanktionerat förtryck av de yngre eleverna som utövas av de äldre eleverna. För Erik handlar det om att överleva utan att knäckas. Genom den starka vänskapen med rumskamraten Pierre får han en ny bild av världen runt omkring sig.


Originaltitel Ondskan
Alternativ titel Evil
Regissör Mikael Håfström
Manus Hans Gunnarsson, Mikael Håfström
Genre Drama, 2000-tal
Skådespelare Andreas Wilson, Henrik Lundström, Gustaf Skarsgård, Linda Zilliacus, Jesper Salén, Filip Berg, Fredrik af Trampe, Marie Richardson, Johan Rabaeus, Björn Granath, Mats Bergman, Kjell Bergqvist, Lennart Hjulström, Henrik Linnros, Per Westergren, Martin Svane, Richard Danielsson, Rustan Blomqvist, Peter Eggers, Theodor Hoffsten, Sanna Mari Patjas, Magnus Roosmann, Ulf Friberg
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 26265
Filmnummer 14145

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av billybob
16-årige Erik lever i ondskans och våldets grepp både i hemmet och på skolgården. När han relegeras från skolan på grund av sitt våldsamma beteende, får han komma till internatskolan Stjärn...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av Nemralis
Jag var en ung tonåring när jag för första gången läste den mycket gripande berättelsen \"Ondskan\" av Jan Guillou. Det är berättelsen om Erik Ponti, en kille som har det svårt att klara sig...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av weng-weng
Jan Guillou, som skrivit den självbiografiska bok med samma namn som ligger till grund för filmen, var själv och såg Ondskan ett antal gånger innan kändispremiären för att inte börja gråta m...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av connya
Jag har inte läst boken. Men förstår av de som gjort det att det är en stark skildring av människor, våld och vänskap. Nu brukar det aldrig spela någon roll för mig om jag gillar boken eller ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av XenoMorph
Ondskan fick guldbagge för bästa svenska film. Betyder det att filmen är bra, eller är det ett tecken på att svensk film är på väg utför? Jag trodde Ondskan skulle vara hyfsad, varken ett m...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av Henkan
I början av filmen pekas Erik Ponti (Andreas Wilson) ut som ondskan själv. I slutändan är det rätt så tydligt att filmen tar avstånd till det och att den önskar att vi satte den stämpeln på ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av Kiril
Jan Guillou’s mer eller mindre självbiografiska ungdomsskildring ”Ondskan”, där han tar itu med sina demoner från ungdomsår är en bok som träffade rätt hos mig. En sådan bok som jag länge ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-13 av cineasten89
En självbiografisk skildring på duken - lyckas det? Jag kan svara att det inte alltid lyckas. Men Ondskan är ett unikt exempel på bra verklighetsbaserade filmer som mer eller mindre lyckats filmat...   Läs mer »

Kommentarer


päronanton
2022-11-22
Väldigt bra!
picklessmulan
2017-10-21
En av de bästa svenska filmer genom tiderna
Rai
2017-10-04
Var så länge sedan jag såg den här filmen att jag knappt kommer ihåg den. Vad jag kom ihåg av den var att jag inte gillade den alls!
Psuchopompos
2017-03-15
Bra
RustyFilm
2016-12-07
Ondskan är en film om så väl psykisk som fysisk våld och om olika förhållningssätt till detta. Gissar att manusförfattaren är nöjd med filmatiseringen av scenen när Erik med brutal ord svada spöar sin plågoande Silverhielm. Det hela slutar med att Silverhielm ligger krälande i sina egna spyor. Scenen känns mycket ”Guillousisk”. Bra foto. Bra skådespeleri kanske med Kjell Bergkvists insats undantaget. Våld föder våld!
Stygga-Vargen
2016-09-18
Det här var en av favoriterna under tonåren och den står sig minst lika bra fortfarande. Tycker faktiskt filmen är bättre än boken. Bra skådespelare, bra story och bra musik.
Dele
2016-02-18
Relativt förutsägbar och inte särskilt subtil, men engagerande ändå. Orsaker inom människan som tar sig uttryck i (saker som leder till) ondska är ett viktigt och intressant ämne. Personerna och ondskan här i filmen fanns när jag gick i skolan, och finns nu också, runt omkring oss i samhället, hela tiden. Oftast märkbart genom betydligt mer subtila signaler då. En bra film att diskutera kring.
Fläskkäft
2016-02-04
Jag har inte läst boken så någon jämförelse där kan jag inte göra, jag har faktiskt inte läst en enda bok av Jan Guillou när jag tänker efter men det kanske jag gör i framtiden. Filmen i sig är inte så dum det är en stabil story där budskapet är glasklart. Tidsandan och miljöer känns genuina och genomtänkta. Även foto och hantverket som sådant är helt okej. Tyvärr är Andreas Wilson helt värdelös på att leverera trovärdiga repliker, likaså hans polare Henrik Lundström. När dom samtalar känns allt inövat precis innan tagning utan något som helst känsla för skådespeleri. Flera av grabbarna är av samma låga klass men det blir ju givetvis tydligast hos huvudrollsinnehavarna. Veteranerna gör vad dom kan men helheten straffas ordentligt av undermåliga aktörer.
Krille80
2014-11-09
Detta är en riktigt bra svensk film som är bättre än de flesta nya svenska filmerna idag. Förtjänar att ses en gång i alla fall. Dock ett litet minus på skådespelarna som känns så tillgjort ut varje gång de säger sina repliker. Sevärd. 3+
Adeoo
2014-10-04
Har inte kollat på denna riktigt någon gång, har nog aldrig sett hela filmen innan. Så jag blev sugen på att se den pga att jag inte som sagt har sett den riktigt någon gång, och den var ju som jag hade förväntat mig väldigt bra. Bästa svenska filmen enligt mig! 8/10
Visa äldre kommentarer »