Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Orfeu negro


Den mytologiska kärlekshistorien om Orfeus och Eurydike placeras mitt i slummens Rio de Janeiro. Han är livsälskaren alla kvinnor avgudar, hon är en blyg lantflicka på flykt undan en mordisk förföljare. Deras öden sammanflätas under ett dygn av extatisk karnevalsyra där precis allt kan hända, utom det förutsägbara.

Baserad på pjäsen Orfeu da Conceição av Vinicius de Moraes från år 1956.


Originaltitel Orfeu negro
Alternativ titel Black Orpheus
Regissör Marcel Camus
Manus Marcel Camus, Jacques Viot
Genre Drama, Komedi, Romantik, 50-tal
Skådespelare Breno Mello, Marpessa Dawn, Lourdes de Oliveira, Léa Garcia, Marcel Camus, Fausto Guerzoni, Ademar Da Silva, Alexandro Constantino, Waldemar De Souza, Jorge Dos Santos, Aurino Cassiano
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 423
Filmnummer 13781

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


MaxMackan
2015-03-03
Exotisering och jungfruräddning till trots tycker jag att detta är riktigt bra. Det är en mycket spännande och smart översättning av den gamla grekiska sagan. Och Serafina är en grymt skön och uttrycksfull karaktär.
myslas
2014-05-12
Färgsprakande med massor av musik och dans när man förflyttar legenden om Orpheus och Eurydike till karnevalen i Rio. Det blir ju lite tröttsamt med Eurydikes ständiga skrikande efter Orpheus, men en kul modernisering av sagan som på många sätt är lyckad.
StureStenhög
2013-08-11
En väldigt medryckande film som verkligen lyckas ta med åskådaren till en tid och en plats, säkerligen är det en väldigt romantiserad bild av denna plats som vi bjuds på, men det förändrar inte det faktum att miljöerna känns väldigt levande och att det är trevligt att få uppleva dem. Jag gillar också i allmänhet greppet att ta gamla klassiska historier och anpassa dem till modern tid, här funkar det bra, och just eftersom man lyckas förmedla känslan av en historia av mytiska proportioner så så gör det inget att den kan kännas lite konstlad. Stark trea
sirkurt
2012-12-04
Vackert gjord men jag har svårt att ta till mig handlingen och få en relation med karaktärerna men det är ändå en ganska unik film som nog kan bli bättre när man ser om den.
NtoNW
2012-10-08
I mitt tycke är detta en såpa baserad på en grekisk myt. Vackert men inte speciellt intressant. Känns inte som om den brasilianska kulturen kommer fram alls, snarare en europés syn på ett exotiskt Braasilien.
ItalyErik
2012-09-26
Vacker och livsbejakande, trots en del exotisering...
ses11
2012-09-02
Färgsprakande och skönt, idén med grekisk mytologi i modern tappning är inte alls fel. Dock är första halvan inte alls liks imponerande som den andra.
TobiasRydén
2012-07-07
Det vackra färgfotot, musiken och brasilianarnas livsglädje lyckas inte rädda filmen. Skådespeleriet är uselt och försöken till komiska scener fjantiga. Manusförfattarnas lathet är kanske filmens största brist. De vägrar att göra något mer utav den mystiska maskerade Dödenfiguren, som jag fann fascinerande till en början, än just en symbol för Döden. Och Miras stenkast i slutet var ju bara ett jävla "Mäh!". En besvikelse.
labi
2012-03-18
Inget mästerverk, men jag gillar't. Känns som fransmannen Camus gjort en film utifrån västerländska schablonbilder av Rio och de eldiga brassarna. Kanske hade en brasiliansk regissör i Paris utrustat alla fransmän med basker och baguette? Kul idé att överföra Orfeus och Eurydike till Rio och musiken är ju för skön. Undrar varför Camus inte uteslutande avnände sig av brasilianska skådespelare? Fransk-amerikansk-filippinska Marpessa Dawn är ju söt, men dubbad. Onödigt.
Clasen
2012-03-12
Sevärd för musiken, färgerna och fotot - och som den saga den är. Sedan hade jag kanske lite större förväntningar på en guldpalmsvinnare...
Visa äldre kommentarer »