Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.7
av 5

Örnnästet


Under andra världskriget landar sju engelska soldater i de tyska alperna för att rädda en officer som sitter fängslad i Hitlers ointagliga örnnäste.


Originaltitel Where Eagles Dare
Regissör Brian G Hutton
Manus Alistair MacLean
Genre Drama, Action, Äventyr, Krig, 60-tal
Skådespelare Clint Eastwood, Richard Burton, Mary Ure, Patrick Wymark, Michael Hordern, Robert Beatty, Brook Williams, Vincent Ball, Anton Diffring, Ferdy Mayne, Ingrid Pitt, Donald Houston, Peter Barkworth, William Squire, Derren Nesbitt
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 7678
Filmnummer 530

Recensioner

Skapad 2019-12-08 av Afflicter
Örnnästet är en film som man har vuxit upp med. Jag minns inte om jag ens hade börjat lågstadiet när jag såg den för första gången på TV. Trots att jag på den tiden knappast visste vem Cli...   Läs mer »

Kommentarer


Hompen
2022-10-31
Superbra. Gillar det lugnare tempot ibörjan. Och sedan action mot slutet. Manuset är riktigt bra, och en del oväntade vändningar. Bra skådespelare, och fina inspelningsplatser. Några få specialeffekter håller inte idag, t.ex när de filmat borgen som miniatyr. Men bra stunt. Och mycket bra musik. Hade önskat filmen fick en bättre remastring.
RichardEk
2022-05-26
En film som kanske inte rent filmiskt förtjänar ett sådant högt betyg, men väl som filmupplevelse. Actionfilmer är som bäst när de tar sig själva på allvar, fast det är ganska enkel underhållning, och gör det med en energi i hela hantverket. ’Rovdjuret’ och ’Die Hard’ är sådana filmer, och även ’Örnnästet’. Serietidningsaction och explosioner mest hela tiden, en handling som får plats på ett halvt A4-papper, och så har vi ju Clint Eastwood på stoiskt skjuthumör. Så frågan är om inte betyget rentav är för lågt?
Ful_fisk
2021-05-17
Burton är smartare än smartast, Clintan är hård som flinta. Skitbra actionrökare i alp- och andra världskrigsmiljö. Spännande rökare som gör det mesta rätt och som nog har bildat skola för en stor del av 80-talets action-rullar. En grym jävla film, helt enkelt!
labi
2020-10-03
Linbanor, dynamitgubbar och ett ymnighetshorn av ammunition i puffrorna. Mary Ure är coolast i denna nu något daterade klassiker.
Astrojacob
2017-07-18
Klockren och nykter Burton som stjäl varje scen. Mästerligt nervdaller av McLean. Top Notch Warmovie.
RustyFilm
2016-12-13
Nån gång på 60-talet skapade Brian Hutton denna hejdundrande krigsfilm från en snabbskriven Alistar MacLean berättelse. Kanske inte alla kan acceptera att man gör krig till glammig underhållning, men så är det trots allt här, för här gäller den gamla skolan med tydliga hjälteroller och full rulle från början till slut (orealistiskt och bra). Filmen fick inte en enda Oscar nominering då på 60-talet. Med den framgång filmen senare nått verkar det va en miss.
MattiasStrand
2016-06-17
Var på väg att ge ett högre betyg och önskar på sätt och vis att jag kunde göra det, men det känns som att filmen egentligen bara tänder till på riktigt i en enda scen i mitten (rummet med eldstaden osv). Transportsträckor både före och efter, tyvärr. Burton är bra men Clintan får inte mycket uträttat, har han två tre repliker som mest här?
lave
2016-03-09
Boken är en tät spionthriller, filmen är mer actionbetonad. Inte för att det är något fel med med det - det är en annan åktur bara. En gjuten krigsfilm helt enkelt. Clintan är stenhård. Och det verkar som att regissören upptäckte mot slutet av filmen att han hade en massa lådor sprängämnen kvar, och tusan heller att han tänkte låta det gå oanvänt. ALLTING exploderar!
fisk0
2016-02-05
4:a på gränsen till 5:a, första halvan av filmen är väldigt spännande, och den utspelar sig i fantastiska miljöer (som jag dock gärna sett mer av), mot slutet urartar det dock till en fortfarande väldigt underhållande men stundtals rätt korkad action, men det är nog ändå min favorit av andravärldskrigsäventyrsfilmerna från den här perioden.
Limp
2016-01-20
Filmen jag sett flest gånger i mitt liv. Ödesmättad Allister McLean-klassiker från -68 med Richard Burton och Clintan när dom är som bäst, underbart ackompanjerad av pampig musik. Charmen ligger inte i specialeffekterna.
Visa äldre kommentarer »