3.8

Oslo 31 augusti

34-årige Anders är snart klar med sin drogrehabilitering på landsbygden. Han får dispens för att kunna gå på jobbintervju i stan och sticker då från det hela. Han är fortfarande ung men på många sätt är allt redan för sent och han plågas över alla möjligheter han sumpat och alla människor han svikit.

Originaltitel Oslo, 31. august
Alternativ titel En dag i Oslo, Oslo, August 31st
Regissör Joachim Trier
Manus Joachim Trier, Eskil Vogt
Genre Drama, 2010-tal
Skådespelare Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner, Ingrid Olava, Malin Crépin, Petter Width Kristiansen, Tone Beate Mostraum, Kjærsti Odden Skjeldal, Øystein Røger, Emil Lund, Renate Reinsve, Andreas Braaten, Anders Borchgrevink, Aksel Thanke

Ful_fisk
2022-08-18
Bra början, bra slut. Däremellan också bra, men inte jättespeciell. Lite som en Dardenne-film, fast utan Dardenne-touchen. Välgjord och bra spelad och allt, bara inte det där extra.
Ghostface
2020-11-19
Behagligt filmat. Hög närvaro i miljöerna, mer än i berättelsen vars konflikt eller drama är så introvert att det inte riktigt fängslar mig.
mammene
2018-04-05
Det här kändes väldigt realistiskt, ingen försköning hur det är att må dåligt eller att inte må alls, att det finns många hinder på vägen för att komma tillbaka, och då även hinder man sätter upp själv. Dialogerna var härliga även om de handlade om svärta, det kom så naturligt. Det handlade om livet och det gjordes bra så trean är stabilt stark.
2018-04-05
En väldigt träffsäker karaktärsstudie där man lyckas riktigt bra med att skildra en känsla av att befinna sig i världen, men inte vara en del av den. Dialogen är genomgående bra, likaså Anders Danielsen Lie i huvudrollen. Det är också föredömligt nedtonat, all drama pågår huvudsakligen inom huvudpersonen. Rent visuellt är det dessutom en lyckad Oslo-skildring, och det finns något väldigt autentiskt i hur man skildrar en dag som övergår till en festkväll som varar till morgontimmarna. Jag kan väl inte heller förneka att det finns aspekter av den här filmen som jag kan identifiera mig med, så det gör att jag får det lite extra lätt att ta den till mig
fredrikj
2018-03-15
Dialogdrivet med relevant livsångest. Den sista dialoglösa biten tycker jag är sämre på att ge något bortom klichéerna.
Nalleman
2018-02-13
Norge levererar! Klart sevärd film!
Memmem
2017-10-20
Fint drama om att sluta med droger! Lars von Triers son Joachim Trier har regisserat en utmärkt, lågmäld film om en drygt 30-årig före detta tung narkoman. Efter 10 månaders behandling på ett hem på landsbygden är han drogfri och får en utekväll, som han delvis sumpar. Nästa dag ska han söka jobb i sin hemstad Oslo. Bra spelat av många skådespelare, men framför allt av huvudrollens Anders Danielsen Lie. Han gör ett bra och lågmält porträtt av den resignerade och självupptagne mannen. Fina bilder över delar av Oslo: parker, bostäder, restauranger. Dessutom från behandlingshemmet. Lämplig musik. Betyg: 4-
gjoob
2016-08-07
Som med så många andra "socialrealistiska" filmer, känns det även här som att det saknas något. Dock väldigt välgjord, bra skådespel och jag blev ändå ganska tagen av den på något sätt.
MantisToboggan
2016-06-26
Svinbra, träffsäker och trovärdig.
Gordyal
2016-02-26
Enormt välskriven dialog, fin talande tystnad. Men någonstans halvvägs tappade vi varandra, filmen och jag. (7/15)