Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.2
av 5

Utanför lagen


Efter att ha förlorat sina familjer hemma i Algeriet, skiljs tre bröder och deras mödrar ifrån varandra och hamnar på olika platser på jorden. Messaoud går med i franska armén, Abdelkader blir ledaren för den algeriska frihetsrörelsen i Frankrike och Saïd flyttar till Paris för att söka lyckan i Pigalles suspekta klubbar och boxinghallar. Gradvis så sammanlänkas deras öden och de återförenas i den franska huvudstaden där frihet är en strid som ska kämpas för och vinnas.


Originaltitel Hors la loi
Alternativ titel Outside the Law
Regissör Rachid Bouchareb
Manus Rachid Bouchareb, Olivier Lorelle
Genre Action, Drama, 2010-tal
Skådespelare Sami Bouajila, Jamel Debbouze, Roschdy Zem, Sabrina Seyvecou, Assaad Bouab, Bernard Blancan, Samir Guesmi, Jean-Pierre Lorit, Régis Romele, Corentin Lobet, Chafia Boudraa
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 229
Filmnummer 81863

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


RustyFilm
2016-12-27
Va sugen på en gangsterrulle och det här såg helt klart ut att vara en sådan. Men så var det inte alls. Det här handlar om väpnad terrorism eller motståndsrörelse (vilket av uttrycken som passar bäst är nog beroende av vilken sida man själv står på). Franska FNL-rörelsen på 50-60 talet är starkt involverad i handlingen. Historien utspelas till stora delar i Frankrike. Det är välgjort och hyfsat välspelat. Intressant är det också när man väl förstått vad det handlar om.
Memmem
2016-02-05
Medelmåttig politisk thriller! En film består av ett manus som ska bild- och ljudsättas samt skådespelas. Denna film lyckas ganska bra med alla fyra delarna, men jag kan ändå inte ge den ett högre betyg än 3+. Varför då? Manuset beskriver tre algeriska bröder som tar delvis olika vägar i livet för att så småningom återförenas. Känns idén igen? Denna intrig är bra om man utför den väl, men det lyckas man inte riktigt med i denna film. Två av bröderna, som dessutom är rätt lika till utseende och kynne, börjar arbeta för FLN, Front National de Liberté, som säjer sig ha som mål att befria Algeriet från Frankrike. Den tredje flyttar till Pigalle, Paris nöjeskvarter, och går med i en arabisk nattklubb. Så småningom dras han också med i FLN. Detta hade kunnat göras mycket bättre, med att visa varför FLN skulle vara så mycket bättre än andra algeriska rörelser, vad de algeriska kvinnorna tyckte och mycket mer. Men detta hinns inte med, och handlingen hoppar tyvärr hit och dit utan en tydlig plan. Bilderna visar scener från fängelser, polisstationer, nattklubben, kriget i Vietnam, enkla bostäder, våldsamma uppgörelser. Precis som det brukar vara i denna slags film. Ljudsättningen är bra och följsam. Skådespelet är ganska bra, men ibland något stelt från huvudrollerna. Regissören har en hög ambition som han inte lyckas infria. Betyg: 3+
mammene
2014-12-10
Lite kluven till det här, tyckte att det var bra, samtidigt kändes det lite ryckigt. Det jag känner är att kämpar alltid behövs, sedan kan man fundera över om alla medel ska vara tillåtna, om ändamålen alltid helgar medlen.
StureStenhög
2014-12-09
Jag skulle inte kalla det här för en dålig film direkt, men den är inte helt lyckad heller. Visst finns det en bra historia här nånstans, och det är en bra möjlighet till att få lära sig lite grann om en konflikt som nog har hamnat lite i skymundan. Vidare är det i teorin en bra idé att skildra konflikten genom de tre bröderna och deras olika perspektiv, men det är tyvärr där nånstans det brister, filmen vill få plats med lite för mycket. Det blir många hopp framåt i tiden som gör att det riktiga flytet aldrig infinner sig, och det blir mest bara ytliga nedslag. I slutändan får man inget riktigt grepp om varken bröderna eller historien. Det blir varken hackat eller malet helt enkelt. Jag skulle fortfarande inte avråda nån från att se det här ifall man tycker att det verkar intressant, men jag sveptes aldrig med i filmen riktigt
saggesaliv
2014-05-02
Otroligt stark och snygg politisk film, på gränsen till för politisk för mig. Den börjar bra och slutar bra, men är lite för lång, vissa av mittenpartierna bli lite röriga, men inte så att det stör. I slutändan så gillade jag filmen ganska mycket faktiskt, kan bero på det starka slutet som fick mig att omvärdera filmen som helhet lite. I filmer som är såhär politiska, och berör ett politiskt ämne som jag själv inte är så engagerad i, så brukar jag inte intressera mig så mycket för filmen - men denna filmen gör istället mig engagerad av ämnet och därmed engagerad i historien. Allt som allt var det en positiv överraskning. Betyget är antingen en svag sjua eller stark sexa, sätter starka 6/10 så länge, kan hända att jag höjer den!

2013-12-20
Snacka om att slösa bort ett ämne med sjukt stor potential. Man skulle kunna tro att en grupp filmintresserade 16-åringar ligger bakom produktionen. Verklighetsförankringen, händelseutvecklingen och skådespelarinsatserna är inget annat än direkt pinsamma.
Snah
2012-10-13
Mycket märklig baksidestext till DVD:n. Gangsterfilm?! WTF!
Podpolkovnik
2012-05-25
Intressant och viktig film om algeriska FLN:s befrielsekamp, speciellt så som den gestaltades i fastlandets Frankrike. Samtalet mellan FLN-ledaren och säkerhetstjänstemannen, som var en f.d. motståndsman kontra den tyska ockupationen av Frankrike, är lysande för att visa på de Gaulles vedervärdiga hyckleri. Rent filmtekniskt skulle den kunna vara bättre strukturerad och den brister i spänningselementet emellanåt, men den är fortfarande väl värd att se! Den snuddar en smula vid samröret mellan de franska och vietnamesiska kommunisterna och FLN, vilket är en intressant tråd som gärna hade fått utforskats mer enligt undertecknads uppfattning.
dudson
2012-05-10
Trodde det skulle vara en tuff gangster film.Men istället var det en trist politisk rulle ZZZZzzzzz..
KillerPutte
2011-06-27
(rek.3) Tycker den är grymt sevärd och har ingen förståelse alls för betygen nedanför. Grymma skådespelarinsatser, snyggt foto och en story som engagerar långt in i eftertexterna!
Visa äldre kommentarer »