Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.5
av 5

Pandoras ask


Variete-stjärnan Lulu förför med sin skönhet alla runt omkring sig och leder dem in i fördärvet. En restaurerad version på 133 minuter finns.


Originaltitel Die Büchse der Pandora
Alternativ titel Pandora's BoxLulu
Regissör Georg Wilhelm Pabst
Manus Joseph Fleisler, Frank Wedekind, Georg Wilhelm Pabst, Ladislaus Vajda
Genre Stumfilm, Drama, 20-tal
Skådespelare Louise Brooks, Fritz Kortner, Carl Goetz, Alice Roberts, Krafft-Raschig, Daisy D'Ora, Gustav Diessl, Michael von Newlinsky, Sig Arno, Francis Lederer
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 247
Filmnummer 7957

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


StureStenhög
2020-05-22
Jag har gillat en del stumfilmer, men mediet är alltid en uppförsbacke, och den här gången lyckades jag aldrig riktigt övervinna den. Jag uppskattar miljöerna och tidsskildringen, och till en början tyckte jag det här var hyfsat, men sedan tröttnade jag alltmer. Problemet är helt enkelt att jag tycker att filmen är för lång sett till sitt innehåll. I övrigt har jag inga direkta invändningar, det är inte en dålig film, den fångade bara inte mitt intresse
Barneyk
2020-03-29
Ganska ointressant och jag får verkligen ingen känsla alls för relationerna eller vad filmen vill säga. Män som skyller på kvinnor får mig dock att tänka lite. Brooks är dock stark i huvudrollen, slutet är ganska snyggt och även om det är alldeles för långt och utdraget så är händelseförloppet hyfsat intressant. Slätsvag tvåa.
F-M-J
2019-08-19
Inget jätte fan av slutet samt att filmen kunde bantat ner sin längd med ca en halv timme. Annars imponerande för sin tid.
origC-J
2014-04-03
Lysande regi (särskilt visuellt) av G.W Pabst och en fin insats av Brooks som våp i välkänd berättelse om lastfull kvinna som drar ner ärbara karlar i fördärvet och får betala för det. Lite unket intrigmässigt alltså, men det vägs mer än upp av utförandet.
MrsSmiths
2013-12-25
Miljö och scenografi är så snyggt att man vill dö.
JimCarrey
2013-05-30
En härligt hemsk film som på vägen också lyckas vara komisk och supermysig i sin detaljrikedom.
Sznax
2012-12-18
Regin, Brooks, slutet och den allmäna stämningen är het fantastiska. Dock är filmen för lång, för pjäsig och flertalet scener alldeles för långa. Betyg 6.8
sunvalley
2012-02-25
Mycket jag gillar. Fallet sker gradvis och i snyggt utformade små akter, som med ett slags ödesbestämd självklarhet följer på varandra. Fina bikaraktärer, som den lesbiska hertiginnan, den motbjudande hallicken och tidningsredaktörer som är ganska lik Orson Welles. Men Louise Brooks! Hur bra är hon inte? Perfekt i huvudrollen som den sexuellt frigjorda Lulu, som omvärlden inte klarar av att hantera.
mattarello
2012-02-20
Långt ifrån perfekt vad gäller uppbyggandet (lite ojämn "takt") men det rör sig ändå om en mycket sevärd film. Främst tack vare det livfulla spelet som då Lulu står för (Louise Brooks fullkomligt lyser i sin kändaste roll).
NtoNW
2012-02-19
Denna film har en djup undergångskänsla redan från första filmrutan. Strålande skådespeleri, speciellt från Louise Brooks. Se bara inför varje ny situation, när man först ser förtvivlan i hennes ansiktsuttryck och sedan tar hon på sig den leende masken. Lulu har egentligen ingen egen vilja utan följer samma mönster hela tiden; följer männens vilja och de vill egentligen inte Lulu något gott. Sedan är inte filmen helt igenom konsekvent, vilket drar ner betyget lite grann.
Visa äldre kommentarer »