Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.6
av 5

Pansarkryssaren Potemkin


1905 skedde det första, stora myteriet inom den ryska tsarflottan och därmed såddes ett av de frön som så småningom ledde fram till ryska revolutionen. Matroserna vägrar äta den odugliga maten och när skeppsläkaren förklarar att ett köttstycke fullt med maskar i är ätbart bryter strider ut. Potemkin övertas nu av rebellerna. En av dem bärs död i land och stadsborna samlas kring båren. Nu rycker kosackerna fram med blixtrande bajonetter och massakrerar obarmhärtigt den flyende folkhopen.


Originaltitel Bronenosets Potyomkin
Alternativ titel Bronenosets Potjomkin, Battleship Potemkin, The Armored Cruiser Potemkin
Regissör Sergej M Eisenstein
Manus Nina Agadzhanova
Genre Stumfilm, Drama, 20-tal
Skådespelare Ivan Bobrov, Alexander Antonov, Vladimir Barskij, Grigorij Aleksandrov, Michail Goronorov
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 2517
Filmnummer 4763

Recensioner

Skapad 2019-11-10 av Stygga-Vargen
Den första stumfilmen jag såg var Körkarlen när den gick på TV för en massa år sen och sen dess har jag sammanlagt sett åtminstone ett tiotal (jag tror det är närmare 20 nu) stumfilmer och f...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av annihilat0r
\"Bronenosets Potyomkin\" är en av de allra mest berömda Sovjetiska Montagefilmerna. Skillnaderna mellan Sovjetunionen från västvärldens filmindustrier var på 20-talet minst sagt skarpa. Sovjets...   Läs mer »

Kommentarer


Barneyk
2017-04-04
Helt okej, förutom den berömda trapp-scenen tycker jag även slutscenen med dess spänning kring fiende eller vän bör lyftas fram. Är hyfsat intressant rakt igenom och föredömligt kort. Men intressant är relativt, det är helt okej med ett par ljusglimtar. Men mer än så? Nä.
Starkbröl
2016-10-29
Inget av sånt här ger mig någonting alls -- både denna och Viljans Triumf är trist blaha blaha. Det inkluderar trappscenen.
Stygga-Vargen
2016-07-20
Odessatrappan är det bästa i hela filmen och bland det bästa som någonsin spelats in. Filmen som helhet är väldigt bra och spännande och skådespelarna gör väldigt bra ifrån sig. Dock känns propagandan väldigt överdriven.
myslas
2016-01-09
Vackert med några storstilade scener men inte riktigt så mästerlig jag hade förväntat mig. Propagandan är så överdriven att det snarare blir komiskt än dramatiskt många gånger.
Jämte
2015-07-14
Starka oförglömliga scener. Synd att det inte finns några karaktärer som man kan följa mer ingående. Nu blir det mest propaganda över det hela, men den duger att titta på.
Tsurugi
2015-05-29
Lyckades här och där engagera men på det stora hela ingen vidare bra film. Jag tycker det tekniska verkar ha blivit övervärderat då den inte var mer imponerande än andra tidigare filmer jag har sett. Det är för mig också ganska svårt att smälta att hela filmen och allt som händer bara är skapat för propagandavärde för historiens mest diaboliska regim och ideologi.
Raimo_1985
2015-02-06
Svår att kommentera men lätt att sätta en solklar fyra på.
PGermanicus
2014-11-23
Ett måste för alla seriösa cineaster. Kanske svårt att förstå idag hur revolutionerande den var när den kom men om man betänker att den är 89 år gammal är det imponerande. Scenen på Odessatrappan är legendarisk.
ergopliroforia
2014-10-02
Mycket tillfredsställande scen med lynchningen av den antisemitiska kapitalistkarikatyren; i övrigt en högst ideologiskt medveten och förutseende scen.
nikdelarge
2014-01-28
Fotot får en femma. Filmen en fyra.
Visa äldre kommentarer »