3.9
3.9
Parasit

Historien kretsar kring den unge Ki-taek och hans familj. De får ett märkligt intresse i den glamourösa familjen Park som kommer från en helt annan social bakgrund och steg för steg försöker de infiltrera familjen Parks liv.
Originaltitel | Gisaengchung |
Alternativ titel | Parasite |
Regissör | Bong Joon-ho |
Manus | Bong Joon-ho, Han Jin-won |
Genre | Drama, Komedi, Thriller, 2010-tal |
Skådespelare | Song Kang-ho, Lee Seon-gyun, Jo Yeo-jeong, Choi Woo-sik, Jang Hye-jin, Park So-dam, Park Myeong-hoon, Lee Jeong-eun, Jung Hyeon-jun, Jung Ji-so, Park Seo-joon, Park Keun-rok, Jung Ik-han |
Det är bra att den är annorlunda, men till skillnad från filmer som Shoplifters är den väldigt spretig.
Helt oförutsägbar om man undviker kommentariatet
Hade nog för höga förväntningar.
Hade nog för höga förväntningar.
Denna var intressant, och kan förstå att den fått en hel del utmärkelser. Rycks dock inte riktigt med hela vägen, så nöjer mig med 6/10.
Underhållande och skickligt filmskapande. Ganska amerikansk men tillräckligt quirky för att få oss i väst att höja på, iallafall, ett av våra ögonbryn.
Vet inte riktigt om det håller ända in i mål, men underhållande är det onekligen på vägen.
Inte alls så fantastisk som det sagts och verkligen inte oscarvärdig, men helt okej klassamhällskritik förklädd till mörk komedi. Spoilers! Första halvan fungerar bäst men sedan vet filmen inte riktigt hur den ska ta sig ur det, och det lättare humoristiska anslaget byts ut mot eskalerande våld, så det blir snarast ett Tre Kronor-slut. Till slut landar den på en rejält svag fyra och då framför allt på grund av bra filmiskt hantverk: regi, skådespeleri och scenografi är mycket bra. En likartad (men mer obehaglig) film är Borgman från 2013.
Parasite är en mörk komedi-thriller från Korea med massor av skratt och vändningar. En Bong-film är alltid något att se fram emot.
Scenen med persikoluddet är strålande!