Pelle Svanslös

I en ladugård långt ute på landet föddes en gång fem kattungar, varav en saknade svans. Förmannen på gården räddade den lille krabaten genom att gömma honom i en bil som tillhörde en av sommargästerna. Gissa om familjen blev häpen när kattungen tittade fram ur en korg! Barnen Olle och Birgitta tiggde och bad om att få behålla den, och till sist gav föräldrarna med sig. Och så började Pelle Svanslös nya spännande liv i den stora staden.

Originaltitel Pelle Svanslös
Regissör Jan Gissberg, Stig Lasseby
Manus Leif Krantz, Gösta Knutsson
Genre Animerad, Familjefilm, 80-tal
Skådespelare Ewa Fröling (röst), Ernst-Hugo Järegård (röst), Mats Åhlfeldt (röst), Carl Billquist (röst), Björn Gustafson (röst)

Dele
2022-06-29
Schismen mellan Pelle och Måns och sättet Måns agerar på ger extra tyngd till denna trevliga filmupplevelse. Och Ernst-Hugo Järegård är ju allt som oftast en exra krydda. Inget storverk men en positiv överraskning.
KyLLo
2019-01-02
Lite positivt överraskad, trots att det inte är någon ny bekantskap. Jag har nog alltid tyckt att sagan om Pelle Svanslös varit klyschig och tråkig. Kan tänkas att jag hörde den på kassett när jag var barn och att mycket av det bästa gick förlorat då. Jag tycker fortfarande att många av figurerna är stereotyper och att det som helhet är ganska förutsägbart. Men samtidigt finns det mycket annat som jag uppskattar med filmen. Jag gillar att den är klassiskt tecknad. Så uppskattar jag att det är en verklig miljö - Uppsala. Att det finns verkliga förebilder och att det kan vara verkliga människoliv och verkliga händelser som berättas med hjälp av katter och andra djur. Jag tycker om detaljerna, exempelvis när småsaker för människor används till något annat praktiskt. Så finns det en viss vuxen humor. Något jag tänkte på nu är att den fångar kattbeteenden väldigt bra. Ernst-Hugo Järegårds porträttering av Måns får honom att kännas obehagligare och mer motbjudande än alla andra osympatiska tecknade katter jag har sett. Samtidigt är Pelle osedvanligt naiv, kan jag tycka. På engelska heter Pelle Svanslös Peter No-Tail, vilket väl inte är lika mjukt och kattigt. Men jag såg förstås filmen på svenska. Det här är vår svenska motsvarighet till Aristocats. En stark trea.
2017-09-20
Barnnostalgi när den är som vackrast. Älska Ernst- Hugo Gärdesgårds tolkning av Elaka Måns. Sött tecknad är filmen också. Pelle Svanslös är och kommer alltid förbli en odödlig klassiker...
yrkeschaufföre
2016-09-25
Med viss nostalgi når den upp till fyran. Riktigt grymma röstskådespelare och lagom spännande handling.
2014-12-05
Detta tar mig tillbaka till min barndoms glada dagar då Pelle Svanslös var populär. Även om jag inte har fått chansen att se om den på senare tid så är minnena ovanligt klara när det gäller denna film. En film som barn gärna ska få se. Bra! 3+
peu-depeu
2014-07-09
Jag hade inte sett denna sedan jag var sju år, ändå mindes jag varje scen när jag nu såg den igen och jag blev påmind vilken otroligt bra film detta är, och jag brukar väldigt sällan tycka om svenska filmer. Världen de bor i känns på riktigt, karaktärernas relationer känns mer invecklade än vad jag förstod när jag var liten, för att inte tala om budskapen om mobbning, grupptryck och främlingsfientlighet.
kermito
2014-01-13
En sak står i alla fall klar: Ernst-Hugo briljerar som Måns.
oliver_twistor
2013-11-02
Härlig.
ziferN
2013-05-19
Gammal go klassiker.
ClintanTheKing
2013-04-16
En härlig klassiker som gillades mycket som barn.