Phenomena
Jennifer anländer till Richard Wagner Acadamy, ett internat för flickor i Schweiz, där en galning med kniv mördar unga kvinnor. Jennifer går i sömnen och skolans ledning försöker stoppa hennes nattliga vandringar som verkar sammanträffa med morden. Vid en av hennes nattliga vandringar träffar hon på entomologen John McGregor som blir förvånad av hennes extraordinära förmåga att förstå insekter. Med en väldigt speciell liten vän ger sig Jennifer ut på jakt efter mördaren men det blir mer fruktansvärt än vad någon hade kunnat föreställa sig.

Originaltitel | Phenomena |
Alternativ titel | Creepers |
Regissör | Dario Argento |
Manus | Franco Ferrini, Dario Argento |
Genre | Thriller, Skräck, Mysterium, 80-tal |
Skådespelare | Jennifer Connelly, Donald Pleasence, Daria Nicolodi, Fiore Argento, Federica Mastroianni, Fiorenza Tessari, Dalila Di Lazzaro, Patrick Bauchau, Alberto Cracco, Kaspar Capparoni, Mario Donatone |
Superläskig Argento med en massa turer & vändningar. Tycker hårdrock-soundtracket är genialt och Jennifer är söt i huvudrollen. T o m Pleasence är uthärdlig som gammel vetenskapsman med insekter som specialitet och assisteras av en mysig chimpans.
En ung Jennifer Connelly är mycket stabil i huvudrollen. Annars är jag tudelad. Den känns mer experimentell än övriga Argento-filmer jag sett. Stämningen är maxad, men jag tycker att det är för mycket av allt. Musiken är inte avvägd och anpassad till scenerna, utan stör och stjäl all uppmärksamhet. Mest hela tiden känner jag mig besvärad. En del riktigt udda scener som jag uppskattar men också en del som tenderar att bli fåniga. Mycket är underligt. Dels fick jag tidigt känslan av att mördaren nästan är övernaturlig och någon som är totalt oförsiktig, vet allt, ser allt och kan dyka upp precis var som helst när som helst, vilket i sig inte känns så naturligt. Men även att alla verkar så orädda och springer omkring ensamma trots att de känner till mördaren. Den överraskar när den nog inte borde det och blir förutsägbar när den borde överraska. Som ofta i Darios filmer tycker jag att morden, mördaren och uppbyggnaden av skräcken får för lite utrymme, medan fokus främst ligger på relationer och dialoger som tenderar att bli pinsamma. Den är inspelad i Schweiz och miljöerna tillför mycket. De ständiga föhnvindarna inger obehag. Bra rekvisita. Jag gillar den psykologiska skräcken. Det är en film som har grunden till hela paketet och som jag vill älska, men den bristfälliga avvägningen drar ner helhetsintrycket. Jag pendlade mellan tvåa och trea, men landar på en svag trea.
Väldigt väldigt bra!
Jättemysig film! Jag älskar chimpansen!
Ojämn, då skådespelet rätt ofta är riktigt tveksamt. Men äcklig, det är bra!
Såg ganska länge på den som en hygglig fyra men sen kom de sista 20 minuterna och sen var den tanken borta med vinden.
Det här pendlar mellan ganska så briljanta skräckscener till rent fåniga sådana. Tror detta är ganska så vanligt när det gäller Argento. Bedrövlig dialog och skapligt foto är väl också Argento egenskaper som är giltiga här. Den logiska gången i berättelsen är lite vinglig men skräckscenerna staplas ändå på varandra och det är väl det som är meningen med en sån här film.
Bland det bästa Argento gjort! En lite skruvad men samtidigt väldigt bra, spännande och välgjord film med väldigt bra skådespelare!
För varje film jag ser från Dario Argento så uppskattar jag honom mer och mer. Då ska det sägas att jag före denna film endast sett "Bird with the crystal plumage", "Cat O'Nine Tails", "Suspiria" och "Tenebre". En ung Jennifer Connelly gör här en helt fantastisk imponerande insats i huvudrollen. Som vanligt är musiken i Argentos verk riktigt bra. Här är det bl.a. Iron Maiden och Motorhead som lite förvånande men lyckat står för inslagen. Detta är skräck som jag faktiskt gillar! 4-
Det är bra, som vanligt i äkta Dario Argento-klass men den är dock klart sämre än hans bästa filmer som Suspiria och Deep Red. Men alla de ingredienserna som gör en bra Argento-film finns här; en högst intressant story med ungdomar i centrum, oslagbar musik, riktigt snyggt foto och effekter, samt en Jennifer Connelly som redan i sina tidigare dagar visade klass. Men det som dock drar ner filmen är att det blir mediokert emellan åt, samtidigt som vissa stunder är riktigt bra, samt så bjuder filmen på en riktigt skön avslutning.