Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.6
av 5

Picassos äventyr


Hasse & Tages respektlösa satir om Pablo Picasso från hans födelse i den spanska provinsen till konstlivet i Paris.


Originaltitel Picassos äventyr
Regissör Tage Danielsson
Manus Hans Alfredson, Tage Danielsson
Genre Komedi, 70-tal
Skådespelare Hans Alfredson, Magnus Härenstam, Gösta Ekman, Lena Olin, Birgitta Andersson, Lena Nyman, Sven Lindberg, Margaretha Krook, Per Oscarsson, Sune Mangs, Rolv Wesenlund, Bernard Cribbins, Wilfrid Brambell, Yngve Gamlin
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 4949
Filmnummer 3184

Recensioner

Skapad 2019-12-15 av hubert
En film utöver det vanliga. Eller kanske inte för inbitna Hasse och Tage fans. Det är absolut ingen film man ser för att lära sig om Picasso och hans liv. Snarare för att ytterligare en gång fa...   Läs mer »

Kommentarer


RichardEk
2023-07-23
Den kanske mest sevärda filmen av Hasse och Tage. Som i alla deras filmer är första halvan av filmen roligast och det bjuds på fyndig slapstickhumor i rask takt. Sedan blir det lite allvarligare, vilket i sig är en poäng – filmen måste få fram ett budskap också, i det här fallet det svåra att inte förlora konsten i det kommersiella. Gösta Ekman är strålande som Picasso.
fisk0
2023-03-11
Gillar avsnitten i Frankrike, samt animationerna. Resten är alldeles för spretigt och tramsigt. När den träffar rätt är det riktigt roligt dock, så en stark trea kan den få.
Starkbröl
2023-02-06
Jag håller med om att detta (i början, och några senare delar -- speciellt då handlingen är i USA, och "krig i Frankrike"-passagen) är ett försök att göra crazyhumor av Pythontyp. Just dessa passager fungerar, men i övrigt är det alldeles för lågt tempo, och alldeles för låg högstanivå för att fungera lika bra som en Pythonfilm. Lägstanivåerna är dessutom longörer som aldrig tar slut och/eller dåligt studentikost trams och snubbelkomedi. Man verkar inte ha vetat om man i första hand ska göra komedi eller vanvördigt konsthistoriaflirtande drama, och resultatet blir varkendera. Några enstaka gags och passager är dock jätteroliga och jag gillar verkligen idén att ha dialogen på låtsasspråk. Svag trea.
BjörnBandhund
2021-11-25
Jag håller personligen "Släpp fångarne loss, det är vår!" för Svenska Ords mästerverk (det är det visst inte många andra som gör) men denna är inte långt efter! Den faller emellertid på att man ibland tar det surrealistiska lite för långt så att det bara blir konstigt, men det allra mesta av humorn funkar perfekt. Vill också lyfta fram Per Åhlins imponerande scenografi. Kan bli en femma i framtiden, det här! 4/5.
labi
2020-03-26
Bitvis hysteriskt kul, bitvis lite seg.
StureStenhög
2020-02-08
Jag har gillat ett par av Hasse och Tages filmer, men mestadels verkar de göra sådant här trams. Det verkar ha varit ett ganska ambitiöst projekt, samtidigt som allting bara är helt meningslöst. En lite underlig kombination kan jag tycka, som att hela film-Sveriges resurser skulle läggas på ett framimproviserat studentspex. Humorn består till största delen av karaktärerna säger någonting random på ett främmande språk, och så snubblas det en hel del förstås. Folk tycks ha varit lättroade förr, å andra sidan är dagens komedier inte mycket bättre, så folk är väl lättroade till sin natur kanske
ASSFACE
2020-01-05
Snygga scenerier och klockrent koncept med minimal dialog. Skrattade mycket!
Ful_fisk
2018-11-09
Efter ett par solo-filmer sammanstrålar Hasses mörka surrealism och Tages lekfulla värme i deras bästa film någonsin, ett magiskt skimrande mästerverk som med sina surrealistiska scenerier fångar essensen och magin från konstens värld i en storartad hyllning till 1900-talets konsthistoria. Humorn är utomordentligt fånig, vilket kanske tar somliga ur magin. Men själv garvar jag bara. Och som jag garvar! Makalös.
Memmem
2018-01-13
Parad av komiska scener, parad med utdragna! I början av denna parafras på Pablo Picassos liv finns ett antal lysande komiska scener med små medel, värda en fyra. Efter hand verkar inspirationen hos filmmakarna ha sinat och man tar till allt grövre artilleri, utan att det blir särskilt roligt, värda en tvåa. Som helhet alltså en trea. Fina insatser från en elit av svenska komiker: Gösta Ekman d. y., Hasse Alfredson och Margaretha Krook. Fina scener från kulisserna i Tomelilla föreställande Madrid, Paris, London och franska Rivieran. Passande musik. Replikerna är värda ett högt betyg. De består enbart av välkända ord på de vanliga västeuropeiska språken, exempelvis: "El es muerte","Il est genial". Betyg: 3
Stargazed
2017-12-30
Ett försök att vara som Monty Pyton, men fy vad dåligt det är. Något skämt här och där får mig att dra på mungiporna men långa bitar av filmen lider jag mig genom. Denna gick nog bättre hem på 70-talet om ens då.
Visa äldre kommentarer »