Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Plutonen


21-årige Chris Taylor hoppar av sin collegeutbildning och ansluter som frivillig till Vietnamkriget för att tjänstgöra för sitt land mitt i stridslinjen. Det dröjer inte länge innan Chris ögon öppnas upp för krigets hemskheter och han inser att ett krig inte bara pågår mot fienden, utan även inom hans pluton.


Originaltitel Platoon
Regissör Oliver Stone
Manus Oliver Stone
Genre Drama, Action, Krig, 80-tal
Skådespelare Charlie Sheen, Tom Berenger, Willem Dafoe, John C McGinley, Kevin Dillon, Reggie Johnson, Keith David, Mark Moses, Francesco Quinn, Forest Whitaker, Tony Todd, Bob Orwig, Richard Edson, Johnny Depp, Corey Glover, Chris Pedersen, Paul Sanchez, Dale Dye, David Neidorf, Corkey Ford, Ivan Kane
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 16632
Filmnummer 561

Recensioner

Skapad 2019-12-08 av billybob
Plutonen är och förblir en klassisk krigsfilm som aldrig kommer att tona ut. Oliver Stone har lyckats med konsten att göra en film som alltid kommer att stå sig i mängden. Plutonen handlar om en...   Läs mer »

Skapad 2019-12-02 av andwe477
Oliver Stones första film om Vietnamkriget är en av de bästa om inte den allra bästa krigsfilmen någonsin. Med förhållandevis små medel lyckas filmen förmedla ut de enskilda soldaternas absur...   Läs mer »

Skapad 2019-11-15 av Michael
Plutonen är den första och bästa filmen i Oliver Stones triologi om Vietnamkriget. Vi får får följa en ung idealist (spelad av Charlie Sheen) som kommer till Vietnam med förhoppningar om att st...   Läs mer »

Kommentarer


Pi-R
2018-10-22
Jag har svårt för såväl krigsfilm som Charlie Sheen, men likväl är det omöjligt att bortse från denna films många styrkor. Rollbesättningen (inte minst Dafoe) är på det hela taget solid, liksom regin, och – kanske mest av allt – produktionen är imponerande. Å andra sidan greppas jag aldrig av storyn, och jag köper inte Sheens rollprestation. Det känns lite hårt att sätta en trea... möjligen hade fyran räddats om det inte vore för Sheens sömndruckna berättarröstsinslag fyllda med plattityder.
Strongbow
2018-10-04
Imponerande rollbesättning. Över medel vad gäller Vietnamfilmer svag fyra.
Rai
2018-01-21
Riktigt bra film!!
RustyFilm
2016-12-10
Här vare djungel och pang-pang från början till slut. En USA producerad krigsfilm med så pass mycket fokus på missdåd mot Vietnameserna och illojalitet bland dom egna är ovanligt. Men det känns trovärdigt och enligt omslagstexten ska ju berättelsen bygga på regissören Oliver Stones egna erfarenheter av Vietnamkriget.
Stygga-Vargen
2016-09-24
Inte den bästa skildringen av Vietnamkriget men långtifrån den sämsta.
Fiskjävel
2016-08-03
Klassisk och välgjord krigsfilm. En eloge för att den inte helt fokuserade på patriotism, som så många andra amerikanska krigsfilmer ofta gör. 4.
Noseman2005
2016-06-23
Med risk för att låta som om jag drabbats av hybris passerar andra hälften av filmen i en dimma där jag oavbrutet tänker på hur jag skulle ha gjort ett bättre jobb än Oliver Stone. Ämnet är bra och filmen välgjord, men det är som att han inte vågat ta ut svängarna riktigt. (6/10)
BrutusBeefcake
2016-06-10
Riktigt bra för det mesta, men jag berörs inte helt. Nära på en fyra men jag tycker ändå inte att den riktigt förtjänar det. Efter första timmen som faller det en bra bit. (9+/15)

2016-05-04
Riktig bra men foreløpig ser jeg meg nødt til å senke fra 5 til +4.
garpa
2015-12-14
Sevärd men inte episk.
Visa äldre kommentarer »