3.6

Polina

Polina växer upp i en rysk familj och drömmer om att bli en berömd ballerina. Hon får danslektioner i klassisk balett och hennes föräldrar gör allt för att hon ska få dansa på Bolsjojteaterns scen. Men istället hamnar hon i Paris, där hon umgås med killar och börjar intressera sig för modern dans.

Originaltitel Polina, danser sa vie
Regissör Valérie Müller, Angelin Preljocaj
Manus Valérie Müller
Genre Drama, 2010-tal
Skådespelare Anastasia Shevtsova, Veronika Zhovnytska, Juliette Binoche, Aleksej Guskov, Niels Schneider, Jérémie Belingard, Miglen Mirtchev, Ksenija Kutepova, Sergio Díaz, Oriana Jimenez, Ambroise Divaret, Yana Maizel, Irina Vavilova, Léna Gousseva, Gennadiy Fomin

daniel77
2018-03-11
En fin inledning. Snön, kraftverken, jakten och de tidiga balettlektionerna – riktigt snyggt fotat och väcker nyfikenhet. Skådespeleriet är också mycket bra, och det filmen igenom. Som tämligen ointresserad av dans har jag svårt att se nyanserna och vad exakt det är Polina gör fel i de olika lärarnas ögon. Att uttrycka känslor, eller att inte uttrycka dem, genom dans – eller att faktiskt inte dansa – när hon är där för att dansa – känns lite för abstrakt (för mig). Jag förstår förstås vad som saknas, men först efter att lärarna säger vad det är som är fel. Så jag engageras inte alls under själva dansscenerna – utom möjligtvis den sista, och där för scenografins och fotots skull. Så i mina ögon skulle den mått bra av att klippa ner lite i dansscenerna och fokusera på relationer istället. Jag skulle gärna vilja veta mer om familjen och uppväxten utanför baletträningen. Helt enkelt lärt känna Polina mer. En typisk festivalfilm. Snyggt filmat, bra skådespel, men lämnar kanske inte något bestående avtryck.
KyLLo
2018-02-27
Välgjord och välspelad. Man får vad man kan förvänta sig, men inte mer.