3.6
3.6
Polishämnaren
Polisen Dave Bannion undersöker ett självmord som visar sig ha kopplingar till korruption på hög nivå. Hans fru omkommer av en bilbomb som var avsedd för honom, och Bannion ger sig ut i en ensam kamp mot brottssyndikatet för att få sin hämnd.
Originaltitel | The Big Heat |
Regissör | Fritz Lang |
Manus | Sydney Boehm |
Genre | Mysterium, Thriller, Film-Noir, Kriminalare, Drama, 50-tal |
Skådespelare | Glenn Ford, Gloria Grahame, Lee Marvin, Jocelyn Brando, Alexander Scourby, Jeanette Nolan, Adam Williams, Howard Wendell, Peter Whitney, Willis Bouchey, Robert Burton, Dorothy Green, Linda Bennett |
Rakt igenom spännande/mörkt och en av Glenn Fords absolut bästa prestationer. Även kul att se Lee Marvin i en tidig biroll.
Omtitt, och femman kvarstår. Ruggigt starkt från Lang.
Intensiv, grymt tät och helt utan dödkött. Stark 4!
Sebar. Ett mysterium att den fått så höga poäng.
Fritz Langs expressionistiska filmer må ha varit hans allra bästa verk men noir-filmerna han gjorde i Hollywood är också bland den genrens bästa. Det här är väl ungefär så hårt som det kunde bli under den tidsepoken, ibland till och med riktigt brutalt. Det känns i mångt och mycket som en föregångare till Dirty Harry. Slutet kunde varit bättre men i övrigt är det toppklass rakt igenom.
Efter M och Metropolis har Lang blivit en riktig kultfigur hos mig, när jag äntligen tar tag i hans amerikanska sida är det med viss förhoppning på något storslaget. Generellt är jag lite negativt inställd till 50-talsrullar och den aversionen slår nog igenom här också tyvärr, det är säkert en jättebra film och så, men jag blir aldrig riktigt indragen i den, kanske för att alla pratar så lustigt? Roligt att jag råkade se första Johan Falk-filmen precis innan, handlingen kändes igen kan man ju konstatera. Det är slående hur pass stylade frisyrer alla har, var det så det var i världen innan smartphones och sociala medier tog all uppmärksamhet från folk? I scenen när han det där ärkesvinet sitter i baren och fimpar cigaretter på armen på den uppkäftiga tjejen och Ford kommer fram och kastar ut honom hade jag verkligen önskat att han hade fimpat en cigarett till på sin egen arm och sagt "är det för att jag gör så här?", då hade filmen fått en 3a. Nu blir det en stark 2a istället.
Jag har avgudat Metropolis och M i åratal och det är bisarrt hur lite jag har sett av Fritz Langs resterande filmer egentligen. Förra veckan började jag kolla upp hans karriär i Hollywood. Jag har kommit två filmer långt och jag är helt tagen, jag ÄLSKAR fan den här karln! Detta är en fullkomligt lysande noir-film som blandar mardrömsliknande scenarion med lysande figurer och enastående bildspråk. Glenn Ford är fantastisk i huvudrollen, Gloria Grahame likaså och jag kommer aldrig att se en kanna kaffe på samma sätt igen. Suverän film som jag redan ser fram emot att se om. Kan kanske till och med bli tal om toppbetyg då.
SMOCK!
Mycket sevärd noirfilm som känns förvånansvärt fräsch trots sin ålder. Spännande, snygg och stämningsfull med bra manus och skådespel. Se den!
Jag tycker att hela noir-grejen är så jävla cool, och jag vill så gärna älska dessa filmer. Men de når aldrig de höjder jag hoppas på. Polishämnaren är snygg, välberättad och hyfsad hård, men ger mig inte så mycket mer än lite underhållning för stunden. My loss. (7+/15)