Pongo och de 101 dalmatinerna

Lyckan är fullständig hemma hos Roger och Anita. Deras dalmatiner Pongo och Perdita kan glädja sig åt sin första valpkull på femton oemotståndliga små dalmatinervalpar. Idyllen störs dessvärre av mattes gamla skolkamrat Cruella De Vil, också hon en stor hundälskare, men inte för valparnas charm utan mer för deras pälsar - som skulle göra sig mycket bättre på henne. Baserad på barnboken "The Hundred and One Dalmatians" av Dodie Smith från 1956.

Originaltitel One Hundred and One Dalmatians
Regissör Clyde Geronimi, Hamilton Luske, Wolfgang Reitherman
Manus Bill Peet
Genre Komedi, Animerad, Familjefilm, 60-tal
Skådespelare Rod Taylor (röst), Cate Bauer (röst), Ben Wright (röst), Lisa Davis (röst), Betty Lou Gerson (röst), J Pat O'Malley (röst), Martha Wentworth (röst), David Frankham (röst), Frederick Worlock (röst), Tom Conway (röst), Tudor Owen (röst)

Tatty
2025-01-12
Väldigt bra, rolig och gullig film.
HerrNenne
2021-06-27
Det är lustigt med disneyfilmer. Jag såg om den för första gången sen barndomen idag, som 34-åring, bara för att inse att jag nog troligen aldrig har sett filmen. När man var liten var filmer ändå en lyx, och man fick i stora drag nöja sig med de familjen faktiskt hade på vhs. Vi hade inte denna. Dock så har man ju läst de tecknade disneyböckerna, och man har ju lyssnat på kassettbanden och vänt blad när man hört det där ljudet, så man har ju ändå så gott som sett det. Det är intressant det där. Som en typ förstatitt på äldre dar så är det här helt okej men det enda minnesvärda är ju Cruella förstås, även om potentialen i henne är det största. (edit: sen googlade jag vhs-omslaget och började känna att jo, vi borde nog ändå haft denna. Jag vet inte alls. I vilket fall som helst är detta första gången jag som medveten, tänkande människa såg filmen.)
quelnightmare
2021-06-11
Det stora antalet hundkaraktärer i filmen är överväldigande och utmaningarna som de presenterade animatörerna var stora.
Mysharry
2018-07-26
Förvånansvärt bra. Hjalle och Översten (i dubbningen från 1995) som är den stora behållningen. Helt ok jazz.
Hompen
2015-11-15
Bra story. Visa scener riktigt bra, såsom tv-scenen och flykten till flyttbilen. Mellandelen dock lite seg. Och känns mycket segt med hundarnas nodrop, och att figurerna från Lady och lafsen återanvänds känns lite udda. Looken i filmen är tråkig, och filmen som helhet känns medelbra.
jingoo
2015-05-02
Jag gillar den lite mörka stämningen som påminner mycket om den i B&B. Väldigt snyggt gjord och skön brittisk stil med skymningsskallet.
DrJW
2014-12-28
Vet inte om de här räknas som spoiler, men dem tar väl bort de i så fall. Har upptäckt ett fel i titeln, först så är de 15 valpar och sen 100 till, så tekniskt sett så borde den här hetta De 115 Dalmatinerna.
LuxLisbon2
2014-08-30
Perfekt mysrulle att se med sin fyrbente baste van <3
yrkeschaufföre
2024-03-12
2024-03-10: En väldigt enkel historia som ändå har sin charm. Trean får vara kvar. 2013-12-30: En svag trea, hela filmen är ju en enda lång flykt. Den här lite mer serietecknade stilen tilltalar mig men med bara en låt och enformig handling tillhör den inte favoriterna bland Disney.
hestret
2013-07-15
En klassisk skurk som håller för den stora hypen. Jag tycker dock inte riktigt att själva filmen är så bra tyvärr. Givetvis kan man inte låta bli att heja på hundarna, men filmen känns lite slarvig i sitt upplägg och mot slutet tycker jag att berättelser brakar ihop en del. Även med Disneystandards är den fylld med klichéer. Gällande ritningen så tycker jag att bakgrunderna är riktigt tråkiga i den här filmen. En riktigt riktigt svag trea som räddas från en tvåa genom god musiksättning.