Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.8
av 5

Psycho


Sekreteraren Marion Crane stjäl pengar på sitt jobb, flyr till ett motell, ångrar sig och tänker återvända hem. Den trevlige motellägaren Norman Bates, en utåt sett lite udda kille, bär tyvärr på en fruktansvärd hemlighet.


Originaltitel Psycho
Alternativ titel Alfred Hitchcock's Psycho
Regissör Alfred Hitchcock
Manus Joseph Stefano
Genre Thriller, Skräck, Mysterium, 60-tal
Skådespelare Janet Leigh, Anthony Perkins, John Gavin, Vera Miles, Martin Balsam, John McIntire, Simon Oakland, Vaughn Taylor, Frank Albertson, Lurene Tuttle, Patricia Hitchcock, John Anderson, Mort Mills
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 15201
Filmnummer 2697

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av Stygga-Vargen
När det gäller de bästa regissörerna genom tiderna så borde Alfred Hitchcock hamna väldigt högt på listan och när det gäller de bästa filmerna genom tiderna så borde hans klassiker Psycho ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av NeZa
Sekreteraren Marion Crane stjäler 40 000 dollar från en kund och sedan beger sig ut på flykt. Hon bestämmer sig för att övernatta på det ödsliga Bates motell. Efter en trevlig och lång pratst...   Läs mer »

Skapad 2019-12-17 av ray
1960 föddes en klassiker, Alfred Hitchcock gjorde sin allra första amerikanska produktion, vilket resulterade i en enorm kassasucce. Hitchcock som under sin framgångsrika filmkarriär, mestadels in...   Läs mer »

Skapad 2019-12-17 av jimmyringo
Intrig: Marion Crane vill ha ut mer av sitt liv. Hon vill gifta sig med Sam, men han har dåligt med pengar och har inte råd med ett bröllop. Allt känns hopplöst, men så på fredagen ber hennes c...   Läs mer »

Skapad 2019-12-17 av MoRBiD
Efter att ha sett en kvart av filmen får man intrycket av att den är som vilken Hitchcock-rulle som helst. Detta är dock inte fallet. Filmen inleds med att Marion Crane, spelad av Janet Leigh, stj...   Läs mer »

Kommentarer


Rai
2021-01-11
Det är musiken som gör filmen och ja, skådisarna så klart...
päronanton
2020-12-02
Mästerverk! För att ha sextio år på nacken så är den fortfarande kuslig. Musiken spelar en viktig roll för att få till rätt stämning, och den spöklika miljön kring Bates motell är ruggigt obehaglig. Anthony Perkins är som gjord för rollen som Norman Bates!
martineden
2019-10-01
Vad ska man säga om denna klassiker som inte redan sagts? Perkins är lysande i huvudrollen och manuset är underbart. I princip är ju detta en "billig" film som förpackats mästerligt genom skådespel, manus och regi. Ett mästerverk!!! 5.
Nalleman
2018-01-02
Strålande!
Johan2006
2017-08-18
Har sett flera Hitchkockfilmer, denna var den bästa. Riktigt riktigt bra. Och 2 ställen i filmen är jag rakt av skräckslagen. Bra porträtt rakt igenom. Psykologiförklaringen känns dock 50% löjlig, 50% kul Hitchkockfeeling. Norman Bates kommer man att minnas!
RustyFilm
2016-12-06
Det här måste väl va den mest tongivande film som någonsin gjorts, ett riktigt original. I början är det thriller stämning, handlingen glider så småningom åt skräckhållet. Spännande är det hela tiden. Det här är ju en nästan 60 år gammal film så visst måste en viss hänsyn till det när man jämför och betyg-sätter filmer över tid. Ett mästerverk av sin tid är det och Hitchcock är en mästare. Anthony Perkins gör en helt strålande insats som den störde Norman Bates.
Stygga-Vargen
2016-07-20
En av Hitchcocks bästa! Spännande, otäck och oförutsägbar! Upplösningen är en av filmhistoriens bästa! Väldigt bra skådespelare också! Anthony Perkins har aldrig gjort en bättre roll än Norman Bates!
silvertrain
2015-12-18
En helt ok film. Har en intressant upplösning. Dock lite väl överskattad. Jag menar jag var typ 12 år när jag såg den första gången och jag blev inte alls speciellt rädd. Är inte i närheten av klassikern The Shining om vi säger så. Men som sagt så är den intressant. En helt ok trea blir det.
syltkatt
2015-09-24
inte åldrats bra :E
yrkeschaufföre
2015-08-18
Jag såg om den 15 år senare och är inte riktigt lika imponerad nu men den är snygg och välspelad så jag låter fyran stå kvar.
Visa äldre kommentarer »