Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.7
av 5

Rädda menige Ryan


6 juni 1944. Dagen D. De allierade sätter in den största invasionen i den militära historien. En liten grupp soldater får ett uppdrag: att hämta hem menige James Ryan. Kapten John Miller och hans manskap riskerar livet för att rädda en enskild person, och allt efter som uppdraget blir mer och mer riskfyllt, börjar de ifrågasätta motiven.


Originaltitel Saving Private Ryan
Regissör Steven Spielberg
Manus Robert Rodat
Genre Drama, Action, Krig, 90-tal
Skådespelare Tom Hanks, Matt Damon, Jeremy Davies, Barry Pepper, Vin Diesel, Giovanni Ribisi, Edward Burns, Tom Sizemore, Ted Danson, Harve Presnell, Leland Orser, Adam Goldberg, Dennis Farina, Nathan Fillion, Paul Giamatti, Bryan Cranston, Max Martini, Dylan Bruno, Demetri Goritsas, Ian Porter
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 26651
Filmnummer 304

Recensioner

Skapad 2019-12-22 av Priceguy
Jag hade hört mycket om den första halvtimmen av Saving Private Ryan, när amerikanska soldater stormar Normandie på Dagen D. Veteraner chockades, började gråta och fick eskorteras ut ur biosalon...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av Paths_of_Glory
Historien är sedd genom en grupp amerikanska soldaters ögon och börjar med D-dagen när männen ger sig ut på ett farligt specialuppdrag. Kapten John Miller måste föra sina män bakom fiendens l...   Läs mer »

Skapad 2019-12-11 av Jämte
Jag har alltid varit svag för Steven Spielbergs filmer. Ända sen jag som liten såg “Jurassic Park”, som lämnade ett stort intryck på mig, har jag varit beroende av hans verk. Strax efteråt så...   Läs mer »

Skapad 2019-12-01 av RosaPantern
6 juni 1944. Dagen D. De allierade sätter in den största invasionen i den militära historien samtidigt som hela Europa håller andan. Men samtidigt som enorma massor stormar in över stränderna, f...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av connya
Saving Private Ryan är Steven Spielbergs personliga uppföljare till Schindlers List. Han kände efter den filmen att han inte var riktigt klar med det ämne han tog upp och ringde bästa vänne Tom ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av Therecensent
Rädda menige Ryan börjar med invasionen av Normandie i andra världskrigets slutskede. De första 20 minuterna visar med obeskrivlig realism hur trupperna landsätts och kämpar sig fram på strande...   Läs mer »

Kommentarer


mammene
2021-10-08
Även om två av mina favoriter Hanks och Damon är med så blir det en svagare trea. Kan nog tycka att det blev för mycket krigsscener. Den första är mycket jobbig att se, men den har sin funktion, det var nog ingen där som ville vara där egentligen och det känns mycket realistiskt och som vanligt tänker jag, arma människor. Transportsträckan till slutscenerna var det mycket grabbighet och det fungerar väl, men krigsscenerna i slutet blev bara för långdragna, så då ville jag bara att det skulle sluta. Sedan det allra sista kändes nästan pinsamt. iden var inte tokig, men kunde gjorts bättre.
ToddDowney
2020-07-08
När jag såg den i mina yngre år så gillade jag inte den. Krigscenerna var väll de enda jag gillade då. N när jag sett om den så måste jag säga att detta är ett mästerverk. Finns nog ingen krigsfilm så givit så mycket ångest och som att man var närvarande som öppningsscenen. Spielberg vet verkligen hur man ska trollbinda en publik trots att de man ser på skärmen är en hemsk verklighet. Mästerverk!
Rai
2018-03-03
Också en bra krigsfilm,,,
erc
2017-11-27
Om Spielbergs Saving Private Ryan (1997) kan man såklart anmärka på "amerikanismen," men det är också egentligen det enda man kan anmärka på. Det finns små självkritiska moment, som när fotsoldater i krigets hetta vill hämnas på fiendefotsoldater, och två tre andra incidenter av liknande art. Dessa funkar mest som ursäktande undantag, och genomsyrar inte helheten. Detta är fullt rimliga invändningar. Som jag skriver under på. I övrigt finns ingenting att invända mot. Ingenting. Tvärtom är det ett exempel på tekniskt avancemang inom filmkonsten. På en personlig nivå är det mest soundtracket som irriterar något. I stunder av förödelse och död, som kräver tystnad, lyfter ett mjukt musikstycke åskådaren från att drabbas. Så, i slutändan vill jag sänka filmen för sin ideologiska inramning men kan inte sänka tillräckligt gentemot allt det andra; manus, regi, skådespel, scenografi, foto, och så vidare. På en femgradig skala kan jag inte undvika toppbetyg, även om det är något svagt.
BerraS
2017-06-23
Måste bli en femma även om det finns minusposter. Vid landstigningen i början syns inga andra båtar än de som vi tittare följer. I själva verket var havet fyllt av olika sorters fartyg. En retfull miss. Dessutom dippar tempot i filmens mitt. Men början och slutet räddar femman. Särskilt den ångestfyllda upptakten till slutstriden grep tag i mig. Stark krigsfilm, en av de bästa.
RustyFilm
2016-12-06
Otroligt bra krigsscener, det är nog det bästa jag sett i den här genren. Historien med det här högt prioriterade sökandet efter Ryan är lite väl fånigt men det gör inget för det här va bra.
kaffemagi
2016-11-27
Inledningen av filmen är mästerlig, så synd att det som följer efter den inte är något annat än en tramsig flaggviftare.

2016-07-12
Det skapas ju en hatkärlek. Spielberg är oerhört sentimental och det är sällan man bjuds på särskilt många överraskningar i mån av vare sig intrig eller karaktärsutveckling (med möjligt undantag för krypskytten). Dock är det en ikonisk produktion som mer eller mindre profilerar just hur en Hollywoodfilm ska vara enligt den rådande kulturen. Spielberg lyckas få tittaren att tappa tidsuppfattningen med sina spännande (trots oftast förutsägbara) iscensättningar och det magnifika fotot, där korta slutartider lyser med sin närvaro, skapar en filmupplevelse utöver det normala. Fast det är sannerligen en film där kvalitén på återgivningen av ljud och bild spelar en stor roll i verkets avtryck, vilket inte nödvändigtvis tyder på en kvalitativ film men väl en funktionell sådan.

2015-12-20
Veldig bra lagd. Troverdig.
timbo93
2015-12-19
Meningslös story berättad på ett totalt innehållslöst sätt. Fotot är det tramsigaste jag någonsin sett i en amerikansk mastodontfilm. Barry Pepper gör kanske 90-talets sämsta skådisinsats alla kategorier. Behöver återhämta mig med Paths of Glory för att förstå att en kan skildra krig med hjärta på film!!!
Visa äldre kommentarer »