Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.7
av 5

Rädda menige Ryan


6 juni 1944. Dagen D. De allierade sätter in den största invasionen i den militära historien. En liten grupp soldater får ett uppdrag: att hämta hem menige James Ryan. Kapten John Miller och hans manskap riskerar livet för att rädda en enskild person, och allt efter som uppdraget blir mer och mer riskfyllt, börjar de ifrågasätta motiven.


Originaltitel Saving Private Ryan
Regissör Steven Spielberg
Manus Robert Rodat
Genre Drama, Action, Krig, 90-tal
Skådespelare Tom Hanks, Matt Damon, Jeremy Davies, Barry Pepper, Vin Diesel, Giovanni Ribisi, Edward Burns, Tom Sizemore, Ted Danson, Harve Presnell, Leland Orser, Adam Goldberg, Dennis Farina, Nathan Fillion, Paul Giamatti, Bryan Cranston, Max Martini, Dylan Bruno, Demetri Goritsas, Ian Porter
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 26660
Filmnummer 304

Recensioner

Skapad 2019-12-22 av Priceguy
Jag hade hört mycket om den första halvtimmen av Saving Private Ryan, när amerikanska soldater stormar Normandie på Dagen D. Veteraner chockades, började gråta och fick eskorteras ut ur biosalon...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av Paths_of_Glory
Historien är sedd genom en grupp amerikanska soldaters ögon och börjar med D-dagen när männen ger sig ut på ett farligt specialuppdrag. Kapten John Miller måste föra sina män bakom fiendens l...   Läs mer »

Skapad 2019-12-11 av Jämte
Jag har alltid varit svag för Steven Spielbergs filmer. Ända sen jag som liten såg “Jurassic Park”, som lämnade ett stort intryck på mig, har jag varit beroende av hans verk. Strax efteråt så...   Läs mer »

Skapad 2019-12-01 av RosaPantern
6 juni 1944. Dagen D. De allierade sätter in den största invasionen i den militära historien samtidigt som hela Europa håller andan. Men samtidigt som enorma massor stormar in över stränderna, f...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av connya
Saving Private Ryan är Steven Spielbergs personliga uppföljare till Schindlers List. Han kände efter den filmen att han inte var riktigt klar med det ämne han tog upp och ringde bästa vänne Tom ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av Therecensent
Rädda menige Ryan börjar med invasionen av Normandie i andra världskrigets slutskede. De första 20 minuterna visar med obeskrivlig realism hur trupperna landsätts och kämpar sig fram på strande...   Läs mer »

Kommentarer


BrutusBeefcake
2015-07-04
Inledningen är som sagt världsklass, men efter det så har den inte mycket intressant att bjuda på alls och framåt slutet är det inte långt ifrån att jag slumrar till (8-/15)
Hitschmidt
2015-05-14
Mäktigt och rått.
Andreas_
2015-03-14
Bästa krigsfilmen någonsin gjord utan tvekan, och den absolut bästa filmen Steven Spielberg har gjort. Han har verkligen lyckas fånga den oerhört otäcka realismen av andra världskriget på ett ett makalöst bra sätt, och det känns nästan som att man är med i filmen. Filmen är nästan 3h timmar lång, men det känns som att det är över på ett ögonblick, tiden bara springer iväg. Effekterna är fantastiska och filmen håller fruktansvärt bra trots att den kom ut för 17 år sedan!!! såg om den häromdagen och den är exakt lika bra som jag kom ihåg den 98...den har inte tappat nåt på alla dessa år...den står sig lika stark fortfarande och det är helt sanslöst vilken kvalité det är på denna rulle. Visst kom thin red line samma år och den är bra men på ett helt annat sätt, det är så två olika krigsfilmer att dom går inte att jämföra, men vill man ha spänningen och dramatiken så är detta krigsfilmen man ska se. Skådisarna är visserligen i världsklass i båda filmerna, både i dom stora rollerna men även dom som gör mindre bi-roller. Tom Hanks gör nog sitt livs bästa roll här utan tvekan och det är kul att se riktigt stora skådisar i mindre roller innan dom slog igenom som t.ex Vin Diesel. Handlingen är tagen från en verkligen händelse och inte historia, men det är en riktigt välskriven historia efter denna händelse om en liten trupp amerikanska soldater som ger sig ut för att hitta en försvunnen soldat. öppningsscenen är makalöst bra och sätter direkt tittare i ett nervgrepp som faktiskt aldrig släpper taget utan ribban sätts högt men hålls högt filmen igenom på ett oerhört bra och välgjort sätt och jag kan inte finna några fel, inte ens 17 år efter premiären...detta är en av dom absolut bästa filmer som gjorts i alla kategorier och den absolut bästa krigsfilmen utan tvekan, men se den utan avbrott och störande moment för den bästa upplevelsen. Storslaget och mäktigt, rekommenderas starkt! Betyget blir så klart en så stark 5:a som bara går att ge en film...ett sant mästerverk som aldrig kommer åldras sönder.
saggesaliv
2014-12-20
Ett gäng amerikanska soldater under andra världskriget får uppdraget att rädda menige Ryan, som förlorat sina tre bröder i kriget. Då är denna omtalade filmen äntligen sedd. Ett långt, på sina ställen mäktigt krigsdrama som har många fina ingredienser till en härlig krigsfilm. Att mina förväntningar var höga var det inget snack om och visst är det en fantastiskt bra krigsfilm. Men i sländan måste jag säga att den faktiskt är kraftigt överskattad. Har hört flera gånger att den kallats för en av de bästa krigsfilmer någonsin, vilket jag tyvärr inte kan hålla med om. Året 1998 så släpptes två påkostade och hyllade krigsfilmer, Saving Private Ryan och The Thin Red Line. Eftersom att Spielberg är en mer känd regissör så hamnade The Thin Red Line något i skuggan av Saving Private Ryan, vilket enligt mig är helt fel. För enligt mig är The Thin Red Line en hästlängder bättre krigsfilm än SPR. Att SPR vann bästa foto över TTRL är otroligt konstigt måste jag säga. Saving Private Ryan är satans nationalistisk, den amerikanska flaggan som spelas i öppnings och avslutningsscenen är ganska så fult enligt mig, det är tydligt vilket land filmen är anpassad till. Filmen är intensiv från början, till slut, många väldigt bra krigsscener och många kraftfulla snabba scener. Den har sina klyschor men de är översebara. För i slutändan är detta en riktigt bra film, om än enligt mig överskattad. Betyget pendlar mellan svag åtta och stark sjua. Just nu blir det en stark sjua för mig. Betyg: +7/10
Krille80
2014-11-03
Världens bästa krigsfilm utan tvekan. Ingen film där amerikanarna ska blåsa upp sig till hjältar som i tex Pearl Harbor. Stormningen i Normandie är så bra flimat så man kunde tro att de dödade varandra på riktigt. 5-
Starkbröl
2014-11-03
Märkligt oengagerande trots känslomässigt superkonstruerade scener, slafsigt blodfrosseri, en snyftig grundstory och... ja... hela filmen. Hantverket är förstås bokstavligt talat oslagbart men känslan är ändå att titta på en ovanligt väl genomförd naturdokumentär.
trixer
2014-09-16
Grym film. Behövs inte sägas något mer!
Taandborste
2014-08-25
Absolut inte den rekommenderade 5:an jag hade, men i stora drag mycket bra. De dämpade färgerna och ljussättningen fångar känslan bra. Gillade inledningsstriden men tycker att de kunde kortat ner bataljen mot slutet.
hestret
2014-08-09
Jag sällar mig till skarorna som hyllar inledning. Riktigt bra filmskapade som fångar förvirringen och desperationen på ett intressant vis. Imponerad. Karaktärerna och gängstämningen är ju rätt ensidig, men funkar ändå bra på något sätt. Men sedan är den ju lite klyschigt patriotisk (kan jag iofs köpa till stora delar), väldigt lång och tappar ju längre filmen går. Var rätt ointresserad till slut tyvärr. Hela kyrkogårdsgrejen är töntig och scoret fruktansvärt. Blir en svag stabil trea som betyg. 49/100
peu-depeu
2014-07-16
Många verkar kommentera på krigs-scenen i början och prisar den till skyarna, men själv tyckte jag att den såg verklig ut, inte mer. Den blev varken engagerande, känslofylld eller spännande eftersom jag inte kände karaktärerna. Det verkar inte bli bättre längre in i filmen, för även om soldaterna äntligen börjar varva skjutandet med lite prat så verkar ingen av karaktärerna faktiskt få någon personlighet, vilket gör att jag skiter i hur det går för dem. Handlingen går väldigt långsamt framåt och när det är över undrar jag varför denne skulle vara den bästa krigsfilmen. Jag har inte sett många krigsfilmer, men Fúhrerns Elit var mycket bättre än denna. Den filmen lägger fokus på känslorna hos de unga tyskarna som tvingas att träna inför kriget och hur dåligt behandlade de blir och hur hemskt deras liv var. Den filmen var fängslande, det var inte denna.
« Föregående kommentarerVisa äldre kommentarer »