Rapa Nui - jordens mittpunkt
På påskdagen 1722 landstiger den holländske sjöfararen Jacob Roggeveen på en liten ö i Stilla havet, långt utanför den chilenska kusten i en till synes ändlös ocean. Där möter han två stammar som är på väg att utplåna varandra i ett skoningslöst inbördeskrig. Men bara några årtionden tidigare var ön en skådeplats för ett storslaget drama fyllt av kärlek och magi. Ett paradis som förvandlades till ett slagfält när en högt stående krigare blev förälskad i en enkel arbetar-flicka…

Originaltitel | Rapa Nui |
Regissör | Kevin Reynolds |
Manus | Tim Rose Price, Kevin Reynolds |
Genre | Äventyr, Action, Drama, Romantik, 90-tal |
Skådespelare | Esai Morales, Jason Scott Lee, Sandrine Holt, Eru Potaka-Dewes, Emilio Tuki Hito, Gordon Hatfield, Frenxa Reuben, Cliff Curtis, Lawrence Makoare, George Henare |
Jag har varit på på Påskön och kan intyga att handlingen stämmer väl överens med det man vet om vad som faktiskt hände på ön. Den gigantiska statyn finns dock inte på riktigt och det där med "den vita kanoten" vet jag inte riktigt...
Birdmankulturen är mycket intressant, men min guide på Påskön sa att den var en del av fredliga tiden efter kriget, vilket inte riktigt är fallet i filmen.
En påkostad historia med manus och regi av Kevin Reynold. Producent är Kevin Costner (stora grabbar).
Det hela är inspelat på Påskön. Det som berättas är en ganska så fånig historia, utspelad på 1600 talet. Det handlar om en förvirrad kung som beställer gigantiska stengubbar av sitt folk, detta medan han själv bara väntar på den stora vita kanoten. Folket består av två grupperingar, långöron och kortöron.
Filmens behållning e nog den kortörade och topplessade Romana (Sandrine Holt).
Härlig liten inblick där man får fantisera sig om en svunnen tid med helt andra seder och världsbild.
Intressant film som trots en del brister faktiskt levererar. Jason Scott Lee och Esai Morales sköter sig exemplariskt och ger sina karaktärer liv. Övriga roller kanske inte övertygar lika mycket, men dom är klart godkända. Handlingen är det som gör filmen skulle jag vilja säga. Den är riktigt intressant och inbjuder till att fördjupa sig om både Påskön samt dess ursprungsbefolkning. Som bonus så får man en mycket vacker film, med ljuvliga miljöer och ett underbart foto. Musiken höjer även den stämningen.
Den var godkänd, länge man såg den med den_fonk på finsk tv, men handlingen var hyfsat engagerande, skådesspeleriet ok men framför allt vyerna var ju grymma.
Skådespeleriet och handlingen når bara upp till en godkänd nivå. Handlingen i huvudsak är två gamla vänner som ska delta i en tävling där deras gemensamma kärlek är ett av prisen för vinnaren. Tyvärr känns handlingen alltför tunn då intrigerna och övriga spänningsmoment uteblir. Filmen i sin helhet är dock rätt bra och når upp till en svag trea i betygskalan. Rapa-Nui utspelar sig i ett vackert landskap med härliga miljöer.
Hyfsad rulle med lite mer nyanserade roller än vanligt, men på det hela taget tämligen ordinär.
Rätt bra film. Skulle vilja se om den, faktiskt.
inte helt lyckad. fast jag ville ut och surfa när jag såg filmen.
Den får en tvåa för att kulturen på påskön är intressant, men filmen är övertydlig men extremt dåliga skådisar, ologiska situationer, och alltid en kärlekshistoria.....................