Rasputin, the Mad Monk
Den legendariske rasputin, om hur han nästlar sig till pengar och makt
Originaltitel | Rasputin, the Mad Monk |
Regissör | Don Sharp |
Manus | Anthony Hinds |
Genre | Skräck, Drama, Thriller, 60-tal |
Skådespelare | Barbara Shelley, Richard Pasco, Francis Matthews, Suzanne Farmer, Christopher Lee, Joss Ackland, Robert Duncan, Renée Asherson |
[rek. 3] Även om materialet här skiljer sig ganska mycket från Hammers traditionella skräckkällor behandlas det precis i vanlig skräckstil. Jag tycker verkligen att Christopher Lee gör en mycket energisk och obehaglig tolkning av den galne munken. Gillar verkligen den hypnotiska blicken! Manuset känns dock ganska standardartat men det är välutfört! Bra!! 3.
Förutom Christopher Lees skådespel så finns det inte mycket att hämta i den här filmen. Huvudpersonen är nån sorts kaosmunk med magiska krafter som mest är ute efter sex och sprit. Underhållande på sitt sätt, men utan tydlig protagonist så är det mest en film som handlar om hur råbarkad Rasputin är.
Gillar nog inte Hammer så mycket. Christopher Lee (aka Världens stelaste människa) är skapligt misscastad som bordus, alkoholiserad mystiker. Min haka föll i golvet när Lee började dansa kosackdans.
Lee gör en intressant Rasputintolkning. Snygga miljöer, enkla men kraftfulla scener. Lite tråkigt att det inte talas ett enda ord ryska i hela filmen. Det ger dock bara djup åt den sköna 60-talsskitchiga känslan. En stabil och sevärd produktion.
Lee är extremt övertygande som den mystiska och hemska munken Rasputin. Den bästa ur Hammers som jag sett hittills. Mycket stark 3a.
Börjar segt men det tar sig ju längre filmen går. Lee är riktigt bra i huvudrollen. 3-
Christopher Lee anser att detta är en av de viktigaste insatserna han gjorde för Hammer films eller för att citera hans självbiografi; "Rasputin was a legendary enigma, a real actor's part, one of the best I'd had. From a mass of conflicting evidence, I tried to convey inspired wisdom and grotesque appetites". Som filmtiteln antyder koncentrerar sig framställningen på myten om demonen Rasputin, ärelysten, brutal, liderlig och begiven på dryckenskap. Lee är övertygande som denna blandning av halvgalen mystiker med hypnotiska krafter och hänsynslös klättrare på samhällsstegen.
Skräck är det då rakt inta tal om. Spänning däremot, ja. De första 50 minuterna var ganska sega och inte särskilt engagerande men så tog filmen fart när konspirationen mot Rasputin tog form. Den sista halvtimmen, och i synnerhet de sista tio, är mycket intensiv och riktigt, riktigt spännande. Imponerande täthet. Hade filmen hållt det tempot hela tiden vore det definitivt tal om en 4:a men nu blir det bara en 3:a, vilket inte är dåligt det. Lee är porträttlik och fantastisk i rollen som Rasputin. En elak, intrigerande djävul utan samvete. Galen? Bindgalen.
Skön underhållning med en vidrig Lee i huvudrollen.
Lee gör en mycket bra insats men i övrigt inget speciellt. Svag trea