Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.7
av 5

Ray


Filmen handlar om soul-sångaren Ray Charles liv och hans karriär, från hans barndom i Georgia där han blev blind i sitt sjunde levnadsår, till hans karriär som en stor artist.


Originaltitel Ray
Regissör Taylor Hackford
Manus James L White, Taylor Hackford
Genre Drama, 2000-tal, Biografi
Skådespelare Curtis Armstrong, Larenz Tate, Regina King, Jamie Foxx, Bokeem Woodbine, Richard Schiff, Kerry Washington, Aunjanue Ellis, David Krumholtz, Clifton Powell, Terrence Howard, Sharon Warren, CJ Sanders, Wendell Pierce, Chris Thomas King, Harry Lennix
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 5878
Filmnummer 26111

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av paycheck
Om Ray Charles, en av tidernas största musiker. Han såg sin bror drunkna när han var liten och han uppfann soulen senare. Han blandade gospel med blues. Han var blind, kom in i knarkvärlden, hade ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-08 av cineasten89
När det gäller filmer som baseras på verkligheten, så smöras sanningen ofta så att det blir en film som publiken blir nöjd med. Men denna gång smöras inte sanningen - vi får istället följa...   Läs mer »

Skapad 2019-12-06 av
Filmen handlar om Ray Charles uppgång och fall. Man får följa hans liv som en sjuåring i en fattig by i Georgia, samtidigt som man får se hans framgångar i karriären, men även hans snedsteg n...   Läs mer »

Kommentarer


Starkbröl
2022-03-06
Jamie Foxx inte bara spelar, han ÄR Ray Charles i denna film, en lysande skådespelarprestation i en välgjord film som inte skyggar för personens otrevligare karaktärsdrag. Massivt mycket bättre än Walk The Line, och faktiskt till och med bättre än Walk Hard! ;)
ASSFACE
2018-06-13
Fint foto, bra skådespeleri osv. Dock är det ju tråkigt att typ alla musiker/konstnärer gått igenom exakt samma process i vägen till kändisskap, så har du sett en film om en kreativ utövare har du sett dem alla (för att generalisera).
Murvel48
2018-05-05
Filmen har en smått irriterande ryckighet och stökighet som jag inte uppskattar. Alltför korta scener staplas på varandra och musiken är alltför fragmentarisk. Jag orkade faktiskt inte se hela filmen i ett svep. Det krävdes en natts vila för att se sista timmen...
Rai
2018-03-07
Inte så tokig alls, gillar den!!!
Raimo_1985
2018-01-01
Andra titten, höjer till en fyra.

2017-11-04
Det er skuespillet som gjør filmen. Storyn er ingenting spesielt.
Stygga-Vargen
2017-08-02
Mästerverk!
RustyFilm
2016-12-06
Har alltid gillat det Ray Charles levererat i musikväg. Har även haft nöjet att se honom uppträda live. Det är därför en angenäm upplevelse att ta del av den här filmatiseringen. Jamie Foxxs rollprestation som Ray är helt strålande. Har det funnits en mer förtjänt Oscars utnämning. Bra också att det är Ray Charles egen röst vi för höra det är ju inte helt vanligt att original rösten används när musiker porträtteras på det här sättet. Förutom all musik är det här även ett mycket berörande och innehållsrikt drama, se den
Krille80
2014-11-23
En väldigt bra men framförallt levande berättelse om Ray Charles liv. Hans liv och leverne berättas med mycket omsorg och mycket hjärta. Dessutom får man ju inte glömma all fantastisk musik som serveras här. Det som drar ner betyget för mig är de lite för många tillbakablickarna på barndomen och att den liksom de flesta biografier är lite för lång.
cosa
2014-09-21
Ganska platt och klicheer till max, vilket inte är helt ovanligt när man ska gå ingenom någons liv på relativt kort tid. Musiken är ju grymt och Ray Charles är mannen. Fathead och Ahmet Ertegun hade jag gärna fått bättre bilder av. Nåväl, musiken är det som räddar detta och Ray Charles har onekligen levt ett intressant liv. En snäll trea då.
Visa äldre kommentarer »