Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.8
av 5

Repulsion


Catherine Deneuve spelar Carol Ledoux, som lämnas ensam i sin och sin systers lägenhet när systern reser bort ett par dagar. Carol isolerar sig i lägenheten och hennes paranoida sinne och rädsla för män och deras sexualitet ger henne hallucinationer som skickar henne djupare och djupare in i vansinnet.


Originaltitel Repulsion
Regissör Roman Polanski
Manus Roman Polanski, Gérard Brach, David Stone
Genre Thriller, Skräck, 60-tal
Skådespelare Catherine Deneuve, Ian Hendry, John Fraser, Yvonne Furneaux, Patrick Wymark, Renee Houston, Valerie Taylor, James Villiers, Helen Fraser, Hugh Futcher, Monica Merlin, Imogen Graham, Mike Pratt
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 3738
Filmnummer 3036

Recensioner

Skapad 2019-11-25 av Lidl
En film om en ung kvinna som blir galen, vem vill titta på sådant egentligen? undrade en kompis till mig. Och ja, vem vill det egentligen? Jag vet att många människor enbart tittar på film för ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av Anonym
Snygga foton och väldigt skickligt och erfaret filmat. Bra skådespelare i huvudrollerna och en del biroller (dock inte många). Den ökände filmregissören Roman Polanskis \"Repulsion\" har en se...   Läs mer »

Kommentarer


KyLLo
2022-03-23
I den här svart-vita filmen märks det verkligen att Polanski har arbetat flitigt med detaljer i kameraarbete, ljussättning osv. Det finns en avvägning mellan det sinnessjuka, obehagliga och sensuella, utan att något direkt tar över. Det väger upp att handlingen är enkel.
RustyFilm
2022-02-28
Det hänger en odefinierat och obehaglig aura runt Carol (snyggt spelad av Catherine Deneuve). Det är helt tydligt att hon har androfobi och är nervös och frånvarande. När hon blir ensam i sin lägenhet blir det mental kollaps och filmen utvecklas till en skrämmande ”one woman show”. Och det är att förmedla hennes vansinnesvärld som är Polanskis filmidé. Sevärt.
päronanton
2020-12-19
Gillar stämningen! En klassiker! En favorit!
StureStenhög
2019-07-08
Jag hatade den här när jag såg den för första gången för ca 15 år sedan, nu när jag ser om den så kan jag konstatera att den är klart bättre än vad jag tyckte då, men jag kan ändå inte riktigt ta den till mig. Det lustiga är att jag mindes det som att i princip hela filmen utspelades med Deneuve ensam i lägenheten, men så var det ju inte riktigt. Jag har dock svårt för det hallucinatoriska temat, och det är trots allt fortfarande lite för mycket sådant för att jag ska bli riktigt engagerad i det här. Annars imponerar både Deneuve som skådespelare och Polanski som regissör, och jag gillar enskilda sekvenser längs vägen. Jag kan därför förstå varför det här går hem hos vissa, men för min del blir huvudpersonen aldrig tillräckligt intressant. Stark tvåa
92axha10
2018-12-18
Mycket välgjord psykologisk thriller. Precis lagom lång och stämningen byggs upp långsamt. Filmen är väldigt intim och klaustrofobisk i lägenheten som är sceneriet.
Stygga-Vargen
2016-10-11
Det här är riktigt bra! En väldigt intressant och även ganska spännande film med riktigt bra skådespelare! En av Polanskis bästa!
mowlie
2016-09-08
Sicken dynga Polanski lyckades producera på den tiden. Känns som en del repliker är dubbade och generellt håller ju tekniken låg nivå, något man hade kunnat ha överseende med om filmen i övrigt var bra eftersom den har några år på nacken. Deneuve övertygar sämre än en 95-årig dement tant på sömnpiller hade gjort. Inte heller lyckas hon förmedla varför hon har sin androfobi från början och helt plötsligt är hon bara psykotisk så fort systern åker. Rosemarys Baby framstår som redan mästerverket jämfört med det här. Jag hade tänkt vara snäll och bjussa på en tvåa bara för att Deneuve ser bra ut trots att det var på stenåldern, men det går bara inte. Skräck som man inte blir rädd av!
Galivan
2016-03-18
Mästerligt.
Dele
2015-04-06
En välregisserad obehaglig men samtidigt väldigt sorglig film. Polanski har en fantastisk blick för bildkomposition, ljud och miljöer som här mycket effektivt skapar den stämning som gör "Repulsion" så speciell. Könsrollerna känns föråldrade, men på det stora hela så är det här en mycket lyckad skräckthriller.
Dutch
2014-12-01
Lämnar man sitt syskon så händer sånt här. Tråkig film som inte skrämmer eller berör något särskilt mycket. Deneuve snygg dock.
Visa äldre kommentarer »