3.9
3.9
Rififi
Fyra män planerar den perfekta kassaskåpskuppen. Men den mänskliga faktorn smyger sig snart in i bilden och problemen börjar torna upp sig.

Originaltitel | Du rififi chez les hommes |
Regissör | Jules Dassin |
Manus | Jules Dassin, René Wheeler, Auguste Le Breton |
Genre | Drama, Kriminalare, Thriller, Film-Noir, 50-tal |
Skådespelare | Jean Servais, Carl Möhner, Robert Manuel, Jules Dassin, Marie Sabouret, Janine Darcey, Marcel Lupovici, Robert Hossein, Magali Noël, Claude Sylvain, Dominique Maurin |
Hårdare än flinta, kuppfilmernas kuppfilm. Kul att se en kuppfilm där huvudkaraktärerna är iskalla gangsters, istället för de orealistiska gentlemanna-tjuvar man brukar få se. Det blir en hårdkokt jävla rulle; spännande, mörk, sjaskig och underhållande hela vägen. Skitbra, givetvis! Man undrar hur många gånger Jean-Pierre Melville runkat åt denna.
Efter tre tittar och moget övervägande har jag bestämt mig för att ge en femma. En mästerlig kuppfilm!
Detta är visst the Grand-Daddy av Heist filmer genom tiderna. Visst snygga franska nergångna kvarter & hårdkokta snubbar med is i magen. Men har bra svårt för denna gamla gengre ändå.
Efter att ha sett om Le cercle rouge för tredje gången häromveckan var ju detta minst sagt ett magplask. Töntig, torr, och med hemsk barnskådis.
Den här Jules Dassin thrillern måste vart en kioskvältare när den kom 1955, för den står sig ju än idag. Här finns det mesta:
Den mest omtalade kassaskåpskuppen någonsin (den har fått många efterföljare både på filmduken och i verkligheten), biljakter, gisslantagande, läckert dystra Parisvyer och en dramatisk slutscen (som iallafall jag gillar).
Ovanpå all 50-tals dramatik så blir det ju nu efter den feministiska resningen även lite komiskt med det beteenden och jargong som dåtidens gangstergrabbar håller sig med.
Själva kuppsekvensen är brilliant men filmen i övrigt faller mig inte helt i smaken tyvärr.
En del snyggt foto med våghalsiga vinklar, långt ifrån den antagna femman och sensmoralen är glasklar: Brott lönar sig inte!
[rek. 5] Varje minut av denna film är mästerlig!! Den bästa kuppfilm jag sett men ett fantastiskt manus: ANDMOREAGAIN: jag skulle väldigt gärna vilja höra vilka "brister i manus" och "nödlösningar" "som man stör sig på", för JAG hittade inga sådana utan tyckte verkligen storyn var fantastiskt utarbetad och solid. Fint persongalleri och underbar regi med fantastisk stämning. Visst att "kuppscenen" är imponerande men den är ju en fantastisk del i en jävligt imponerande helhet. Ett otvivelaktigt mästerverk!!! 5.
Den ultimata kuppfilmen! Fortfarande oöverträffad i sitt slag med en överdådig Jean Servais i huvudrollen.
60 år gammal och den är fortfarande spännande och fängslande att titta på. Riktigt bra och välgjord. Utan att säga saker och ting rakt ut så får vi veta det som händer och har hänt tidigare i filmen. Väldigt bra berättat där den behandlar publiken på ett vuxet sätt. Det uppskattas!