3.7
3.7
Rocco och hans bröder
Änkan Rosaria flyttar tillsammans med sina fyra yngre söner in hos sin äldste son i Milano. Två av sönerna förälskar sig i samma prostituerade kvinna och en fejd utbryter.

Originaltitel | Rocco e i suoi fratelli |
Alternativ titel | Rocco and His Brothers |
Regissör | Luchino Visconti |
Manus | Suso Cecchi d\'Amico, Pasquale Festa Campanile, Massimo Franciosa, Enrico Medioli, Luchino Visconti |
Genre | Kriminalare, Drama, 60-tal |
Skådespelare | Alain Delon, Renato Salvatori, Annie Girardot, Katina Paxinou, Alessandra Panaro, Nino Castelnuovo, Claudia Cardinale, Max Cartier, Rocco Vidolazzi, Paolo Stoppa, Corrado Pani, Spiros Focás |
Fantastisk film som blir allt bättre för varje timme!
En mamma med fem söner flyttar från en fattig by i södra Italien till en av sönerna som redan bor i Milano. De får kämpa för att klara sig i storstaden. Två av sönerna blir boxare. Deras olika karaktärer gestaltas väl av ett mycket välskrivet manus och utmärkta skådespelarinsatser. Flera av sönerna drömmer om att flytta hem igen till Lucania, men ingen tror att någon ska lyckas. Möjligen lillebror Luca.
Starka känslor är ställningen som filmen snyggt draperas på. De vardagliga scenerna med svettiga kroppar och smutsiga bilar gör filmen trovärdig. Musiken av Nino Rota är följsam och behaglig att lyssna på. Bland skådespelarna från många länder finns de kända Alain Delon, Claudia Cardinale och Annie Girardot. Filmen är därför dubbad till italienska, en vanlig teknik vid sameuropeiska filmer, men det stör inte mycket utan ger istället ett tillfälle att förbättra sin italienska.
Efter första timmen gav jag filmen 3+, en timme senare 4 och avslutade med 4½ vid "Fine". Forza tutti fratelli!
Ett mästerverk.
Ganska seg och inte direkt engagerande men puttrade på lite smått utan att helt tråka ihjäl mig. Jag har svårt för mycket av skådespeleriet och den dåliga dialogsynkningen. Många delar är riktigt kassa. Men puttrar på till en svagstabil tvåa kanske. Sen visar Simone vilket as han är och hur Rocco reagerar är än värre. Filmen tappar mig helt vid det laget och bjuder på flertalet helt parodiskt usla scener. Ointressant, osympatisk och obra film.
Oerhört intressant familjedrama. Många tunga val med konsekvenser värda att sitta och diskutera i efteranalys. Även om det summeras snyggt i slutet.
Mycket av det som skrivits nyligen stämmer. Lite såpa, lite överspel, lite för lång. Jag tycker också att den är lite för tråkig i vissa partier. Mot slutet blir den dock hysterisk (tyvärr inte på ett positivt sätt). Dock något av en snygg-chock att se Alain Delon och Claudia Cardinale i samma film!
Filmen är inte för lång och tråkig, som vissa vill mena. Den är istället både rörande och intressant i många stycken. Filmen lever tyvärr ändå inte riktigt upp till jämförelserna med Dostojevskij och 1800-talsromaner, som görs här nedan. Vad jag saknar är att närmare få lära känna de övriga bröderna, förutom de två huvudpersonerna, och jag besväras något av det lite väl dramatiska (över)spelet i framförallt en klimaxscen. Balanserar ändå på gränsen till fyran, helt klart.
Lång och tar ganska gott om tod för sig innan den sätter igång. Karaktärerna, speciellt Delons, mesiga beteende får man ingen riktig förklaring till. Nha
Filmen är, i mitt tycke, lite för lång och bitvis överspelad. Dock tycker jag mig se ett snyggt hantverk och väl genomtänkt story. Vet egentligen inte varför jag sätter detta betyget, men så får det bli. 4-.
Riktigt bra film med grymt skådespel och en engagerande story. Med tanke på filmens ålder och långa speltid hade jag inte väntat mig att jag skulle sitta som klistrad under de tre timmarna, men jag fann den väldigt gripande och spännande. Filmen har också en del mörka och sorgliga inslag som jag inte heller hade väntat mig, men vilka gör att filmen står sig bra än idag. Rekommenderas verkligen.
Det blev lite för mycket såpa och överspel i viktiga scener, så trean är klockren.