3.8
3.8
Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
Den unge Karl Bertil Johnsson drömmer om att att bli en modern Robin Hood och tar en en dag ett stort beslut...
Originaltitel | Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton |
Regissör | Per Åhlin |
Manus | Tage Danielsson |
Genre | Kortfilm, Animerad, Familjefilm, 70-tal |
Skådespelare | Toivo Pawlo (röst), Åke Fridell (röst), Tage Danielsson (röst), Per Andrén (röst), Marianne Stjernkvist (röst), Catrin Westerlund (röst) |
Sedan flera år tillbaka så har denna tecknade kortfilm sänts på svensk TV under julafton, och är en stor tradition efter
Kalle Anka att se på under julaftonskvällen.
Tage Danielssons kända ... Läs mer »
Per Åhlin och Tage Danielsson har här skapat en av Sveriges största julklassiker. Även om den bara är en kortfilm så innehåller den ett större budskap och bra innehåll än många långfilmer. Berättelsen om Karl-Bertil Jonsson som gör något som många inte skulle våga eller kunna idag är ett fint budskap som borde vara aktuellt idag men tyvärr inte är. Det är en film med stämning och bra berättande och bra karaktärer. Per Åhlins arbete med filmen är ett av hans bästa och den är lika aktuell nu som den var då, men som sagt med en mindre lycklig utgång. Men filmen skänker hopp om en bättre värld och denna bör man se, speciellt vid jul.
Tage&Pers mästerverk håller än och är helt enkelt fantastisk in i minsta detalj. Att den nu känns aktuellare än någonsin är dock mindre kul . . .
Ska erkännas att jag har haft ett motstånd att se detta, men tänkte att nu när jag tog beslutet att titta skulle göra det med ett öppet sinne, vet inte om jag lyckades. Först och främst tycker jag det är konstigt att uppmana barn att stjäla, till råga på allt på självaste julafton. Är Karl-Bertil ett barn? Borde han vara straffmyndig? Övertydliga karaktärer, som tex de han stjäl av utmålas som största krösusar, vissa blev förvisso glada av att slippa sina julklappar, och det visar ju på hur bortskämda de är. Karl-Bertil visar tecken på att vara mycket oaktsam om andras saker, så till den grad att han i sorteringen bara slänger paketen i en hög och verkar finna nöje i att höra hur det krasas. Sedan har vi det här med att ge bort andras saker i godhetens namn, om man vill vara god så ger man väl bort sina egna. Är han kommunist? Tror inte det, för kommunister brukar inte gilla välgörenhet, det är bara rika människor som vill lätta sitt samvete. Som tydligt framkommer så var detta inget för mig, men rätt uppfriskande var det ändå att se, men jag är vuxen och kan tänka själv.
Detta är Sveriges version på Robin Hood och visst är det vackert att på minnas att det även finns fattiga i Sverige som behöver hjälp, men manuset är ju inte direkt orginellt då Robin Hood redan fanns när denna gjordes, men visst är det en klassiker trots allt. Då det inte finns någon bättre tecknare än Per Åhlin i Sverige.
Sedd även denna jul (förstås). Kanske den bästa julfilm som gjorts?
Jag bara älskar den!!!
Exakt ett år sen jag kommenterade senast och ingen annan har gjort det sen dess? Den har ju i.o.f.s. sin målgrupp just nu....
Satt å funderade på om femman är nostalgi, men jag tror faktiskt inte det. Jag började titta på den när jag var i tjugo-års åldern eftersom mina yngsta mostrar ville se den.
[rek. 4] En riktig svensk klassiker!! Fin musik och underbart berättad av Tage Danielsson till Per Åhlins tecknade bilder. Jag gillar verkligen denna!! Sen vill jag skratta ihjäl mig åt dem som kallar det "kommunistpropaganda". Det är ju de rika som är de snälla i filmen? Eller är det "kommunism" om någon som har det välställt bryr sig om de mindre bemedlade i samhället? Skrattretande!! 4.
Nostalgi mest