Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.8
av 5

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton


Den unge Karl Bertil Johnsson drömmer om att att bli en modern Robin Hood och tar en en dag ett stort beslut...


Originaltitel Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
Regissör Per Åhlin
Manus Tage Danielsson
Genre Kortfilm, Animerad, Familjefilm, 70-tal
Skådespelare Toivo Pawlo (röst), Åke Fridell (röst), Tage Danielsson (röst), Per Andrén (röst), Marianne Stjernkvist (röst), Catrin Westerlund (röst)
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 17790
Filmnummer 3804

Recensioner

Skapad 2019-12-17 av m86
Sedan flera år tillbaka så har denna tecknade kortfilm sänts på svensk TV under julafton, och är en stor tradition efter Kalle Anka att se på under julaftonskvällen. Tage Danielssons kända ...   Läs mer »

Kommentarer


DOKAN
2023-01-08
Tage&Pers mästerverk håller än och är helt enkelt fantastisk in i minsta detalj. Att den nu känns aktuellare än någonsin är dock mindre kul . . .
mammene
2023-01-03
Ska erkännas att jag har haft ett motstånd att se detta, men tänkte att nu när jag tog beslutet att titta skulle göra det med ett öppet sinne, vet inte om jag lyckades. Först och främst tycker jag det är konstigt att uppmana barn att stjäla, till råga på allt på självaste julafton. Är Karl-Bertil ett barn? Borde han vara straffmyndig? Övertydliga karaktärer, som tex de han stjäl av utmålas som största krösusar, vissa blev förvisso glada av att slippa sina julklappar, och det visar ju på hur bortskämda de är. Karl-Bertil visar tecken på att vara mycket oaktsam om andras saker, så till den grad att han i sorteringen bara slänger paketen i en hög och verkar finna nöje i att höra hur det krasas. Sedan har vi det här med att ge bort andras saker i godhetens namn, om man vill vara god så ger man väl bort sina egna. Är han kommunist? Tror inte det, för kommunister brukar inte gilla välgörenhet, det är bara rika människor som vill lätta sitt samvete. Som tydligt framkommer så var detta inget för mig, men rätt uppfriskande var det ändå att se, men jag är vuxen och kan tänka själv.
Dream
2021-12-25
Detta är Sveriges version på Robin Hood och visst är det vackert att på minnas att det även finns fattiga i Sverige som behöver hjälp, men manuset är ju inte direkt orginellt då Robin Hood redan fanns när denna gjordes, men visst är det en klassiker trots allt. Då det inte finns någon bättre tecknare än Per Åhlin i Sverige.
BjörnBandhund
2021-12-24
Sedd även denna jul (förstås). Kanske den bästa julfilm som gjorts?
Rai
2021-04-27
Jag bara älskar den!!!
yrkeschaufföre
2018-12-28
Exakt ett år sen jag kommenterade senast och ingen annan har gjort det sen dess? Den har ju i.o.f.s. sin målgrupp just nu....
yrkeschaufföre
2017-12-28
Satt å funderade på om femman är nostalgi, men jag tror faktiskt inte det. Jag började titta på den när jag var i tjugo-års åldern eftersom mina yngsta mostrar ville se den.
martineden
2017-10-01
[rek. 4] En riktig svensk klassiker!! Fin musik och underbart berättad av Tage Danielsson till Per Åhlins tecknade bilder. Jag gillar verkligen denna!! Sen vill jag skratta ihjäl mig åt dem som kallar det "kommunistpropaganda". Det är ju de rika som är de snälla i filmen? Eller är det "kommunism" om någon som har det välställt bryr sig om de mindre bemedlade i samhället? Skrattretande!! 4.
Psuchopompos
2017-03-15
Nostalgi mest
Christofer
2017-02-02
24/12 2016 (2:a): Såg i princip hela filmen för första gången nånsin tror jag nu till jul och jag är villig att erkänna att det inte är fullt så dåligt som jag tidigare tyckt. 14/7 2015 (1:a): Varför tycker alla att den här skiten är så bra? DET ÄR SKRÄP!!!
Visa äldre kommentarer »