Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

14-årige Karl-Bertil är som till varuhusdirektör Tyko Jonsson. Hans utstakade väg i livet är att bli som sin far, men Karl-Bertils hjälte Robin Hood inspirerar honom att ta från de rika och ge till de fattiga. Under sitt uppdrag att se till att alla får julklappar, träffar han Vera som bor på ett barnhem med sin lillasyster.

Originaltitel Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
Regissör Hannes Holm
Manus Michael Hjorth, Hannes Holm, Johan Kindblom
Genre Drama, Familjefilm, 2020-talet
Skådespelare Jonas Karlsson, Jennie Silfverhjelm, Simon Larsson, Adam Pålsson, Vanna Rosenberg, Sonja Holm, Ingela Olsson, Lotta Ramel, Robin Stegmar

DOKAN
2023-01-08
Inte så illa pinkat inte även om det tecknade originalet förstås är mysigare och jag saknar Tages berättarröst. Simon är en helt ok Karl Bertil och Karlsson (som tycks kunna gestalta vad som helst) firar triumfer som cigarrpuffande pappan.
Dele
2023-01-06
(Naturligtvis) inte alls med samma sting som den tecknade versionen, men det är kompetent utfört och historien är fin. Men lite ljummet och onödigt känns det allt.
vonadel
2022-12-29
Jonas Karlsson är den stora behållningen i denna film. Riktigt bra. I övrigt slår den inte det tecknade originalet, men ändå lite sådär halvmysig i dessa tider. 6/10
Starlette
2022-12-29
2+. Slår ju såklart inte den tecknade. Och tyckte barn-historien var onödig. Hade nog gärna srtt någon annan i rollen som pappan också.
2022-12-28
Nja, jag blev inte imponerad av filmen...
Dream
2022-12-27
Det syns ju direkt att det inte är Roy Andersson, Billie August eller Ruben Östlund som regisserat för då hade vi garanterat sätt ett bättre urval av skådespelare och kanske en liten utveckling i historien i stället för att kopiera den tecknande historien rakt av. Men bortser man från det så är det en mysig klassiker som gjorts ännu en gång och tyvärr mer relevant än någonsin då dem fattiga blir allt fler i Sverige. Tråkigt att behöva konstatera 2022, men tyvärr så är det. Historien upprepar sig.
JD
2022-12-26
Underträffar redan lågt ställda förväntningar. De få idéer som trots allt finns i manus till att utveckla orginalhistorien till långfilmsformat är fortfarande på ett första skisstadium, som t ex Robin Hoods inhopp, husan och chauffören (de två sistnämnda de enda karaktärerna man över huvud taget bryr sig om). Regin rör sig från håglös i början till obefintlig i slutet, som att Hannes Holm bara står bakom kameran och gottar sig åt Jonas Karlssons fryntliga fatsuit. Allt är närmast kriminellt idéfattigt och oinspirerat, som en demonstrationsfilm över varför allt var en riktigt dålig idé från början.
2022-12-26
Överraskande bra adaption av Danielssons klassiska berättelse. Man känner igen mycket från den klassiska tecknade versionen men man har även lyckats tillföra mycket nytt utan att förändra karaktärerna eller budskapet. Skickliga skådespelare också.
snurr
2021-11-27
Himla fin. Den hade de verkligen lyckats bra med. Julig och med en touche av verklig svensk 1940-talshistoria (de finska krigsbarnen). Tror Tage Danielsson hade gillat den här versionen. Finurlig och söt – men inte för söt! Uppskattade denna mer än Henrik Dorsins något för flamsiga scenversion. Fint soundtrack också och jag gillade det nya inslaget med Vera och hennes syster Esther❤️ Passande nog bjöds biopubliken på glögg och pepparkaka också innan filmvisningen. En riktigt bra kväll!