3.7
3.7
Sagolandet
En samhällskritisk dokumentär som genom intervjuer visar det sönderfallande Sverige under slutet av 80-talet. Troell fick en del kritik för filmen som av vissa sågs som en nidbild av socialdemokraternas Sverige.
Originaltitel | Sagolandet |
Regissör | Jan Troell |
Manus | Jan Troell |
Genre | Dokumentär, 80-tal |
Många intressanta tankar och vackra bilder. De tre timmarna känns dock av, vilket nästan sänker till en trea. Fascinerande hur man under 80-talet såg den samtida kollektivismen som en hopplös dystopi. Idag är den försvunnen och folk saknar den som en svunnen förälder! Jag antar att vi aldrig kommer att bli nöjda.
En suggererande framställning av samhället och dess utveckling på -80-talet (delvis även applicerbart på dagens samhälle).
Det är en dokumentär av Jan Troell, en lång sån, 177 minuter. Dessa 177 minuter är oftast en intressant daning. Hans begrundande bildberättande ger mening till varje bildruta. Hundinstruktörer, kycklingar, björnlokor, bilbingo, vargar, invandrare, skolungdom, åldringar och framtidshopp med mera avhandlas.
Trots viss politisk vinkling så är det ändå sevärt.
Tag dig ett steg in till sagans gyllene land! Berätta för mig vad du ser, min vän. Här får vi träffa allehanda magiska figurer, t.ex. den mystiske trollerikarlen Rollo May, och hans vän, den underbara statsministern Ingvar Carlsson. Låt fantastin flöda och greppa tag i ditt sinne. Var inte rädd, min vän. Det är snart över. Helt klart en femma.
Koppla hondarna!
Ingvar Carlssons och Erlanders närvaro i filmen är verkligen helt nödvändig för att balansera upp Rollo Mays reaktionära samhällssyn.
Han tycks inte förstå att det i hans samhälle endast är de priviligierade
som kan förverkliga sig själva enligt hans poetiska visioner.
wiktigt gripig kan du skriva upp. gör sig bra så här i efterhand. jag gillar att den är ganska episodisk. det är mycket som är vackert och modernt.
Blir aldrig trist trots tre timmar och lyfter mot slutet när perspektiven vidgas och det blir lite mer nyansrikt. Rollo May som är med rätt mycket har en del intressanta idéer men är på tok för självgod, nyanslös och dåligt insatt i desvenska förhållandena för sitt eget bästa. Troell lyckas i varje fall fånga en rad intressanta levnadsöden och många vackra bilder i sitt vanliga kontemplativa tempo.
Förstår konstnärligheten och kreativiteten, men blir inte direkt engagerad. Intressanta individer, men märkligt att Skåne ska verka representera hela Sverige. Dock positivt överraskad av Ingvar Carlssons engelska! Musiken är typiskt 80-tal - alltså jättedålig.
"Ett ihopklipp av märkliga karaktärer och udda beteenden", just vad som gör mig engagerad...
(rek.4) Nja, stor besvikelse, vad säger den egentligen? Ett ihopklipp av märkliga karaktärer och udda beteelser. Inget som får mig att engageras.