Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
2.9
av 5

Salò, eller Sodoms 120 dagar


Ett antal högt uppsatta fascister kidnappar ett gäng ungdomar och för dem till ett avlägset ställe för att sedan förnedra, våldta och tortera dem.
Baserad på romanen "Les 120 journées de Sodome or l'école du libertinage" av Marquis de Sade från år 1785.


Originaltitel Salò o le 120 giornate di Sodoma
Alternativ titel Salo, or the 120 Days of Sodom
Regissör Pier Paolo Pasolini
Manus Pier Paolo Pasolini, Sergio Citti
Genre Drama, Thriller, Krig, 70-tal
Skådespelare Paolo Bonacelli, Giorgio Cataldi, Umberto Paolo Quintavalle, Aldo Valletti, Caterina Boratto, Hélène Surgère, Sonia Saviange, Elsa De Giorgi, Ines Pellegrini, Antonio Orlando, Franco Merli, Antiniska Nemour, Dorit Henke, Sergio Fascetti, Bruno Musso
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 2735
Filmnummer 3207

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av maldoror
Salo är enligt min mening den mest fasansfulla och hemska film som gjorts. Inte främst i den meningen att man måste blunda för starka, obscena scener (vilket det visserligen inte råder någon bri...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av von_fantasy
Salò eller Sodoms 120 dagar ska vara en av de värre filmerna av sitt slag. Extremt äckliga scener, oerhört naket m.m., man får läsa så mycket. Jag bestämde mig för att se denna film eftersom ...   Läs mer »

Skapad 2019-12-16 av
År 1975 regisserade Pier Paolo Pasolini den ökända filmen Saló, eller Sodoms 120 dagar - som är baserad Markis de Sades ökända roman De 120 dagarna i Sodom från 1785. Grundhandlingen från bok...   Läs mer »

Skapad 2019-12-16 av Denfilmgalne
Det finns få filmer som gör att man blir så illamående som Salò. Denna film är egentligen ett mästerverk även om man tycker att man blir äcklad av att se den. Filmen lämnar en knappast ober...   Läs mer »

Kommentarer


RustyFilm
2021-07-19
Den fasansfulla utvecklingen av fascismen i Europa under 1940-talet har beskrivits mycket bättre i många andra filmer. Nej, det här är inget mästerverk i den bemärkelsen, snarare säger den nog mer om Pier Paulo Pasolini själv. Plott: Fyra fascister någonstans i Italien (slutet av andra världskriget) bortför 16 ungdomar (8 flickor, 8 pojkar) och utsätter dem för våldtäkt, förnedring och fruktansvärd tortyr. Struktur och planering av den förnedrande tortyren är hämtad från en 1700 tals historia av De Sade. Att visualisera en redan etablerad och accepterad berättelse gör att Pasolini kan sprida sina vidrigheter under ”konstverk flagg”. Även om det möjligen går att hitta nån liten filmisk kvalitet i det här så når den inte fram till mig för jag ser bara vidrighet efter vidrighet filmen igenom (men ingen tvingade oss att kolla).
Barneyk
2020-08-14
Otroligt dålig. Ja, fascim är dåligt. Ja, borgarna har lätt för att sälja ut sig till fascister. Det har filmen redan sagt efter 5 minuter. Vad den vill ha sagt med resterande 2 timmar vet jag inte. Riktigt kass.
Raimo_1985
2019-04-02
Jag lånade en Pasolini-box men han bara se den mest kända filmen. Jag vet inte vad jag ska säga om den här faktiskt.
Rai
2017-09-12
Jag har väldigt svår för den här filmen. Den är bara otroligt äcklig och grym. Jag har en väl en viss förstålas för budskapet i filmen. Att den berätta hur sjuk en människa kan var i sin sexuella perversitet och njutning att skada, plåga, tortera andra. Sedan att människan är "klädd" som kommunist, nazist, fascist, demokrat, saknar betydelse. Vi är som vi är...

2017-02-07
Den här filmen är inget annat än tjatigt och antiintellektuellt svammel. Den är precis lika enformig som boken, fast med den skillnaden att boken är mycket grövre på ett par punkter. Syftet med filmen lär ju vara att ge fascisterna en känga men Pasolini ger här sin egen ideologi en precis lika stor käftsmäll.
haajen
2017-01-23
En film som är svår att betygsätta, väldigt motsägelsefulla känslor som väcks när man ser den. Med det sagt så går det inte att komma ifrån att det är en väldigt välgjord och bisarrt nog vacker film, gällande bildkomposition, musik etc, och fullt så fasansfullt vidrig som jag hört att den skulle vara tycker jag inte den var. En film som, i dessa tider när fascismen verkar vakna till liv igen, rentutav är viktig att låta sig utmanas av?
Venatici
2016-09-04
Bara för att en film har äckliga och vidriga scener förtjänar den inte ett högt betyg bara för att den har ett dolt "budskap" eller är "konst". Klassas något som konst kommer man tydligen undan med det mesta...
Stygga-Vargen
2016-08-01
Första gången jag såg den blev jag illamående och fick mardrömmar. Det dröjde nästan tio år innan jag förmådde mig att se om den och andra gången kändes den inte riktigt lika.... ja, vad man nu ska kalla det. Filmen blir lite seg emellanåt men i övrigt är den väldigt välgjord (särskilt slutet). Skådespelarna är väldigt övertygande och det är konstigt att ingen av dem blev ens nominerade för en Oscar.
timbo93
2015-10-27
Det är såhär dagens Sverige ser ut under ytan.
vonadel
2015-09-10
Alltså, det kan ju inte bli annat än ett bottenbetyg till denna. Visst, man kan säkert läsa in en massa intellektuella fyndigheter i den, men det spelar ingen roll. Den är verkligen inte bra ändå. Vad ger det en att bara bli äcklad och illa berörd? Nä, jag drar t o m paralleller till The Human Centipede 2. 2/10
Visa äldre kommentarer »