3.8
3.8
Sanjuro
Den ensamme svärdbärande vandraren, som vi först mötte i filmen "Yojimbo", råkar höra en tillhettad diskussion mellan några unga krigare. De är upprörda över all den korruption och förräderi som sker medan deras ledare är borta. De bestämmer sig för att slå tillbaka, men de vet inte riktigt hur. Mannen, som behärskar svärdets ädla konst bättre än någon annan, bestämmer sig för att hjälpa dem.
Originaltitel | Tsubaki Sanjûrô |
Regissör | Akira Kurosawa |
Manus | Hideo Oguni, Ryûzô Kikushima, Akira Kurosawa |
Genre | Drama, Action, Äventyr, 60-tal |
Skådespelare | Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Reiko Dan, Tatsuya Nakadai, Keiju Kobayashi, Yuzo Kayama, Akihiko Hirata, Kamatari Fujiwara, Takako Irie, Masao Shimizu, Yûnosuke Itô |
Frågan är om inte denna är bättre än föregångaren Yojimbo. Den är dock definitivt lättare att hänga med i och mer tillgänglig än Yojimbo, har och har en mer lämplig speltid för denna typ av film. Slutscenen är riktigt effektiv och kommer som en chock när filmen tills dess inte har allt för mycket våld och blod.
I mitt tycke bättre än Yojimbo, faktiskt. Det känns som lite färre transportsträckor, lite kortare speltid, lite mindre (eller en annan sorts) buskis. Inledningen är underbar, och avslutningen går inte heller av för hackor. Några kompositioner är larvigt bra.
Riktigt bra o skön film.
Satirisk actionfilm i serietidningsstil med en av Mifunes typiska, stenhårda rollprestationer.
Inte på samma nivå som Yojimbo men denna bjuder ändå på skönt rävspel från Mifune som är svårt att inte tycka om. Mifune är dock inte höjdpunkten i filmen som han annars brukar vara, utan jag tycker att hans motpol Nakadai som spelar Muroto gör den bästa insatsen. En ikonisk slutscen avslutar Sanjuro som en film över medel men än bit ifrån Kurosawas bästa. (10+/15)
Fin film med list såväl som svärdsvåld och kul att se Mifune men superengagerande blev det inte.
Otroligt underhållande, rolig och spännande mest hela tiden! Fyran kanske är lite snäll med Kurosawa visar upp mycket kvalitéer och det här var verkligen väldigt kul och snyggt!
En bra och spännande film.
(Omtitt) En nedsänkning ifrån en fyra till trea. Hästlängder ifrån Yojimbo men lagom trevlig. Mifune gör sin paradroll ypperligt men får det lite väl serverat.
Tar lite tid att komma in i känner jag, men andra halvan är riktigt härlig. Jag tycker dock också att Yojimbo är mycket bättre. Slutscenen är riktigt episk!