Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
4.1
av 5

Schindler's List


Oskar Schindler var medlem av nazistpartiet. Han var en riktig kvinnokarl och en affärsman som aldrig drog sig för att muta sig till den framgång han eftersträvade. Men han tog mitt under andra världskriget plötsligt ställning och använde hela sin förmögenhet för att friköpa sina judiska arbetare.


Originaltitel Schindler's List
Regissör Steven Spielberg
Manus Steven Zaillian
Genre Drama, Krig, 90-tal, Biografi
Skådespelare Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Jonathan Sagall, Caroline Goodall, Elina Löwensohn, Embeth Davidtz, Mark Ivanir, Adi Nitzan, Ezra Dagan, Malgorzata Gebel, Shmuel Levy, Béatrice Macola, Andrzej Seweryn, Friedrich von Thun, Norbert Weisser, Miri Fabian, Anna Mucha, Krzysztof Luft, Rami Heuberger, Ludger Pistor
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 29350
Filmnummer 303

Recensioner

Skapad 2019-12-22 av Anonym
”Schindler’s list” är Steven Spielbergs svartvita mästerverk från 1993. 7-faldigt Oscar-belönad filmatisering om andra världskriget och om många judars räddare under kriget – Oscar Schindle...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av muschii
Andra världskriget är det tema som kanske har berört och kanske alltid kommer beröra oss människor mest, både allmänt och i filmväg. Den avsky man upplever varje gång man påminns om judeutro...   Läs mer »

Skapad 2019-12-06 av Jämte
Schindlers List är en svart/vit film om förintelsen som mest fokuserar på vad Oskar Schindler gjorde. Han räddade nämligen över 1100 judar från en säker död. Han går från att vara en rik oc...   Läs mer »

Skapad 2019-11-18 av cineasten89
När man gör en film om andra världskriget, är det nämligen viktigt att göra det med verklighetsbakgrund, eller med en intressant huvudkaraktär. Det har Steven Spielberg lyckats med. Han ger e...   Läs mer »

Kommentarer


Starkbröl
2023-04-02
Hade läst bokförlagan förut (en bok jag gillade) men inte sett filmen. Svårbedömd. Den absolut första scenen är i färg; sedan blir allt i svartvitt, utom en liten flicka vars kappa är röd mitt upp i alltihopa. Det är ett närmast propagandistiskt drag som inte behövs och som stör mig enormt. En hel del irriterande belysningstricks används också för att få till noir-stämning i vissa delar. Mycket bra filmad trots detta; mycket bra regisserad för det mesta, även om Spielbergs vanliga melodramatik och sentimentalitet förstås gör sig gällande, men det är kanske svårt att beskylla just denna film för det -- utom mot slutet vid tackceremonin vid fabriken, där det inte finns någon ursäkt. "Benådningspassagen" och "bevattningspassagen" är också riktigt cringiga, eftersom det känns så osannolikt att manipulationen skulle lyckas. Fiennes och Kingsley är mycket bra, Neeson adekvat.
Stygga-Vargen
2021-06-16
Denna film är verkligen överskattad! Man använder sig av på tok för mycket modern estetik än vad som passar sig för en svartvit film, Liam Neeson spelar över och som helhet är filmen mest tråkig och ointressant.
apelsin
2021-02-17
En berömd storfilm är det ju, men betyder det att alla tycker den är bra? Filmen handlar om förintelsen, en av judarnas (tusentals?) sorgliga och plågsamma konflikter med den europeiska ursprungsbefolkningen, så många konflikter har det nog blivit sen dom invandrade till Europa för ca 2000 år sedan, jag tycker det påminner om de plågsamma konflikterna mellan Europeiska invandrare och den nordamerikanska urspungsbefolkingen i norra Amerika tills det ena folkslaget nästan blev utrotat. Jag såg den på 90-talet när den visades i skolan för att utbilda barnen om hur det kan sluta om man ger makten till invandringskritiker, men filmen skulle lika gärna kunna användas av invandringskritiker för att visa hur grym människan kan vara och vilka konflikter det kan sluta med när man tillåter invandring från andra kontinenter av folkslag utan förmåga eller önskan att bli assiliminerade. Jag såg om filmen 2020, på grund av filmens unika användingssätt och filmens storhet, så tänkte jag att jag ändå ville se den en gång till nästan 25 år senare, för att ta reda om jag skulle få en ny typ av uppfattning, men nej, jag uppfattar den fortfarande som dålig, långtråkig med stunder av extrem sadism. Jag har sett många berömda storfilmer som jag tycker är kassa, så som Apocalypse, Forrest Gump, Smultronstället, Midnight Cowboy, Gudfadern, Stalker, Clockwork Orange. Ibland undrar jag vilket betyg dessa filmer hade fått om betygsättarna aldrig tidigare hört talat om hur berömda filmerna är.
Gyllenbock
2020-06-17
Såg denna i skolan på 1990-talet och såg den nyligen igen. Tycker att den fortfarande håller väl. Blir man inte berörd av en film som denna så vet jag inte riktigt när man kan tänkas bli berörd? En stabil fyra i betyg.
jcoke88
2020-05-11
Ganska osmaklig trots allt.
andybrando
2019-01-27
Fantastisk film. Denna korniga svartvita film, nästan helt inspelad i Polen, har ett tempo som matchar Spielbergs äventyrsfilmer och liknar ingenting annat som Hollywood någonsin har gjort. Lysande rollprestationer av de tre huvudpersonerna: Neeson, Kingsley och Fiennes. Utsökt manus och foto. Spielbergs mest intensiva och personliga film hittills.
sodomiten
2018-09-05
Liam Neesons överlägset bästa film. Nazisten amon goeth står i centrum för handlingen fast jag hade gärna sett en liknande storfilm med fokus på dr.mengele.
Zarquon
2018-05-27
Väldigt hemsk och obönhörligt lång med flera scener som verkligen inte är särskilt roliga att titta på. Schindler är en riktigt intressant karaktär och knappast en "vit riddare"-typ av hjälte. Förstod inte riktigt de konstnärliga valen kring när språk växlas mellan tyska och engelska, och när och varför svartvitt växlas mot färg. Annars en mycket bra film. Slutet är genialiskt.
Tobbiee
2018-01-29
Förstår inte hur jag kan ha missat denna så länge. Vilket mästerverk.
gaskammarvalse
2018-01-14
Överskattad och absolut inte verklighetsbaserad.
Visa äldre kommentarer »