Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
4.1
av 5

Schindler's List


Oskar Schindler var medlem av nazistpartiet. Han var en riktig kvinnokarl och en affärsman som aldrig drog sig för att muta sig till den framgång han eftersträvade. Men han tog mitt under andra världskriget plötsligt ställning och använde hela sin förmögenhet för att friköpa sina judiska arbetare.


Originaltitel Schindler's List
Regissör Steven Spielberg
Manus Steven Zaillian
Genre Drama, Krig, 90-tal, Biografi
Skådespelare Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Jonathan Sagall, Caroline Goodall, Elina Löwensohn, Embeth Davidtz, Mark Ivanir, Adi Nitzan, Ezra Dagan, Malgorzata Gebel, Shmuel Levy, Béatrice Macola, Andrzej Seweryn, Friedrich von Thun, Norbert Weisser, Miri Fabian, Anna Mucha, Krzysztof Luft, Rami Heuberger, Ludger Pistor
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 29275
Filmnummer 303

Recensioner

Skapad 2019-12-22 av Anonym
”Schindler’s list” är Steven Spielbergs svartvita mästerverk från 1993. 7-faldigt Oscar-belönad filmatisering om andra världskriget och om många judars räddare under kriget – Oscar Schindle...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av muschii
Andra världskriget är det tema som kanske har berört och kanske alltid kommer beröra oss människor mest, både allmänt och i filmväg. Den avsky man upplever varje gång man påminns om judeutro...   Läs mer »

Skapad 2019-12-06 av Jämte
Schindlers List är en svart/vit film om förintelsen som mest fokuserar på vad Oskar Schindler gjorde. Han räddade nämligen över 1100 judar från en säker död. Han går från att vara en rik oc...   Läs mer »

Skapad 2019-11-18 av cineasten89
När man gör en film om andra världskriget, är det nämligen viktigt att göra det med verklighetsbakgrund, eller med en intressant huvudkaraktär. Det har Steven Spielberg lyckats med. Han ger e...   Läs mer »

Kommentarer


Gyllenbock
2020-06-17
Såg denna i skolan på 1990-talet och såg den nyligen igen. Tycker att den fortfarande håller väl. Blir man inte berörd av en film som denna så vet jag inte riktigt när man kan tänkas bli berörd? En stabil fyra i betyg.
jcoke88
2020-05-11
Ganska osmaklig trots allt.
andybrando
2019-01-27
Fantastisk film. Denna korniga svartvita film, nästan helt inspelad i Polen, har ett tempo som matchar Spielbergs äventyrsfilmer och liknar ingenting annat som Hollywood någonsin har gjort. Lysande rollprestationer av de tre huvudpersonerna: Neeson, Kingsley och Fiennes. Utsökt manus och foto. Spielbergs mest intensiva och personliga film hittills.
Pi-R
2018-11-27
Spielberg Hollywoodmanér får mig vid ett par tillfällen (mest av allt vid Schindlers sista scen) att tänka att någon mindre bombastisk filmskapare hade gjort en intressantare film. Men på det hela taget är det faktiskt ett mästerverk, kanske inte främst för porträttet av Schindler utan för förmågan att genom ögonblicksbilder lyfta fram de människor som har honom att tacka för sina liv. Det är dessutom tekniskt närmast fulländat. Och det faktum att det (också på denna sida) finns de som alltjämt förnekar händelseförloppets historicitet bevisar bara hur viktig filmen är.
sodomiten
2018-09-05
Liam Neesons överlägset bästa film. Nazisten amon goeth står i centrum för handlingen fast jag hade gärna sett en liknande storfilm med fokus på dr.mengele.
Zarquon
2018-05-27
Väldigt hemsk och obönhörligt lång med flera scener som verkligen inte är särskilt roliga att titta på. Schindler är en riktigt intressant karaktär och knappast en "vit riddare"-typ av hjälte. Förstod inte riktigt de konstnärliga valen kring när språk växlas mellan tyska och engelska, och när och varför svartvitt växlas mot färg. Annars en mycket bra film. Slutet är genialiskt.
Tobbiee
2018-01-29
Förstår inte hur jag kan ha missat denna så länge. Vilket mästerverk.
gaskammarvalse
2018-01-14
Överskattad och absolut inte verklighetsbaserad.
Rai
2018-01-01
Nej, den är INTE överskattad, det är få filmer som berör mig som denna.. Människan grymhet, men också människan godhet...
kexchokladet
2016-12-28
Suger tag i maggropen och som viktigt tidsdokument är filmen fantastisk. Glorifieringen av Schindler blir dock på gränsen.
Visa äldre kommentarer »