Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.6
av 5

Sheriffen


Will Kane skall avsluta sin tjänst som sheriff och lämna staden med sin nyligen äktade fru. Dock dyker en en brottsling som vill hämnas på Kane upp i staden med sitt gäng. Kane försöker få medborgarna i staden att hjälpa honom.


Originaltitel High Noon
Regissör Fred Zinnemann
Manus Carl Foreman
Genre Drama, Western, 50-tal
Skådespelare Gary Cooper, Thomas Mitchell, Lloyd Bridges, Katy Jurado, Grace Kelly, Otto Kruger, Harry Morgan, Ian MacDonald (I), Eve McVeagh, Morgan Farley, Harry Shannon, Lee Van Cleef, Robert J Wilke, Sheb Wooley, Jack Elam, Lon Chaney Jr
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 1244
Filmnummer 8212

Recensioner

Skapad 2019-11-09 av NeZa
På sin egen bröllopsdagsmorgon får Will Kane veta att den morddömde Frank Miller är på väg med 12-tåget för att hämnas på honom för att det var han som placerade Miller bakom lås och bom....   Läs mer »

Kommentarer


DOKAN
2022-08-08
Helt klart en av de allra bästa västernfilmerna någonsin (även om min favorit är Peckinpahs Ride the high country) och kanske en av de bästa filmer som gjorts överhuvudtaget. Coop (oscarbelönad) glänser som den fårade sheriffen och även klippning & musik oscarsbelönades . Sången Do not forsake me finns i många versioner men detta är originalet med Tex Ritter. Håll utkik efter Lee van Cleef som en av bovarna och Jack Elak som stadens fyllo. Trivia: Ärkereaktionären John Wayne (som hatade filmen eftersom den visade stadsbefolkningen som fegisar som inte ställde upp för sin sheriff) hämtade ändå Coops oscarsgubbe när denne inte kunde närvara på galan. Förmodligen en väntjänst eftersom de båda trots allt var polare privat.
Rele
2021-04-02
En tidstypisk western från 1952. Underhållande med den tidens duktiga skådespelare. Jag har kvar betyget tre fortfarande.
Visse93
2021-03-28
En mycket spännande och välgjord western med Gary Cooper.
mammene
2021-03-22
Verkligen välgjort, man bygger långsamt upp en stämning som får en värdig final. Här visas verkligen upp hur situationen sätter igång folks bryderi och vem som står en närmast.Tydligen var det lika i denna tid som nu, att sheriffen/polisen haffar brottslingar och politiker släpper ut dem. I många äldre filmer så har kvinnorna en tendens att bara ställa till det, men här var det lite tåga i dem. Slutordet blir, otack är världens lön.
BarryHero
2021-03-21
Enklare westernklassiker med en vacker Grace Kelly som gifter sig med den betydligt äldre Gary Cooper. Cooper fick tydligen en Oscar för denna roll men i efterhand minns jag inte hans insats som överdrivet minnesvärd. Kul att den utspelar sig i "realtid" och delvis fint foto, framför allt i inledningsscenerna. Också skoj med en ung Lee Van Cleef i en av rollerna.
hsimpson
2020-06-24
Omtitt, och tyvärr inte bättre den här gången. Manuset är ganska dåligt, och även om konceptet med 12-tåget är ganska fiffigt för spänningen, blir det aldrig riktigt spännande. Slutet lite antiklimaktiskt. Men den är rätt snygg, åtminstone. Svag trea.
jcoke88
2019-12-06
Bra om människor som får.
myslas
2019-09-22
Finfin klassisk western med Cooper i högform. Slutet är inte lysande direkt men fram till dess finns inte mycket att klaga på.
Ghostface
2019-09-22
Charmig och småspännande uppladdning inför en final som dessvärre faller rätt platt, därav ett svagt betyg.
Lotso
2018-03-18
I sin helhet är High Noon ett nästintill ett mästerverk, den är där och snuddar men är precis på gränsen. Kanske vid en omtitt. Men det är själva karaktärsstudien filmen väljer att berätta och hur byborna i staden reagerar och behandlar på situationen som Will Kane hamnar i. Skådespelarna är galanta och miljöerna underbara. Grundhandlingen är som taget hur en klassisk western, men utförandet blir mycket mer än så.
Visa äldre kommentarer »