3.8

Shine

Historien om en lysande ung pianist vars förhållande till sin far driver honom till mental sjukdom.

Originaltitel Shine
Regissör Scott Hicks
Manus Jan Sardi
Genre Drama, Romantik, 90-tal, Biografi
Skådespelare Lynn Redgrave, Geoffrey Rush, Armin Mueller-Stahl, John Gielgud, Sonia Todd, Googie Withers, Noah Taylor, Nicholas Bell, Alex Rafalowicz, Randall Berger, Chris Haywood

Skapad 2019-12-16 av soderbaum
Den Oscars-nominerade Shine är baserad på en sann historia om den australiensiska pianisten David Helfgott som mycket olyckligt får ett mentalt sammanbrott och tvingas spendera många år instituti...   Läs mer »

RustyFilm
2016-12-06
Det här är en hänförande bra film på en fantastisk och sann historia om den Australiensiske pianisten David Helfgott. Focus är på besatthet och psykisk kollaps. Skådespeleri insatserna är bra rakt igenom. Bra foto. Bra regi.
2016-08-13
Musiken är väldigt bra men i övrigt är filmen inte mycket att hänga i granen. Allt känns väldigt överdrivet och karaktärerna känns hämtade direkt från Family Guy. Huvudrollsinnehavarna spelar över. Väldigt svag 2:a.
spielmitmir
2015-10-17
Såg den för några år sen och Geoffrey Rush blev då en av mina favoriter! Kärleken har bestått, men filmen är nog värd en omtitt?
Qhunden
2015-02-14
Suck och stön! Pretentiöst melodrama enligt "konstens" alla regler och med särskilt tacksamt stoff. Missanpassat geni med psykisk sjukdom OCH taskig farsa: ka-ching $$$! Se den om killen med chokladfabriken istället - eller nån annan av dom hundra miljarder föregångarna. Förutsägbart och utan finess, vrider på alla möjliga kranar utan känsla för detaljer. Estetiken är platt, ljussättningen är extremt tydlig "som att det bara är att ställa lampan var som helst", foto och struktur enligt filmskolemall. Tafflig regi med påtagligt överspel, relationer utan djup och ett helt enormt gap mellan Helfgotts olika åldrar (och plötsligt är han schizofren eller vad ska det likna?) - medan mamman och pappan inte åldras en dag. Jag gillar Rushs prestation men det är synd att han inte fick göra den i en annan film.
2015-01-05
Det jag kan säga är att Rush spelar en roll som Oscarsjuryn fullständigt älskar men samtidigt förtjänar han Oscarn utöver det för han är verkligen bra i rollen som David Helfgott. Bra är också Noah Taylor i rollen som Helfgott i tonåren och Armin Mueller-Stahl som Davids far. Geoffrey Rush fina prestation matchas väldigt bra av den fina filmen som jag också tycker levererar ett snyggt foto och en scenografi som fungerar väldigt bra. Musiken kan jag inte heller klaga på.
saggesaliv
2014-12-06
En berrättelse om pianisten David Helfgott som med lysande talnger såg ut att bli en av de bästa i världen, men vars karriär tog slut efter mental sjukdom. Detta var verkligen en riktigt bra härlig film. Helfgotts liv porträtteras på ett väldigt snyggt och vackert sätt. Fotot tillsammans med det underbara skådespelet och det välskrivna manuset gör denna filmen unik och är helt klart en biografi, ensam i sitt slag. Geoffrey Rush, som jag alltid älskat glänser lite extra starkt i denna filmen. Detta är verkligen en av hanns bästa roller någonsin. Allt som allt var detta en mycket bra film, som jag rakt igenom njöt av att se. Betygsmässigt hamnar den på en stark sjua, även om det tar emot lite att inte ge åttan. Betyg: +7/10
herrpadda
2014-11-11
En film som verkligen tar sig och det är en intressant story med bra skådespeleri. Musiken är väldigt bra i den här filmen och den skapar en stämning som gör att man lätt dras med. Tycker nog att filmen förtjänar en fyra.
Gigi1943
2014-10-09
Bandade och skulle njuta men HJÄLP bandet tog slut så jag måste försöka se den vid annat tillfälle, men det jag såg var helt suveränt (nästan hela)! Vet inte om den är verklighetsbaserad, måste kolla detta. Fy vilken jävlig farsa han hade, en demon som fick det att krypa i kroppen - mycket bra spel av Armin M-S, och Rush var ju kopiöst bra, vilken tiotaggare! Den får en stark fyra, kanske öka till fem när jag sett den en gång till. Ja ja ja, nu har jag sett den ännu en gång - hela - och betyget åkte direkt upp till en FEMMA, nu vet jag också att den är verklighetsbaserad för David Helfgott har varit med och assisterat vid produktionen av filmen om hans liv. Satans så bra! Ska se den en tredje gång snart (bandat hela denna gång).
Ful_fisk
2012-12-04
Välgjord och riktigt bra film, men inget som verkligen engagerar mig.
buggen
2012-08-16
Mäktig film - sett den flera gånger. En fördel om du har sjysst ljud!!