Skräcknatten
För Charley finns det inget bättre än att titta på skräckfilm sent på kvällarna. När det flyttar in en ny familj i huset bredvid och deras beteende verkar vara något besynnerligt, tvekar inte Carley att tro att familjen är vampyrer.
Originaltitel | Fright Night |
Regissör | Tom Holland (I) |
Manus | Tom Holland (I) |
Genre | Komedi, Skräck, 80-tal |
Skådespelare | Chris Sarandon, William Ragsdale, Amanda Bearse, Roddy McDowall, Stephen Geoffreys, Jonathan Stark, Dorothy Fielding, Art Evans |
Mysryslig ungdomshistoria som jag totalt missat. Bra kvalitet på skådespeleri och effekter. Fast jag undrar hur den vampyrbitne pojken helt plötsligt blev en varulv, det är inte så traditionellt...
Tog ett tag in i filmen för att komma på varför jag gillade den här så mycket när det begav sig. Specialeffekterna är fortfarande en höjdare.
En 80-talskultklassiker med vampyrtema som jag hade missat, likt The Lost Boys gjorde det inte så mycket, för nu när jag ser den långt senare tycker jag inte att det var så mycket att ha heller. Effekterna är förvånansvärt välgjorda, speciellt för sin tid, och där har jag inget att klaga på. Men Ragsdale och Bearse är ett bra tråkigt par att hålla på och deras kompis Evil är ju bara cp. Chris Sarandon funkar ändå bra i stort som charmig vampyr, men humorn i filmen är inte något vidare och jag fastnar aldrig riktigt för dynamiken mellan honom och ungdomarna. McDowalls karaktär är nog den bästa och idén med en avdankad vampyrjägare på tv som kastas in ett skarpt läge mot sin vilja är ju rätt rolig faktiskt. Men överlag tycker jag inte de grejar balansen mellan skräck och komedi tillräckligt bra för att hålla mig helt engagerad. Men det verkar onekligen som att Holland här fick lite fart på vampyrgenren igen och bara för det ska han ju ha lite cred. För blir det en ganska given 2a dock.
Kan inte fatta vad alla älskar med den här! Utom lite härliga praktiska effekter och smink i tredje akten, plus en viss blek 80-talscharm. Men så gruvligt förutsägbar! Det är väl nån nostalgi som jobbar här...
Kult!
*HÖJER FRÅN 3:a TILL 4:a* Denna film stannade hos mig efter att jag sett den första gången och jag insåg att jag uppskattade mer och mer genom minnet av den. Detta är faktiskt en riktigt fin skräckklassiker i ordets bästa mening. Jag har länge haft en oerhört stor kärlek för gamla Universal och Hammer filmer och har, ärligt talat, sett ner lite på 80-talsfilmer, med vissa undantag förstås. Även om denna är ganska enkel så är den så fruktansvärt välspelad och fint utförd att det är omöjligt att inte älska den. McDowall är extremt bra och hans reaktioner i alla situationer är helt underbara. Även Sarandon är ypperlig i rollen som ärkevampyr!! En store eloge ska även gå till effektteamet som gör ett fantastiskt jobb. En av mina favoriter, numera! Mycket, mycket bra!!! 4.
Musiken, charmen och castingen höjer den från en 3:a till en 4:a vid omtitt. Chris Sarandon är den charmigaste vampyren jag någonsin sett på film. Karaktärerna i övrigt bidrar till en väldigt underhållande helhetsupplevelse, från Charley's morsa till vampyrdödaren Peter Vincent.
Härlig!
Kanske den bästa skräckkomedin överhuvudtaget.
Polaren Evil är både sjukt irriterande och hejdlöst rolig. Såg inte filmen "när det begav sig" men den gav ändå sköna nostalgiska vibbar.