Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.1
av 5

Slakthus 5


Billy Pilgrim har egenheten att han är spastisk i tiden på samma sätt som andra är spastiska i rummet. Sålunda kan Billy befinna sig på en optikerkongress i Kanada år 1963 i den ena stunden för att i nästa ögonblick befinna sig i fånglägret i Dresden under de allierades bombningar 1945.

Baserad på romanen Slaughterhouse-Five av Kurt Vonnegut från år 1969.


Originaltitel Slaughterhouse-Five
Alternativ titel Slaughterhouse 5
Regissör George Roy Hill
Manus Stephen Geller
Genre Drama, Komedi, Science Fiction, Krig, 70-tal
Skådespelare Michael Sacks, Ron Leibman, Eugene Roche, Sharon Gans, Valerie Perrine, Holly Near, Perry King, Kevin Conway, Friedrich von Ledebur, Ekkehardt Belle, Sorrell Booke, Roberts Blossom
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 531
Filmnummer 2380

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Gordyal
2018-05-02
Förmodligen ska jag nog vara glad för att jag inte har läst boken, för då behöver jag inte störa mig på än det ena och än det andra som skiljer sig eller gått förlorat från romanen. Filmen Slakthus 5 är en ytterst charmig och smått omtumlande resa, som hela tiden hade mig mer eller mindre trollbunden trots att den egentligen inte kändes som en fyra. Istället var det något med helhetsstämningen och persongalleriet som tilltalade mig. Filmen hade gärna fått vara betydligt längre, vilket i sig är ett gott betyg. Men man kan ju fråga sig hur många gånger Jonas Jonasson hade läst romanen/sett filmen innan han skrev boken om 100-åringen. (10/15)
norenorama
2017-06-18
Helt enkelt inte en film för mig.
Stygga-Vargen
2016-10-29
Tycker det här är en väldigt bra, spännande och välgjord film med bra skådespelare. Svag 5:a.
RichardEk
2013-07-10
Ambitiöst filmprojekt som inte väjer för vare sig förlagans postmoderna presentationsform eller innehållsliga existentiella grubbleri. George Roy Hill är modig här, för det känns nästan som ett omöjligt projekt att överföra romanens diskussion kring fatalism kontra fri vilja på ett adekvat sätt. Filmen togs också tydligen mot ganska svalt av den stora publiken - den är lite för intellektuell både innehållsmässigt och formmässigt misstänker jag. För att uppskatta filmen behöver man nog ha läst Vonneguts romanversion.
AlbinWesley
2012-11-13
Det är svårt att säga hur mycket jag hade fattat av filmen om jag inte läst romanen innan. Vad som är säkert är att klippningen är fenomenal och som komplement till romanen älskar jag den fullkomligt. Jag stör mig på ett par karaktärsporträtt men det är inte hela världen. Mycket nöjd med denna!
thebully
2012-08-25
asså jag fattar fan ingenting av den här jävla filmen
Snåm
2012-07-16
Jag tycker att den stora bristen är frånvaron av Vonnegut, både som berättarjag och som manusförfattare. Det märks med smärtsam tydlighet hur mycket bättre boken är (språkligt och berättartekniskt) varje gång något originalcitat kommer igenom. Jag minns inte heller att originalet var så här enormt misogynt, men det kan vara mitt minne som är väl så beskyddande.
StureStenhög
2011-11-02
Slakthus 5 känns som en väldigt svårfilmad bok, och med det i åtanke får man väl säga att man har lyckats bra här. Det var dock lite för längesen jag läste boken nu, så jag kan inte direkt uttala mig om hur trogen den är osv, men det är också ganska skönt att slippa fundera på det. Jag kan iaf konstatera att man hoppar väldigt mycket hit och dit utan att det egentligen känns osammanhängande och rörigt, och det är ju en bedrift i sig. Storyn och filmens teman är också ganska intressanta, men filmen lyckas aldrig locka mig till att fundera så mycket kring hur allt hänger ihop som den nog borde göra. Så kände jag för övrigt även efter att ha läst boken. Utförande i sin tur har lite av en Kubrick-känsla över sig, och det passar den här filmen bra måste jag säga. Så även om filmen aldrig riktigt lyfter, så är det genomgående tillräckligt intressant och kompetent för att trean aldrig skulle vara i nån riktig fara
jonkebab
2011-11-01
En bok som är omöjlig att göra rättvisa på film. Bra försök dock.
mammene
2011-10-30
En väldigt skiftande film som pendlade mellan allvar, komedi och det okända och jag gillade att man får använda sin egen fantasi och tolkning. Den fastnade i sytemet ett tag, mycket för sina skiftningar.
Visa äldre kommentarer »