Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.3
av 5

Sommaren med Monika


Monika och Harry flyr tristessen i sina hem och på arbetsplatsen och tillbringar en kort sommar av lycka i skärgården. Monika blir med barn och när de återvänder till stan gifter de sig. Deras heta kärlek från sommarens sorglösa månader utsätts för påfrestningar när vardagslivet tränger sig på.


Originaltitel Sommaren med Monika
Regissör Ingmar Bergman
Manus Ingmar Bergman, Per Anders Fogelström
Genre Drama, Romantik, 50-tal
Skådespelare Harriet Andersson, Lars Ekborg, Åke Fridell, Gösta Prüzelius, Dagmar Ebbesen, Naemi Briese, Georg Skarstedt, John Harryson, Gösta Ericsson, Gösta Gustafsson, Arthur Fischer, Sigge Fürst, Åke Grönberg
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 2573
Filmnummer 5155

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


pelikan
2022-08-28
Jag såg den väl våren 2018, och minns mest att det irriterade mig. Lite långtråkig på sina ställen, och så Monika som var så egoistisk. Fast det var kanske precis meningen att man skulle bli arg på henne? Svag trea.
Starkbröl
2022-08-05
-Det är allt lite vår i alla fall du! -Ja, fy faan. Kul! Men trean är svag. En klassisk verklighetsflykt till naturen följt av eftertankens kranka blekhet. Dock är det flera sekvenser som inte övertygar alls, även om Ekborg för det mesta gör bra ifrån sig med det han får, och så finns det lite klassiska irriterande Bergmanismer som Plötsligt! Dramatiskt! Ljus! och teatralisk känsla överlag. Nja, tycker jag väl om det. Någon svensk synd syns inte till, bara en svensk blekröv.
Jompalompier
2020-10-24
What's all the fuss about?
92axha10
2019-02-26
Välgjort och verklighetstroget drama
stgurgel
2018-08-15
Intressant karaktärsporträtt i början och slutet men jag tycker det gick överstyr med barnsligheten i mitten
labi
2018-07-12
Kände 2/3-delar in i filmen att det skulle landa på en stabil trea, men så kom den neorealistiska sista tredjedelen som är fullständig mästerklass. Ergo, en fyra. Andersson är helt briljant och Ekborg likaså. Ett myller av mer eller mindre legendariska skådespelare flashar förbi i ett rasande tempo. Får nog se om den, för jag missade några.
paninaro
2018-07-03
Harriet Andersson är fantastisk som femme fatale från stockholmsk arbetarklass. Scenerna i Stockholm är klart mer intressanta än de i skärgården, det är när de unga tu befinner sig där som vi ser trycket från det vuxna samhället och får en hint om deras förutsättningar och förmågor att hantera det. Exempelvis får vi se Monikas kaotiska hemsituation och hur hon trakasseras av den äldre herren på jobbet. Dialogen (manuset är inte Bergmans från början) och helheten har dock inte riktigt samma djup som den tidigare Sommarlek.
Memmem
2018-06-22
Utmärkt drama om ung kärlek! En film med Ingmar Bergman och Fogelström som upphovsmän måste bli bra, och blir det också. Titeln "Sommaren med Monika" är förförisk. Vem skulle inte vilja tillbringa en sommar med en snäll och söt ung kvinna. Problemet är att Monika inte saknar skönhet, men däremot snällhet. Hon är besvärlig och vill bara roa sig. Mannen tar allt ansvar. Väldigt bra fotograferat, med bland annat första gången man bröt igenom fjärde väggen, alltså tittade rätt in i kameran. Detta var så speciellt att i filmen "De 400 slagen" av Truffaut stjäl huvudpersonen en filmaffisch med Harriet Andersson där hon ser rätt på betraktaren med fräck min. Lars Ekborg och Harriet spelar mycket bra, liksom skådespelarna i birollerna. Fina bilder i svartvitt från en båtresa på Stockholms vatten ut i skärgården. Passande folkmusik. Betyg: 4-
daniel77
2018-03-10
Det blir bara en trea efter omtitt. Fotot är fint och vissa klipp är smarta, men berättelsen är tråkigt rättfram och porträtten rätt banala. Monika känns mest störig. En liten tillbakagång från Sommarlek och Kvinnors väntans mer intressanta berättande.
RustyFilm
2021-11-24
Det här är filmen som ofta nämns när svenska synden kommer på tal. Kanske rätt då på tidigt 50-tal men absolut inte idag. Det är ganska så oskyldigt, men vackert. Två arbetarklass ungdomar Monika (Harriet Andersson) och Harry (Lars Ekborg) beger sig ut i Stockholms skärgård ett par veckor i lånad motorbåt. Vilket ger oss mängder av fina miljöbilder från 50-talets Stockholm och skärgård, detta samtidigt som en intressant kärlekshistorias uppgång och fall berättas. Harriet Andersson är helt fantastisk (tror detta är hennes första storfilm). Bra skådespelarinsatser genomgående men jag stör mig på de bedrövliga slagsmålscenerna med Harry och hans antagonist Lelle där ute på skärgårdsön.
Visa äldre kommentarer »