2.6
2.6
Sonja
Sonja och Kurt lever tillsammans. Deras gemensamma dröm är att köpa ett hus och skaffa barn. Men Sonja har en dyster hemlighet.
Originaltitel | Sonja |
Regissör | Hampe Faustman |
Manus | Herbert Grevenius, Hampe Faustman, Gösta Stevens |
Genre | Drama, 40-tal |
Skådespelare | Birgit Tengroth, Åke Grönberg, Sture Lagerwall, Elsie Albiin, David Erikson, Bengt Ekerot, Gunn Wållgren, Barbro Fleege, Lotten Olsson |
Imponerande hur man 1943 hanterar ett ämne som måste varit kontroversiellt på den tiden, och dessutom gör det bra. Det som avhandlas i början får betydelse längre fram, så inget är slumpartat. Ett moraliskt dilemma för Sonja, likaså kan man förstå de inblandades handlingar och det framförs utan att lägga skuld på någon. Ett undantag är ormen i paradiset som spelas av den utomordentlige Sture Lagerwall, visst kan man till viss del förstå hans handlingar från hans perspektiv, men inte sympatisera med dem. Härligt också att se Stockholmsmiljöerna och boendet som det såg ut för ett antal år sedan.
En ganska simpel film både i de tekniska aspekterna och i den historia man berättar. Men det är intressant med en svensk 40-tals-film som tar upp så här pass mörka teman, och den gör det på ett seriöst sätt och med en underliggande psykologi som på det stora hela känns trovärdig med tanke på den tidens könsroller. Annars är det mycket skådespelarna som gör det här sevärt. Sture Lagerwall spelar förstås en riktig typ, med god underhållnings som följd i vanlig ordning
Bra äktenskapsdrama!
Denna film, inspelad mitt under Kriget och baserad på en teaterpjäs, visar ett ytligt sett harmoniskt äktenskap, med en man som snart ska bli förman, hans planer att bygga ett egnahem, hans trofasta, väldigt sköna hustru och mannens 19-åriga syster som fort vill bli vuxen. Allt verkar bra, men då dyker en skugga från förr upp och hotar lyckan.
Skickligt spelat av framför allt Birgit Tengroth, en av svensk films största skönheter, men som också kunde spela olika karaktärsroller. Åke Grönberg spelar sin vanliga roll som snäll och stabil man. Sture Lagerwall spelar utmärkt en sliskig typ. Elsie Albiin spelar systern bra. En ung Gunn Wållgren förekommer i en enda scen, men spelar mycket bra.
Fotot visar översiktsbilder över Stockholm, interiören från en fabrik, makarnas lägenhet, en frisering, utomhusbilder. Musiken är aningen hård.
Betyg: 3½-
Uppfriskande rättframt drama på ett "vågat" tema och med en del uppseendeväckande scener för vara en 40-talsfilm. Sture Lagerwall som hallicken Nick var särdeles slemmig.
Inledningsvis känns Sonja lite styltig men underhållningsvärdet finns där, och upplösningen rymmer mycket känslor.
Hampe Faustmans Sonja från 1943 är en ganska teatralisk och styltig melodram som man egentligen inte bör ödsla någon tid på. Som tidsdokument kan filmen kanske ha ett visst intresse och Sture Lagerwall är det väl alltid trevligt att se (i denna film i rollen som lismande sutenör).
Stark tvåa mest tack vare Åke Grönberg.
En bra 3:a.
Sista halvtimmen grep ordentligt tag om mig.
jag brukar gilla gamla svenska "stockholmsfilmer".. men det här är tafatt skådespel, en liten annorlunda historia dock... det blir knappt godkänt på filmen...