Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
2.2
av 5

Stål


Efter flera års utlandsvistelse återvänder den unge ingenjören Bengt Anker till sitt barndomshem på Forshyttan, ett järnbruk som i flera generationer gått i arv i släkten. Bengts far är nu chef för bruket, som har stora ekonomiska svårigheter, då det inte längre kan räkna med lån från sin tidigare bankförbindelse. Samtidigt vill såväl den stora Stålkoncernen som ett utländskt företag förvärva Forshyttan, det senare för att komma över en uppfinning som Bengt Anker gjort och nu håller på att vidareutveckla, ett så kallat lättstål.


Originaltitel Stål
Regissör Per Lindberg
Manus Rudolf Värnlund
Genre 40-tal, Drama
Skådespelare Tore Svennberg, Signe Hasso, Olof Widgren, Carl Ström, Karin Swanström, Georg Rydeberg, Gunnar Sjöberg, Gudrun Brost, Karl-Magnus Thulstrup, John Ericsson, Gabriel Alw, Magnus Kesster, Alf Kjellin, George Fant, Bror Bügler
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 5
Filmnummer 43013

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Tonti
2020-09-24
Fullkomligt mediokert drama, men intressanta och fint fotade miljöer. Här missade man verkligen chansen att göra en kollektiv arbetarfilm a la How Green Was My Valley. Ingenjören är verkligen helt outhärdlig.
fisk0
2020-09-23
Intressant tidsdokument, inspelad under upptrappningen inför andra världskriget med krigshotet och industrispionage som bakgrundselement. Filmen hade premiär fyra månader efter krigsutbrottet men spelades in tidigare under 1939. Filmen berör en del intressanta ämnen men tyvärr är skådespeleriet och manuset över lag riktigt usla. Också ett lite märkligt drag att göra en fabriksarbetarskildring praktiskt taget helt sett ur fabriks- och koncernägarnas perspektiv. Vid ett par tillfällen framställs avgrundsdjupet mellan ägarna och arbetarna, men det mesta faller rätt platt, inklusive den plötsliga försoningen som utan förklaring även suddar ut en av sidohistorierna. Väntade mig väl inte Eisenstein precis, men hade väl hoppats på mer av en film med undertiteln "En film om svenskt arbete". Musiken är riktigt fin och fotot är över lag trevligt det också, så kan väl kanske vara generös och ge den en svag 3:a ändå.