Star Wars: Episod I - Det mörka hotet
1999
USA
136min
IMDb
En handelsfederation ledd av Nute Gunray planerar att ta över den fredliga planeten Naboo. Jedikrigarna Qui-Gon Jinn och Obi-Wan Kenobi skickas för att konfrontera ledarna, men allt går inte som planerat. Jediriddarna lyckas rymma, och tillsammans med sin nyfunna vän Jar Jar Binks beger de sig till Naboo för att varna drottning Amidala. Droider har dock redan börjat inta planeten och eftersom drottningen inte längre är säker där bestämmer de sig för att fly. Efter problem med skeppet tvingas de landa på ökenplaneten Tatooine för reparationer, där de möter en nioårig slavpojke vid namn Anakin Skywalker.
Originaltitel |
George Lucas |
Genre |
Action, Äventyr, Science Fiction, Fantasy, 90-tal |
Skådespelare |
Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Jake Lloyd, Pernilla August, Ahmed Best, Samuel L Jackson, Keira Knightley, Kenny Baker, Hugh Quarshie, Ian McDiarmid, Ray Park, Silas Carson, Terence Stamp, Warwick Davis, Steve Speirs, Jerome St John Blake, Ralph Brown, Dominic West, Sofia Coppola, Frank Oz (röst), Anthony Daniels (röst), Andy Secombe (röst), Brian Blessed (röst) |
Betygsätt |
Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal |
26216 |
Filmnummer |
122 |
Det Mörka Hotet är titeln på den första av tre prequels som George Lucas skapade 20 år efter originaltriologin. Ungefär lika många år, fast bakåt i tiden, utspelar sig denna film och det är ... Läs mer »
Den mest efterlängtade filmen i världshistorien? Antagligen. De högsta förväntningarna någonsin? Förmodligen. Den största besvikelsen någonsin? Mycket möjligt.
När George Lucas återkom me... Läs mer »
Första delen i Star Wars sagan tar sin plats för länge sedan i, som vanligt, en galax väldigt långt borta. Vi får följa den lilla Anakin Skywalker (Jake Lloyd) som lever tillsammans med sin mam... Läs mer »
24 år efter premiären av den första star wars filmen i sagan (första i ordningen) så har man gjort en omtitt och det var bättre än jag kom ihåg det faktiskt, ville minnas att jag avskydde denna film då den kom ut men nu tyckte jag faktiskt att den var helt okej, jag gissar att när man nu ser denna på disney + så är det blu ray versionen med tillfixad och tillagd CGI som inte fanns med i den första versionen, så kanske beror på det eller att man nu även sett serien Clone Wars som är canon i sagan och när man visste hur det utspelas där och hur det slutar så blev dessa filmer mycket mer intressanta att fylla igen luckorna med, så jag måste säga att detta är helt okej nu idag än då när den kom ut 1999, regin av George Lucas kan diskuteras hur bra den är...och även vissa skådespelar insatser, Liam Neeson är väldigt bra men Ewan McGregor och Natalie Portman bara sådär men båda växer med trilogin och blir bättre, sen har vi vår egna svenska Pernilla August med som gör en habil roll, inget märkvärdigt och inget fiasko heller, utöver det så är det inte så många mer som är värda att nämna och Darth Maul kommer alltid vara den coolaste Sith Lorden, men är med mycket mindre än jag kom ihåg, enstaka minuter endast tyvärr, men filmen gör sig bra i sin helhet med övriga trilogin, en bra start på sagan och betyget blir en stark 3:a
Förra Star Wars-vändan höjde jag ROTJ vid en omtitt, den här gången sänker jag och skapar på så vis balans i kraften. Något Qui-Gon också försöker sitt bästa med, fast med blandat utfall. Jag är fortfarande ett ganska stort fan av den här världen, framför allt lasersvärden och Darth Maul går verkligen in och visar vart skåpet ska stå när det kommer till epic sword fighting. Den här gången är jag dock inte lika förlåtande mot Jar Jar som senast, då kallade jag honom för en störig jävla idiot, men jag tror nog ändå att jag hatar honom mer den här gången. Utan honom hade det andra räckt till en 3a även om det gärna hade fått vara några fler toppar, men med honom så blir det tyvärr omöjligt. George Lucas måste ha fått totalt hjärnsläpp när han kom på herr Binks och hela hans jävla släkte. Annars sköter sig Jake Lloyd förvånansvärt bra för att vara barnskådis och Portman, Neeson och McGregor är bra tillskott till serien. Jag ser ändå fram emot att se tåget rulla vidare. En stark 2a. -------- 17/9-09 Jar Jar Binks kan ju vara den störigaste jävla idioten som nånsin skapats på film men trots det tycker jag 3an aldrig riktigt är i fara. Det är intressant att se hur allt startade och det finns många nods till den äldre trilogin som är kul att se. Dessutom har vi både Portman och Knightley i samma film, lasersvärdsstrider, firma Neeson/McGregor och en underbar skurk i Darth Maul. Lägg till lite politiskt rävspel och en visuellt vacker värld så kan man leva med att filmen är gjord för 11-åringar och innehåller alldeles för mycket trams för sitt eget bästa.
Såhär snart 20 år efter premiären och efter en omtitt efter ungefär lika många år går det lättare att acceptera första Star Wars. Barnslig och med "fel" humor för franshisen samt väldigt daterad animation stundtals. Men visst finns den typiska Star Wars-känslan även i den här och den är åtm underhållande.
The Phantom Menace blev förmodligen den största besvikelsen i filmhistorien när den kom 1999 (vilket inte är särskilt svårt att förstå med tanke på att stora delar av innehållet liknar en renodlad barnfilm), men kanske är det också anledningen till att den 19 år senare tycks ha uppnått en viss kultstatus. Som sådan blir den allmänt hatade Jar-Jar Binks nästan lika charmig som han är störig.
Spennende og velregissert. Noen av animasjonene ser foreldede ut medens andre holder.
Tycker det har gått så många år att de ganska dåliga animerade delarna av denna film har blivit ganska coola på något sätt. Denna film har åldrat sig till ett bättre betyg. Överlag ett ganska roligt rymdäventyr och en bra början för Star Wars franchisen.
Den sämsta av alla Star Wars-filmerna. Varför i hela världen skulle de göra den till en töntig slapstick/barnfilm med denna vedervärdiga Jar-Jar-idot? Såg den uppenbarligen 2003 (tack Filmtipset!) och tyckte då den var ok. Inte nu. Jag fattade dock några av händelserna lite bättre denna gång. Så nära en tvåa det går att komma.
Jag bestämde mig nyligen för att se Star Wars-episoderna 1-6 och igår började jag alltså med episod 1 och 2. Ettan såg jag på VHS för en massa år sen då den precis hade släppts och då tyckte jag inte om den alls men idag tycker jag faktiskt om den, även om den naturligtvis inte är på samma nivå som originaltrilogin. Men den är ändå väldigt bra och jag höjer betyget till en 5:a.
Älskade den som 9 åring, men den har inte åldrats med värdighet. Slutstriden mot Maul är det enda som undviker bottenbetyg!