Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
4
av 5

Stjärnornas krig


För länge sedan i en galax långt, långt borta... Prinsessan Leia tas till fånga av det ondskefulla Rymdimperiet. I ett försök att befria den sköna prinsessan slår sig den unge Luke Skywalker ihop med Han Solo. Tillsammans med de båda robotarna R2-D2 och C-3PO inleder de kampen för att befria Galaxen.


Originaltitel Star Wars
Alternativ titel Star Wars: Episode IV – A New Hope
Regissör George Lucas
Manus George Lucas
Genre Action, Äventyr, Science Fiction, Fantasy, 70-tal
Skådespelare Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinness, Anthony Daniels, Kenny Baker, Peter Mayhew, David Prowse, Peter Cushing, Phil Brown (I), Shelagh Fraser, Drewe Henley, Denis Lawson, Garrick Hagon, Richard LeParmentier, Jack Purvis, Alex McCrindle, Eddie Byrne, James Earl Jones (röst)
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 32571
Filmnummer 233

Recensioner

Skapad 2019-12-12 av
Den första filmen i den legendariska Star Wars-sagan. Inspelad 1977 men utspelar sig efter de filmer som gjorts nu på 1990-och 2000-talet. Skriven, regisserad och producerad av George Lucas. För l...   Läs mer »

Skapad 2019-12-08 av marfil
Först ska jag slå fast att jag är Star Wars-fan ut i minsta fingertopparna, ända sedan jag såg ”Stjärnornas krig” på bio 1978 som 11-åring. Efter att tidigare endast sett ”Dunderklumpen” o...   Läs mer »

Skapad 2019-12-08 av connya
Vissa saker sätter spår. Jag var sju år och pappa tog hem en kopia av en film vid namn Star Wars. Från inledningen när Imperiet bordat Rebellernas skepp tills en timme senare då karaktärern...   Läs mer »

Skapad 2019-12-05 av BeforeYouDie
”A long time ago in a galaxy far, far away…” så börjar filmen Stjärnornas krig och efter en kort sammanfattning av var vi är, hamnar vi mitt i en rymdstrid. Galaxen styrs med järnhand av den o...   Läs mer »

Kommentarer


apelsin
2021-02-14
Föredrar egentligen spännande filmer som berör, detta är mer underhållande och småkul för stunden, dessutom ja, revolutionerande för filmvärlden, kan nog tänka mig att låta första släppta delen få en fyra.
Visse93
2021-01-01
En sevärd film klassiker med Harrison Ford, Mark Hamill och Carrie Fisher. Stark fyra!
karlmats
2019-05-21
Det var 10 år sen jag såg de första sex filmerna igen och med tanke på den stundande avslutningen senare i år är det väl rimligt att ge dem en ny svängom och se hur de står sig. Den första filmen har alltid varit min favorit och med dagens ögon så håller den verkligen måttet fortfarande. Framför allt är det så fullt av fantasi, energi och skaparglädje att det är svårt att inte ryckas med. Musiken gör naturligtvis sitt till också och som vanligt är jag svag för filmer med ett trovärdigt världsbyggande. Det känns verkligen som att det här är en galax med en omfattande historia och mytologi och man blir verkligen sugen på att veta mer om den. Baren i Mos Eisley är en fantastisk plats, Chewbacca är en märklig figur och Darth Vader är skrämmande i sin svarta plasthjälm och sina närmast magiska tricks. Men mitt i allt främmande är det också mycket drag av mänsklighet. Den är inte perfekt, men utifrån den tid den skapades så är det på många sätt en makalös skapelse och 4an är helt enkelt självklar. 3/2-09--- Länge sen man såg den här gobiten senast men en välbekant känsla smyger sig genast in. Avslutningen är lite tunn men Chewbacca väger mer än väl upp för det med sina härliga läten och 4an förtjänas till slut. Det håriga skrällen är f.ö. ruggigt lik Ron Perlman.
Slegnirp
2019-05-05
Älskar filmen som startade allt. Fantastisk rakt genom, oerhört nyskapande för filmhistorien.
päronanton
2022-06-19
Detta är verkligen Star Wars för mig! Älskar denna! Ser om alla nu i kronologisk ordning och detta är en klassiker! Det är så här Star Wars ska vara tycker jag! Den får helt klart en femma sv mig Sen kan jag inte låt mig bli att tycka om karaktärerna! Speciellt R2-D2 & C3PO! Dom är så sköna! Ser om alla efter cirka fyra år! Ett ord: Mästerverk!
päronanton
2018-10-11
Detta är verkligen Star Wars för mig! Älskar denna! Ser om alla nu i kronologisk ordning och detta är en klassiker! Det är så här Star Wars ska vara tycker jag! Den får helt klart en femma sv mig!

2017-12-18
Banebrytende mesterverk.
Zingostar
2017-10-25
Inte mycket att tillägga förutom att denna film är ett mästerverk. Dock kunde man eventuellt dra ner betyget till 4,5 eftersom George Lucas har envisats med att lägga till massa moderna scener och ändrat lite små saker som vi fans märker av. Hur som helst en av de bästa filmerna i historien.
markus1990
2017-06-08
Hade bara sett den två gånger på tv tod

2017-06-04
En klassiker och ett mästerverk!
Visa äldre kommentarer »