Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
2.9
av 5

Superman the Movie


Den första filmen om Stålmannen inleds med hans dramatiska avresa från den dödsdömda planeten Krypton. Han växer upp i den amerikanska mellanvästern som Clark Kent. Vid trettio års ålder kommer Clark till staden Metropolis.


Originaltitel Superman
Alternativ titel Superman: The Movie, Stålmannen
Regissör Richard Donner
Manus David Newman, Robert Benton, Mario Puzo, Leslie Newman
Genre Action, Äventyr, Science Fiction, 70-tal
Skådespelare Christopher Reeve, Margot Kidder, Gene Hackman, Ned Beatty, Jackie Cooper, Marc McClure, Jeff East, Glenn Ford, Phyllis Thaxter, Marlon Brando, Terence Stamp, Trevor Howard, Sarah Douglas, Susannah York, Valerie Perrine, Maria Schnell, Diane Sherry
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 7329
Filmnummer 368

Recensioner

Skapad 2019-11-14 av daw
En riktig klassiker, som håller än idag. Stålmannen måste vara en av de absolut mest kända superhjältarna, så konceptet behöver väl knappast förklaras. Handlingen i den här, och för den de...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av AddeColciago
Superman kommer till jorden och Lex Luthor vill dränka Kalifornien. Det är en kortfattad resumé av handlingen i den första Superman-filmen. Det kanske låter simpelt, men så är inte fallet. Fö...   Läs mer »

Kommentarer


andybrando
2019-08-19
Påkostat och riktigt lyckat om vår käre superhjälte. Med glimten i ögat och ändå ibland rätt spännande.
Engravadlax
2018-11-03
Bortsett från kraftfulla klimatbudskap från Marlon Brando så har denna film inte åldrats speciellt bra.
päronanton
2018-10-23
Den är okej! Ingen jätte höjdare! Men en klassiker helt klart! Det är därför den får en fyra!
Robkiller
2018-01-14
Fungerar fortfarande oväntat bra med tanke på sin ålder... bäst är den i inledningen... effekterna är rätt risiga, men skådespelarna är bra och miljöerna fina...
Rai
2017-12-23
Den här är helt ok, hade svårt att sätta betyg 3:a eller 4:a, det landar på 3:a. Filmen är ganska underhållande..
thebully
2017-02-03
Dessa jävla filmer alltså!
Stygga-Vargen
2016-07-20
Den här filmen var före sin tid! Grymt bra specialeffekter! Spännande, välgjord och väldigt bra skådespelare! En klassiker, kort och gott!
Mother
2016-04-13
Älskade den som liten men kan inte med gott samvete säga den hållt för tidens tand speciellt jättebra. Men 3, helt klart en 3:a. Jättebra musik, till skillnad från samtliga moderna superhjältefilmer som använder samma generic block buster muzak.
myslas
2016-02-06
På många sätt en väldigt bra film men som har lite svårt att bestämma sig för vad den vill vara. I början är det ett superseriöst drama, sedan kommer Clark Kent till Metropolis och det blir lite lättsamt (den del jag gillar allra bäst) men när det kommer till Lex Luthor går det lite överstyr och blir väldigt corny. Det är till och med så att man nästan förväntar sig att Otis ska klä på sig en HENCHMAN-tröja á la TV-serien Batman. Christopher Reeve är utan tvekan den bästa Stålmannen vi sett på film och TV och han gör rollen så bra att man faktiskt inte undrar hur folk inte kan förstå att Clark Kent är Stålmannen. Effekterna har inte åldrats så väl men scenografin är imponerande. Soundtracket av John Williams är också minnesvärt. Totalt sett är det en underhållande upplevelse och jag kommer på mig själv att sitta och le under långa stunder av filmens gång. Dock är själva handlingen rätt svag och har många hål som gör att högre betyg inte kan ges.
Noseman2005
2015-07-27
Måste höja den till en svag fyra, trots att det är sjukligt helylle emellanåt (slutrepliken är bland det värsta jag varit med om). De kunde ändå göra film på den tiden. (7/10)
Visa äldre kommentarer »