Suspiria
Susie Bannion är en ung amerikansk kvinna som 1977 reser till det prestigefyllda Markos Tanz Company i Berlin. Hon anländer precis när en kvinna har försvunnit under mystiska omständigheter och inser snart att skolan har en mörk och farlig hemlighet.
Originaltitel | Suspiria |
Regissör | Luca Guadagnino |
Manus | David Kajganich |
Genre | Thriller, Skräck, Fantasy, Mysterium, 2010-tal |
Skådespelare | Dakota Johnson, Chloë Grace Moretz, Tilda Swinton, Mia Goth, Jessica Harper, Lutz Ebersdorf, Angela Winkler, Ingrid Caven, Elena Fokina, Sylvie Testud, Renée Soutendijk, Christine Leboutte, Malgorzata Bela, Fabrizia Sacchi, Jessica Batut, Alek Wek |
Ett riktigt sömnpiller. Dansscenen var det bästa den hade att erbjuda. Se originalet istället.
En sevärd remake av Argentos klassiker som väljer att ha en helt annan stil och bjuder på en hel del överraskningar för oss som har sett originalet. Tycker dock att speltiden kunde ha varit lite kortare.
Märkligt nyinspelning av Dario Argentos klassiker från 1977 som till skillnad från originalet aldrig är särskilt läskig. Den har otäcka scener i form av gore, men filmen känns mer som ett arthouseprojekt än en skräckfilm. Filmen är OK när den står på egna ben, men som nyinspelning är den en besvikelse. Se hellre originalfilmen som har en tydligare story och är betydligt otäckare.
Stark trea, väldigt annorlunda än originalet men jag gillade den ändå. Bra ljud, musik, miljö och framförallt dansen. Sen var den lite väl utdragen och jag är inget riktigt fan av slutet. Om jag väljer vilken visuell stil som är min favorit så väljer jag nog klart originalfilmen över den här däremot.
Påkostad remake av en given klassiker. Fast jag har dock svårt även med orginalet fr.77/ sorry-2 say" Visst denna utgåva är satans läcker/snygg med känsla för dramarturgi samt fina miljö-tolkningen, från den gamla DDR-tiden/ Är nog konceptet med hela storyn och uppbyggnaden av filmen jag har problem med. Sen alldeles för lite schysst gore//Nåväl 2+.
Sanslöst snygg, och mystiken funkar väl till en början, men... Nja. Det håller inte i 150 minuter, om vi säger så.
En remake av Dario Argentos övernaturliga häxfilm Suspiria från 1977. Har även sett Dario originalet (Det var några år sen. Såg att jag gav den 2 poäng då, tycker nu att den borde fått en pinne till). Dario originalet är bättre än den här Luca Guadagnino ”remaken”.
Vi är inga skräckis fans men Darios rödfärgade splatter scener är ju vulgärt komiska. Här i ”remaken” är det mer sofistikerat och äckligt.
Båda filmerna har samma kärnberättelse (som grundas i någon slags mardröms logik). Manuset är lika besynnerligt i båda fallen men ”remaken” har två nya sidohistorier som inte verkar vara helt koordinerade med kärnhistorien (jag tänker på BaaderMeinhof grejen och gamle psykdoktorn grejen) även slutet är kraftigt modifierat.
”Remaken” har dessutom blivit en timme längre än originalet (för långt kan tyckas).
Argento lekte med färger, mystik och estetik för att få till Suspiria. Det tillsammans med en stor dos italienska blodigheter gjorde den till en ännu idag kultig favorit bland skräcknördar. Suspiria 2018 är något helt annat. Estetiken finns där och det tyska gråbruna 70-talet är utmärkt tolkat, särskilt i arkitektur och kläder. Där stannar dock det positiva. Pretentiös utdragen story där visst dans och häxor står i fokus, men med så mycket onödig utfyllnad att man snabbt tappar intresset. Eländet harvar på i 150 minuter - så när slutet närmade sig orkade jag knappt bry mig.
Så udda nyinspelning att man undrar varför de behöll namnet. En väldigt annorlunda, symbolisk och konstnärlig skräckfilm. Snyggt foto och duktiga språkinsatser av skådisarna, men inte en film för alla. Alldeles för långdragen och kvinnor som spelar män och yngre som spelar äldre blir aldrig bra. Den var bra, men jag kommer inte se om den.
Väldigt annorlunda än originalet på gott och ont. Precis som originalet är det framförallt det visuella som är starkt, men på ett helt annat sätt. Ett väldigt noga återskapande av 70-talet i både kuliss, kostym och foto; men ändå moderniserat på ett sätt som gör det väldigt tillgängligt. Snygg, underhållande, starkt stämning och sevärd!