3.4
3.4
Svart narcissus
Tillsammans med fyra andra nunnor beger sig syster Clodagh till en liten bergsby i Himalaya för att driva skola och sjukhus för lokalbefolkningen. Berövade klostermurarnas trygghet finner sig systrarna värnlösa inför såväl elementens förödande krafter som verklighetens alla faror och frestelser.

Originaltitel | Black Narcissus |
Regissör | Michael Powell, Emeric Pressburger |
Manus | Michael Powell, Emeric Pressburger |
Genre | Drama, 40-tal |
Skådespelare | Deborah Kerr, Flora Robson, Jenny Laird, Judith Furse, Kathleen Byron, Esmond Knight, Sabu, David Farrar, Jean Simmons, May Hallatt, Eddie Whaley Jr, Shaun Noble, Nancy Roberts |
Känns förlegad på alla sätt och vis, Farrar pratar om hur stället gör allting överdrivet och det verkar som att skådespeleriet har påverkats av det också. På inget sätt medryckande, mycket pga. ett rörigt manus. Hade den här filmen tagit sig mera tid i stället för att springa uppför berget hade det kanske varit gemytligare.
Lite för många grejer att reta sig på i denna. 3:an sitter löst. Mycket löst.
så snygg och före sin tid
Som ofta med Powell/Pressburger jävligt snyggt, mäktigt och allt därtill, medan själva storyn lämnar lite mer att önska. Finns mycket som håller hårt i fyran, men i slutändan blev det helt enkelt bara lite för melodramatiskt. Ändock klart en sevärd historia med fullkomligt makalöst foto!
technocolour-exotism är den värsta exotismen i all sin prydlighet. Snusmumriken på gotlands-russet som skulle vara filmens hunk var den största behållningen i sin rent skratt-retande kostymering.
Snyggt, välgjort och välspelat. Hade dock svårt att hålla fokus då filmens ram inte riktigt faller mig i smaken. 3.
Väldigt häftig upplevelse. Foto och färg är fantastiskt med flera sköna skådespelarinsatser. Man kunde verkligen sitta och njuta genom varje bild. Stark 4a.
Don't fuck with a nun.
Om man jämför den här filmen med motsvarande tids Hollywoodfilmer, så slår Svart narcissus dem med hästlängder. Fantastiskt foto, mycket bra skådespeleri och omgivningen - andlös vacker. Filmen känns mycket modern för sin tid. Fast skulle nån mer än jag helst undvika att stå på bergskanten och ringa i klockan?
En välgjord film med, faktiskt, fina färger. Problemet är att den inte kändes speciellt intressant för mig. Det är dock synd att ge en sådan här film blott en tvåa i betyg, så jag ger den en svag trea istället. Duger kanske som ströunderhållning och givetvis mer än så om man gillar ämnet.