Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.5
av 5

Svinalängorna


En kvinna konfronteras med sina minnen från en trasslig och dramatisk barndom i miljonprogramsområdet Fridhem i Ystad under 1970-talet där hon växte upp i en alkoholistfamilj med rötter i Finland. Baserad på romanen "Svinalängorna" av Susanna Alakoski från 2006.


Originaltitel Svinalängorna
Alternativ titel Beyond
Regissör Pernilla August
Manus Pernilla August, Lolita Ray
Genre Drama, 2010-tal
Skådespelare Noomi Rapace, Ola Rapace, Outi Mäenpää, Ville Virtanen, Tehilla Blad, Junior Blad, Alpha Blad, Selma Cuba, Minna Haapkylä, Håkan Bengtsson, Julia Öhrström-Jönsson, Lotten Roos, Rasmus Troedsson, Simon J Berger, Kerstin Andersson
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 3630
Filmnummer 81308

Recensioner

Skapad 2019-11-29 av swefilmlover
Svinalängorna bygger på Susanna Alakoskis Augustprisbelönade roman med samma namn, men filmmanuset är fristående från boken. Regissören Pernilla August har skrivit ett intressant filmmanus till...   Läs mer »

Kommentarer


Raimo_1985
2018-10-08
Andra titten. Väldigt bra film på de flesta sätt, men jag har fått låg tolerans-nivå mot filmer där allt bara är skit, mörker och misär. Jag orkar inte med det, eller någonting. Hade aldrig sett om den här filmen om det inte var till en skoluppgift. Nu ångrar jag att jag har sett om den. Jag behöver inte den här skiten!
Murvel48
2017-12-21
I Sverige kan vi verkligen konsten att göra vardagsrealistiska filmer om bottenlös misär. Synd att det inte är min grej. Skildringar av fyllefamiljer har jag sett förr så i motsats till de flesta andra tycker jag det hadexröcjt med npgra få nyckelscener från barndomen och i stället utveckla nuet mer.
Rai
2017-10-30
Tragisk, eftersom det finns vissa fragment i filmen som bygger på egna erfarenheter, dock inte min familj, men nära vän som växte upp i detta helvete.
Rele
2017-09-16
En tragisk film. Invandare, sprit och barn. Flera duktiga skådespelare. Jag ger en trea.

2017-08-07
Det här är riktigt bra!
RustyFilm
2016-12-08
Det är plågsamt att se det här. Den tighta och mörka berättelsen om alkoholism, svek och skit är vidrig. Pernilla August (regi) har skapat denna känslomässiga film med hjälp av ett skickligt bildberättande och med ett gäng bra skådespelare. Stjärnan är Tehilla Blad i sin roll som Leena. Filmen bygger på en roman av Susanna Alakoski som jag inte läst.
Stygga-Vargen
2016-11-24
Hur kan den här kalkonfilmen ha så högt betyg? Det här känns ju mest som filmversionen av en såpopera.
Mat1az
2016-05-16
Stark och jobbig film som är som bäst under tillbakablickarna från 70-talet. Partiet med "familjen Rapace" kändes mest bara som utfyllnad och jag tror filmen hade varit bättre om man helt lämnat bort dessa. Ville Virtanen är väldigt övertygande som pappan. Tehilla Blad och Outi Mäenpää är också riktigt bra. Det är en så tragisk misär allt detta att man ibland måste bearbeta det med att skratta, som när mamman och den stupfulla pappan fäller julgranen och börjar slåss på golvet framför barnen. Det gör ont i hjärtat av att tänka på hur många som fått växa upp i liknande hem. Stark fyra för 70-tals partierna, svag trea för partierna i nutid. Summa summarum svag fyra.
a9davhar
2016-02-06
Tät stämning rakt igenom.
Memmem
2016-01-30
Spelad dokumentär om en familj med spritmissbruk! Jag läste boken när den kom ut. Den var bra skriven och skildrade uppväxten i ett alkoholisthem där båda föräldrarna super. I boken fanns plats för en del nyanser. Att den sedan fick August-priset förvånade mig, så bra var den inte. Filmen är, som vanligt, inte riktigt lika bra som boken. Filmens kortare omfång gör att det inte riktigt får plats de detaljer och den variation som gjorde boken bra. Varför man då lagt till ytterligare handling från huvudrollens vuxna liv kan inte jag förstå. Den tillför inget, utan visar bara att eländet fortsatte. Skådespeleriet är väldigt blandat. Bäst spelar Leenas föräldrar, Outi Mäenpää och Ville Virtanen. Leena som flicka, Tehilla Blad, spelar också rätt bra, men lite stelt. Paret Rapace spelar som om det vore en standardmässig kriminalfilm, samma spel som man sett tusen gånger. Själva bildsättningen är inte så intressant, med bilder från lägenheten, simhallen och sjukhuset. En del utomhusscener finns också med. Boken får betyget 4- och filmen 3+.
Visa äldre kommentarer »