2.5
2.5
Syndabocken
På Maltas soldränkta stränder bland palmer och färgglada drinkar finns ett mecka för svensk e-gaming och betting. Där möts de forna vännerna Dimman och Fredrik på den sistnämndes bröllop, trots att Dimman inte är bjuden. Dimman, en lotteribedragare som satte sin vän i knipa åtta år tidigare har kommit för att be om förlåtelse. Men försoningen uteblir och Dimman dras istället in i en komplicerad härva av ekobrott, fulspel och skulder.

Originaltitel | Syndabocken |
Alternativ titel | Shame on Dry Land |
Regissör | Axel Petersén |
Manus | Axel Petersén |
Genre | Drama, Thriller |
Skådespelare | Joel Spira, Christopher Wagelin, Linjulia Sporre |
Kunde varit någon film inspelad med polsk lågbudget. Jösses vad flummig, och att man tar med Tommy Nilsson som shotar och dricker sprit är ju rimligt när han är nykterist.
Nä, vilket skit, kom aldrig in i filmen och där hände inget av intresse på hela. Frågar ni mig imorgon har jag glömt hela och sätter ettan före den är slut. Musiken i bakgrunden är bedrövlig och stressig bara, psykos.
Hade önskat mer bakgrundshistoria.
Petersén blandar och ger i sina filmer. Toppen av ingenting var bra, men Under pyramiden usel. Handlingsmässigt och dramaturgiskt är det här en kalkon. Totalt ointressant handling, trista personer, monotont och upprepningar. Och en riktigt sliskig upplösning.
Bra tempo i en miljö som inspirerar men filmen är slarvigt skriven. Den hade tjänat på mer uppbyggnad i bakgrundshistorien mellan Dimman och Fredrik och en tätare historia överlag för vissa av filmens konflikter/relationer rinner ut i sanden. Särskilt på slutet. Bra skådespeleri från Joel Spira och den underhållande karaktären Krumm. Karaktärerna runt omkring i "svenskkolonin" kändes inte ett dugg intressanta, då kan man lika gärna se "Jönssonligan på Mallorca". Trots kritiken en frisk fläkt i svensk film. Betyget är svagt.
Ganska bra till en början ändå. Det är en udda spelplats som det är kul att få lite inblick i, och de slängs ut en del intressanta trådar kring karaktärerna som jag tänkte att de skulle göra något med, men det gör de aldrig riktigt. Istället blir det här bara mer och mer en standardthriller, en ganska rörig och osammanhängande sådan som aldrig blir speciellt spännande
Bra stämning och som med Avalon fångar han överklassens sjaskiga dekadens snyggt. Storymässigt håller det också ihop, men det är miljöskildringen och inblicken i den lilla svenskbyn på Malta som man bör se filmen för.