Tears of the Sun
En befälhavare leder sin specialstyrka in i djungeln i ett politiskt instabilt Nigeria för att evakuera en amerikansk läkare. Rutinuppdraget blir snart vanskligt när fullt inbördeskrig bryter ut och när läkaren insisterar på att också inkludera 70 flyktingar i räddningen.
Originaltitel | Tears of the Sun |
Regissör | Antoine Fuqua |
Manus | Patrick Cirillo, Alex Lasker |
Genre | Drama, Action, Thriller, Krig, 2000-tal |
Skådespelare | Bruce Willis, Monica Bellucci, Cole Hauser, Eamonn Walker, Johnny Messner, Nick Chinlund, Charles Ingram, Paul Francis, Chad Smith, Tom Skerritt, Malick Bowens, Awaovieyi Agie, Hadar Busia-Singleton, Ida Onyango, Sammi Rotibi |
Grym spännande film. Bruce Willis är alltid lika grym bra. Blev rörd till slutet.
Väldigt bra film av Antooine Fuqua som gjorde bra filmer iböran på 2000talet men har nu tappat det, längesen jag såg en bra film av honom nu men han vågar iallfall göra våldsamma filmer och det är uppskattat, för i t.ex en krigsfilm som detta är så behövs det där våldsamma för realismens skull, för krig är våldsamt. Detta var också en av Bruce Willis bästa filmer som skådespelare, han föll av någon gång runt 2010 och gjorde aldrig en bra film efter det, men här var han verkligen på topp och han är klippt och skuren för rollen, många bra mindre skådespelare i bi-roller dessutom. Filmen i sig handlar om muslimerna som skulle rensa ut dom stackars kristna i Afrika på 90 talet, så även om filmen är påhittad eller storyn så är allting baserat på verkliga händelser i Afrika, nu valde dom förvisso Nigeria som utgångspunkt men jag tror att denna hade varit mer passande i Rwanda men för att göra djungeln till ett slagfält så fungerar ju Nigeria mycket bättre. Jag missade tyvärr denna underskattade pärla när den kom på bio 2003 men såg den på DVD några år senare och gillade den redan då, idag när jag ser om den cirka 20 år efter att den kom ut så trodde jag att det skulle vara mycket sämre men ack så fel jag hade, den håller förvånansvärt bra än idag och är lika välgjord, den har verkligen åldrats med värdighet och är en av dom bättre krigsfilmer någonsin, sen att fenomenala Hans Zimmer har gjort musiken gör inte saken sämre, hans musik höjer alltid stämningen några snäpp extra, detta känns lite som Saving Private Ryan än en vanlig typisk krigsfilm, det är ju mer ett räddningsuppdrag än att bara ge sig in i ett krig för att kriga och Fuqua är en duktig regissör här som verkligen gör ett bra jobb att filma i djungeln, många spännande och intensiva scener som verkligen känns som att dom är i djungeln. Jag rekommenderar denna underskattade pärla faktiskt, framförallt till alla som gillar en bra krigsfilm eller är ett fan av antingen regissören Fuqua eller skådisen Willis eller kanske t.o.m båda två, denna kom ju ut då båda var i sin prime så att säga. Betyget blir en mycket stark 4:a
Funkar ej för mig...
Tönterierna börjar redan efter nio minuter och filmen hämtar sig aldrig riktigt efter det.
Börjar rätt så tråkigt men tar sig och blir riktigt spännande till slut.
Jag instämmer i Ells kommentar och funderade själv på om det inte skulle leda till en etta. Samtidigt är det fråga om ett actionäventyr som trots allt underhåller - svag tvåa.
Tycker att det börjar bra men sedan slarvas det bort med alltför känslofullda scener om ära och liknande. Förr gjorde man verkliga och stenhårda filmer om krig men nuförtiden som i denna slänger man in en vacker och sexig skådis som Monica Belucci som springer omkring i djup urringat. Där förloras trovärdigheten och det blir en film man inte minns.
Hollywood är grymt bra på att göra krigsfilmer. Tänk om man kunde kombinera deras magnifika hantverksskicklighet med lite mer komplexa manus, då ha det kunnat bli riktigt intressant. Tyvärr så är slutet av den här filmen inte alls bra (för mycket stråkar och hjältedyrkan) och det sänker en tidigare i högsta grad aktuell fyra till en, trots allt habil, trea. Mycket snyggt filmad, och välgjorda actionsekvenser.
Sjukt bra film! självklart ska kommunister nu hata denna filmen också!
Varken nyanserat, välgjort eller begåvat. Snarare skildrat ur ett "vitt" överordnat maktperspektiv och ännu ett lysande exempel på en "vi" kontra "dem" synvinkel och det erkännande som däri begärs.