Ted K
En utforskning av Ted Kaczynskis liv i Lincoln, Montana under åren fram till hans arrestering som The Unabomber.

Originaltitel | Ted K |
Regissör | Tony Stone, Matt Flanders, Sharlto Copley |
Manus | Gaddy Davis, John Rosenthal |
Genre | Drama, Kriminalare, 2020-talet |
Skådespelare | Sharlto Copley |
Han är en fascinerande figur ändå Ted Kaczynski, och det här är en förvånansvärt mänsklig skildring av honom. Säga vad man vill, men nog var han före sin tid allt, han är i princip incel-rörelsen och Greta-rörelsen i en och samma person. Jag tycker också att den här filmen hittar en bra balans i hur han framställs, man kan förstå honom till viss del, men samtidigt slutar han aldrig att framstå som en knäppskalle. Sharlto Copley har jag i vanliga fall lite svårt för, men här fungerar han faktiskt riktigt bra, och han lyckas förmedla Kaczynskis olika bottnar på ett övertygande sätt. Som bäst är filmen när den håller sig till den snyggt filmade vildmarkstillvaron medan terrorbrottsligheten är mer slarvigt skildrad. Det är förvisso tydligt att man inte vill lägga fokus där, men det är fortfarande en viktig del av filmens narrativ, och då hade man gärna fått vara lite tydligare med var vi befinner oss i händelseförloppet och hur detta gestaltade sig. Men man väcker i vilket fall som helst min nyfikenhet kring denna kufiska man. Vissa kanske skulle säga att en filmatisering just därför är moraliskt tveksam, men jag tänker samtidigt att det faktum att man gör honom till föremål för något så modernt som en film måste vara ett väldigt effektivt sätt att jävlas med honom på
Sharlto Copley är bra men det är lite för mycket dröm/fantasisekvenser och lite för lite om hans filosofi, som jag inte vet så mycket om. Det blir en simplistisk "naturen är vacker och jag hatar industrialismen så jag förstör och dödar det jag kan"-vinkel som resulterar i vackra naturbilder och en ytlig skildring av en ensam man utan riktig mening i livet, och i "ensamma män är farliga"-genren har ju Joker satt ett exempel som blir svårt att klå. "The untold story" är det verkligen inte även om filmen humaniserar terroristen.