Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.4
av 5

Terrorister – en film om dom dömda


Två år har gått sedan Göteborgskravallerna, men fortfarande är såren inte läkta. Någonting hände under och efter Göteborg, som kom att förändra Sverige. Vi har fått höra det officiella Sverige kalla demonstranterna i Göteborg för ligister och huliganer, ja, rent av terrorister. Men är detta verkligen hela sanningen? Idag höjs kritiska röster som menar att laglösheten på gatan i Göteborg bleknar i jämförelse med laglösheten under de efterföljande processerna och att efterspelet till kravallerna är en stor rättsskandal. Vilka var aktivisterna som reste till Göteborg? Hur tänkte de och hur såg de på världen?


Originaltitel Terrorister – en film om dom dömda
Regissör Stefan Jarl, Lukas Moodysson
Manus Lukas Moodysson, Stefan Jarl
Genre Dokumentär, 2000-tal
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 1348
Filmnummer 14192

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av weng-weng
Att Stefan Jarl och Lukas Moodysson är engagerade i politiska och sociala frågor är det nog ingen som undgått. Jarls Modstriologi och Moodyssons Lilja 4-Ever har nått just den uppmärksamhet som ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av johan_j
Terrorister - en film om dom dömda är en dokumentär om Göteborgskravallerna som utbröt för två år sedan under EU-toppmötet. Man får följa några utav de 60 st dömda, de som fick fängelsed...   Läs mer »

Kommentarer


NoWireHangers
2017-07-25
Själva ämnet är ju intressant och hade kunnat skildras på ett bra sätt. Det finns ju helt klart befogade klagomål att framföra mot polisen, hur misstänkta behandlades i häkte och möjligen att ifrågasätta om alla som dömdes förtjänade de straff de fick. Och om polisens våldsamma, extremt inkompetenta och kontraproduktiva agerande, och om rättsväsendets tveksmma agerande i efterhand hade man onekligen kunnat göra en kritisk granskning på ett sakligt sätt, men någon sån ambition verkar inte filmen alls ha (det har dock senare Uppdrag granskning gjort). Bland de som intervjuas är det en blandad skara. Några kan man känna sympatier för. Svårare blir det när vissa förklarar vilken bra politisk strategi det är att kasta sten i skyltfönster och när en AFA-huligan uttalat hyllar våldsam politisk kamp (och googlar man så tycker han uppenbarligen fortfarande likadant), allt helt utan att Jarl och Moodysson ställer några som helst följdfrågor, vilket får det att framstå som att de och filmen ger legitimitet åt det, och därigenom gör filmens hela samhällskritiska budskap så mycket svårare att smälta. För med vilken moralisk trovärdighet kan man kritisera polisvåld om man samtidigt försvarar extremistvåld?
Hompen
2014-09-07
Svag trea, intressant, men se istället nån av Uppdrag gransknings repotage som ger mer.
LacombeLucien
2014-06-17
Glöm aldrig polisens tortyr och brutalitet mot ungdomarna.
knutsson
2013-12-03
Mycket bra. Man ska inte göra en dokumentär om något man inte har en åsikt om. Nyhetsrapportering kan sträva efter att vara objektiv. Dokumentärer ska ta ställning. Jarl och Moodysson låter se tystade få tala
F-M-J
2013-11-11
Viktig dokumentär. Redan själva idén till dokumentären var mycket lovande. Sedan kan jag medge att dokumentären håller en tydligt vinklad bild av vad som hände men samtidigt kom subjekten i dokumentären inte till talan i media och press speciellt mycket. Så dokumentären blir lite av ett forum där dem får komma till talan, vilket jag gillar starkt. En svag fyra!
LVX156
2013-07-04
Moodyson får Michael Moore att framstå som opartisk.
Jompalompier
2013-02-06
Viktigt att den här sidan kommer till tals. Skulle gärna se en uppföljning hur det gick för de inblandade nu några år senare.
adidas_29
2012-12-12
Klart vinklad, men i massmedia på den tiden fick den här sidan inte spelrum. Tycker det är en viktig dokumentär, stolt över att någon vågar stå på den svages sida. Som de säger i dokumentären, så döms vissa på förhand, så som intervjuerna vinklas, vinklades även deras rättegångar av stadsapparaten, som de faktiskt slog mot på flera håll.

2012-11-06
Blir bara förbannad över hur partiskt detta är. Nej, inget medlidande från mig, kryp.
swordfih778
2012-08-17
Tyvärr för vinklad för min smak och alla vet ju vart herr Modysson står på den politiska skalan....
Visa äldre kommentarer »