The Batman
Gotham City är i fara när den kriminella gåtfulla skurken Riddler vill straffa stadens invånare för sina synder. Det är då den mörke riddaren klädd som en fladdermus agerar och visar att rättvisan har en arm som sträcker sig in i mörkret och straffar de som vill skada oskylidiga...
Originaltitel | The Batman |
Regissör | Matt Reeves |
Manus | Matt Reeves, Mattson Tomlin |
Genre | Drama, Action, Kriminalare, 2020-talet |
Skådespelare | Robert Pattinson, Andy Serkis, Colin Farrell, Zoë Kravitz, Peter Sarsgaard, Paul Dano, John Turturro, Barry Keoghan, Jeffrey Wright, Con O'Neill, Alex Ferns |
Inte den bästa Batman jag sett direkt. Inte heller den sämsta förstås. Men, som med nästan alla filmer idag var den för lång. Blir långtråkig. 5/10
Tråkig, för mörk, huvudpersonerna har helt tappat sina karaktärer, som pingvinen t.ex. Totalt misslyckande.
Trist och saknar variation, dyster och oinspirerande.
Lite intressant med en Batman-film som helt och hållet satsar på noir-spåret. Sparsamt med action, och desto mer butter deckarhistoria. Det fungerar väl ganska bra tycker jag. Stämningen sitter där den ska, och man bygger upp ett mörkt och korrupt Gotham som jag trivs ganska bra i. Skådespelarna levererar genomgående också. Pattinson är inte alls en tokig Batman, även om han väl inte direkt blir ombedd att spela ut hela sitt känsloregister. Vidare är Zoë Kravitz som Catwoman riktigt lyckad casting. Det är ju en lång film som tar sig själv på väldigt stort allvar dock, så nog kan jag bli lite trött på den allt, men på det stora hela är det en lite uppfriskande take på genren
Gillade verkligen tonen i nya Batman. Mörkt, dystopiskt och miserabelt mest hela tiden. Pattinson bakom masken är ju helt okej, men kanske berodde det på att vi får väldigt lite Bruce Wayne. Några sega partier finns det och den blir snäppet för emo ibland, men det känns ändå motiverat att sätta ett högt betyg.
Hygglig, men som väntat når den inte Nolan-nivå. Patterson må vara äldre än Bale var när han först drog på sig dräkten, men är likförbannat en grabb, inte en man. Han är inte dålig, men han är ingen Bale. Serkis är inte dålig, men är såklart ingen Michael Caine. Oskön men väntad och väldigt tidsenlig woke-casting för att diversifiera ensemblen. Kul med Farrell och Turturro, men den förstnämnde är i princip oigenkänlig och minnet som lever kvar är mer att han var lik De Niro än magiskt bra. Gillar verkligen att Reeves gör något så mustigt som en 3-timmars-superhjälterulle, men någon klassiker blir det inte. Stundtals cheesy med gulligullet mellan katten och lappen. Dano är såklart bra, men fan vad jag inte kan släppa känslan av gammal skåpmat när han Återigen spelar knäppgök som i TWBB och Prisoners. Verkar vara en gång per decennium han gör det, men nu kan han vänta ett bra tag med liknande roller.
Överraskande bra superhjältefilm som slår allt från Marvel med hästlängder. Här känns Läderlappen stundtals som en deckare, som jagar bevis, undersöker brottsplatser och luskar i ledtrådar. Gillar också att man slipper det mesta som har med Bruce Wayne att göra. Det har alltid bara varit svårt att känna något för den superrika röven bakom Läderlappens mask.
Ett smärre mästerverk av Matt Reeves, som lyckats väldigt bra att skapa en riktigt vass, mörk, spännande och oerhört sevärd Batman film, jag får erkänna att jag var väldigt skeptisk när jag hörde talas om denna film och trodde aldrig att det skulle bli så här bra, trodde inte heller att Pattinson skulle lyckas så bra som Bruce Wayne och Batman heller men ack så fel jag hade, han gör det mer perfektion och då ska man ha i åtanke att detta handlar om en yngre Batman, en nybörjare kan man nästan säga och har alltså inget samhöre med varken Bales Batman eller Afflecks Batman som båda spelar äldre och mer erfarna typer av Batmans. Reeves har inte gjort många filmer innan denna men dom jag har sett har varit helt okej, här överträffar han sig själv faktiskt och skapar en fantastiskt fin atmosfär som passar Batman perfekt, det han också skapar är en mer thriller insperad Batman än action som dom andra Batman filmer endast handlat om, här blir det lite av en blandning av Seven och Zodiac och det är faktiskt positivt, det känns nytt och fräscht och sedan har han även lyckats samla en elit av bra skådespelare i många roller, vi har t.ex Paul Dano som The riddler och han spelar The riddler helt lysande bra, sedan har vi Colin Farrell som The Penguin som gör det ännu bättre och FX teamet som sminkat upp Farrell förtjänar en oscar för make up och jag har nog aldrig sett Farrell bättre heller, sedan har vi Andy Serkis som vi sett många gånger i filmer där han spelar många olika CGI karaktärer, som i apornas planet eller sagan om ringen, som Waynes butler Alfred och han gör rollen väldigt bra, sen har vi den alltid bra Jeffery Wright som den nya version av Gordon och han gör rollen otroligt bra, sen har vi i två mindre bi-roller John Turturro och Peter Sarsgaard som alltid är bra men sist men inte minst så har vi Zoe Kravitz som Catwoman och hon är inte perfekt tyvärr, duktig skådis helt klart men fel castad enligt mig, bättre än Anne Hathaway men inte ens i närheten av Michelle Pfeiffer som gjorde rollen för många år sedan, men jag ser framemot att se henne i andra filmer i framtiden. Filmen har mycket som är suveränt, miljöerna, musiken, skådespelarna, manuset och regin, ja allt är riktigt jäkla bra och välgjort och många klagar på att filmen är för lång, men det tycker jag verkligen inte, hade gärna kunnat ha en halvtimme till utan tvekan, så bra är detta, jag ser framemot att se Ben Affleck göra rollen som Batman igen när det gäller DCEU universumet med superman och wonder woman osv, för han passar perfekt som Batman där, men Pattinson passar bra i helt egen Batman serie som är mer realistisk och även om Pattinson känns lite "emo" här så ska han som sagt föreställa en väldigt ung och upcoming Batman, kommer nog bli bättre med varje film och jag tror även att Reeves kommer bli ännu bättre på denna typ av film i framtiden också, betyget blir här en svag 5:a, så inte helt perfekt för ett mästerverk men helt klart en mindre mästerverk som kan hoppa upp ett snäpp till med nästa film och det ska även tilläggas att detta är nog ingen film som gör sig bra hemma på den mindre tv apparaten utan ska upplevas i en IMAX salong med suverän bild och ljud för att göra filmen rättvisa, hemma på HBO Max tappar denna mycket i känslan, speciellt i vissa scener som den intensiva biljakten på The Penguin som är en av dom bästa och coolaste biljakter jag sett på film, nu är det tyvärr försent att se den på bio, men kommer det en tvåa så se den på bio, det är min rekommendation.
Ganska så hyfssad, nästan en trea
Fy huga! Detta var kasst värre. Så spretig Batman rulle. Med utan några minnesvärda skurkar.
Kändes mest som det var CatWoman som sparkade röv. Iof! är det nästan omänskligt svårt slå Batman anno 2005. Det var ett rent mästerverk!!// Denna version var det dock inte! 1+