The Beach Boys
En hyllning till The Beach Boys, som revolutionerade popmusiken och skapade det harmoniska sound som personifierade drömmen om Kalifornien.
Originaltitel | The Beach Boys |
Regissör | Frank Marshall, Thom Zimny |
Manus | Mark Monroe |
Genre | Dokumentär, Biografi |
Skådespelare | Janelle Monáe, Brian Wilson, Lindsey Buckingham, Mike Love, Ryan Tedder, Al Jardine, Bruce Johnston, Don Was |
Förväntade mig betydligt mer efter att ha sett Frank Marshalls mästerliga musikdokumentär The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart (2020). Denna gång blir det betydligt färre hyllningar från andra musiker och mer fokus på bandets storhetstid på 60-talet. Vi får flertal sekvenser där Ryan Tedder från OneRepublic både återberättar och analyserar händelser i bandets karriär, vilket jag tycker är ett märkligt val. Vi får inte lära oss så mycket nytt under nästan 2 timmar av speltid och det berättas väldigt lite av vad som hände efter 60-talet. T.ex. nämns Carl och Dennis Wilsons bortgång bara i filmens eftertexter. Det får ändå bli en svag 3:a från mig.
Se hellre den 90 minuter långa ”Beach Boys och Brian Wilson: Long Promised Road” (2021).