The Dark Horse

En före detta snabbschacksmästare kämpandes med bipolär sjukdom tar över som tränare för ett schacklag med ungdomar i riskzonen.

Originaltitel The Dark Horse
Regissör James Napier Robertson
Manus James Napier Robertson
Genre 2010-tal, Drama
Skådespelare Cliff Curtis, James Rolleston, Kirk Torrance, Miriama McDowell, Barry Te Hira, Xavier Horan, Wayne Hapi, Lyel Timu, Te Ahorangi Retimana-Martin, Calae Hignett-Morgan, Te Rua Rehu-Martin, Niwa Whatuira, Lionel Wellington, Wesley Broadfoot, Tuhoe Isaac

StureStenhög
2016-08-10
Den här sortens historier har onekligen setts på film förut, men det faktum att det är maorier och schack den här gången ger ändå denna en egen prägel. Cliff Curtis är dessutom väldigt bra och att hans karaktär är både lämplig och olämplig som mentor på samma gång ger filmen en viss komplexitet. Man har dock lite problem med att hantera det stora antalet karaktärer, framför allt Michael hade behövt utvecklas lite mer med tanke på att han ändå får en ganska viktig dramaturgisk funktion. Å andra sidan passerar speltiden redan tvåtimmarsstrecket så jag förstår den prioriteringen också. Känslan av att slängas in en värld som känns väldigt realistisk finns trots allt där, och det är smutsigt och eländigt utan att någonsin slå över i misärporr. Den fungerar således bra både som feelgood och socialrealism
mammene
2016-08-05
Det här hade kunnat bli en snyfthistoria, men man lyckades balansera upp det. Det var motgångar och medgångar som tog ut varandra. Det är bra när man visar upp människors alla sidor och tittaren bara får flyta med och känslor kommer och går, livet är inte svart eller vitt. Huvudpersonen Cliff Curtis gjorde en stor prestation med sin roll.
annihilat0r
2016-07-31
"The Dark Horse" är högkvalitativ diskbänksrealism från Nya Zeeland. Mörk och gripande. Klippningen hade behövt stramas åt för ett ännu bättre resultat.
Spidde
2016-07-19
Riktigt bra film som håller en bra balans mellan feel good och lite hårdare socialrealism. Cliff Curtis är riktigt bra i huvudrollen och många av birollsinnehavarna gör också bra ifrån sig. Klart sevärd film som både berör och glädjer. Det finns en liknande amerikansk film, Life of a king från 2013, som också är sevärd. Stabil fyra!
GrandMaster_E
2016-07-09
Nära femman! Detta var verkligen sevärt. Gripande och välspelat.
PeterTheW
2015-08-21
Alltid gillat Cliff Curtis. Här gör han möjligen sitt livs roll. Dessvärre är filmen i sig bitvis lite väl seg, om än bra.